Pagina 1 van 2

moer is zoek

Geplaatst: do 07 jul 2011, 22:04
door gerda
Misschien kunnen iemand de situatie herkennen, de nieuwe moer die ik verleden jaar ingevoerd heb, is plots niet meer te vinden, ik heb ze sinds een maand niet meer kunnen zien. Er zit veel volk in de kasten, onderaan heel wat darren, er wordt veel honing binnengebracht, ik heb er al een raam met broed ingehangen, en enkele dagen later, geen moerdoppen gezien, ik heb ook geen broed meer gevonden in de broedbak. Wat is er gebeurd, stopt zij zich goed weg, legt ze niet meer, ik begrijp er niks meer van. Zou ze gezwermd hebben, het is een mysterie.
Wie heeft ook al zoiets meegemaakt ?
Ik heb maar een volkje en een 6ramer met een nieuwe koningin, ik ben ook bezig om nog een tweede volkje te kweken in een bevruchtingskastje, dat zit volgebouwd en er zit veel honing in, ik kan natuurlijk niet zien of er broed in zit . Hoe kan ik dan zien of de koningin daar al aan de leg is.
Veel vragen ineens , ik weet het , maar toch bedankt voor de reacties, :be8:

Re: moer is zoek

Geplaatst: do 07 jul 2011, 22:17
door Bart de Coo
Je kunt aan de eitjes zien of de moer aanwezig is of niet. Als er géén eitjes in zitten wil dat niet per se zeggen dat er geen moer in zit. De moer kan bijvoorbeeld van de leg zijn of het kan zijn dat ze nog op bruidsvlucht moet. Maar als er wél eitjes zijn, dan weet je zeker dat ze erin zit.

O ja, één eitje per cel graag. Als het er meerdere zijn, dan heb je te maken met eierleggende werksters. Ik heb toevallig net vandaag een moer vermoord die zo nu en dan meerdere eitjes in één cel legde. Het volk waar ze in zat begon dan ook op een totaal onverwacht moment doppen te maken: die moer wilden ze duidelijk omruilen voor een ander. Er bestaat ook nog zoiets als een darrenbroedige moer. Maar hoe je dat kunt zien, weet ik niet.

Sla desnoods ramen af en neem een loep mee.

Groet,

Bart

Re: moer is zoek

Geplaatst: vr 08 jul 2011, 09:55
door LWPisa
Nah meerdere eitjes per cel is niet eenduidig, jonge moeren willen ook nog wel eens meerdere eitjes per cel leggen. Maar dat is meestal vrij beperkt, bij eileggende werksters is het een groter zooitje.

L

Re: moer is zoek

Geplaatst: vr 08 jul 2011, 11:19
door semar
Bart de Coo schreef: O ja, één eitje per cel graag. Als het er meerdere zijn, dan heb je te maken met eierleggende werksters. Ik heb toevallig net vandaag een moer vermoord die zo nu en dan meerdere eitjes in één cel legde. Het volk waar ze in zat begon dan ook op een totaal onverwacht moment doppen te maken: die moer wilden ze duidelijk omruilen voor een ander. Er bestaat ook nog zoiets als een darrenbroedige moer. Maar hoe je dat kunt zien, weet ik niet.

Bart
meerdere eitjes in een cel wil niet autonmaties zeggen dat er leggende werksters zijn:
integendeel soms begingt een jonge net legende moer met alleen eitjes in darrecellen, of 2 of meer eitjes in een cel. Later komt dat weer goed (de werksters verwijderen gewoon een eitje) soms moet een jong moertje ´het vak nog leren´ en is er niets mis met het moertje of de eitjes, die ontwikkelen zich gewoon tot werksters.
Je kunt zien aan de plaatsing van de meerdere eitjes of het om een moer of leggende werksters gaat, bij een jonge moer staan de eitjes gewoon op de celbodem, bij leggende werksters liggen de eitjes schots en scheef in de cel vaak tegen de celwanden (achterlijf van de werksters is niet lang genoeg), ook zien somige eitjes er wat ´verkreukeld´uit.

je kunt aan de moer niet zien of ze darrebroedig is maar wel aan het broed. Je heb dan darrenlarven in de werkster cellen er wordt dan niet vlak gedekseld maar de cellen hebben bolle deksels als bij darre cellen. de cellen worden niet aaneengeloten gehouden de bijen verwijderen veel larven voordat ze gedekseld zijn.
Lopen de cellen uit dan heb je mini-darren.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

Re: moer is zoek

Geplaatst: vr 08 jul 2011, 16:23
door pim123
Dit jaar waren mijn drie volken ineens moerloos, al reageerden de bijen niet moerloos.
In alledrie de kasten nieweuwe moeren ingevoerd, maar in 1 aangnomen.
Ik weet niet wat het is ... 2 suicidale volken ? :)

Ik ga nu alles wat ik nu heb verenigen en ik heb een zwerm gekregen, dus weer op 2 volken.
Met al dat gedoe geen gram honing geoogst dit jaar ...

Re: moer is zoek

Geplaatst: za 09 jul 2011, 14:59
door gerda
Beste imkervrienden,

Ik denk niet dat mijn koningin darrenbroedig is, er is niets belegd, maar ik heb nog niet met een loep gekeken , dat ga ik zeker eens doen, want het is nogal donker in mijn hal, misschien vind ik wel eitjes, mijn isomokastje is wel goed belegd, in het slechtste geval kan ik hiermee nog verenigen voor de winter.
Veel dank voor de reacties,
:hive:

Re: moer is zoek

Geplaatst: zo 10 jul 2011, 09:39
door dirk02
gerda schreef:Beste imkervrienden,

Ik denk niet dat mijn koningin darrenbroedig is, er is niets belegd, maar ik heb nog niet met een loep gekeken , dat ga ik zeker eens doen, want het is nogal donker in mijn hal, misschien vind ik wel eitjes, mijn isomokastje is wel goed belegd, in het slechtste geval kan ik hiermee nog verenigen voor de winter.
Veel dank voor de reacties,
:hive:
Hoi Gerda, hang er anders een raam met eitjes uit een ander volk in,
krijg je nog een volwaardig volk voor de winter en heb je een nieuwe
koningin voor volgend jaar!
Heb ik gisteren zo ook moeten doen bij een moerloos volk.


:wink:

Re: moer is zoek

Geplaatst: ma 11 jul 2011, 13:25
door gerda
Hallo,

Een raam met gesloten en open broed heb ik er al ingehangen, enkele dagen later gekeken, geen moerdoppen gezien, wil dit dan zeggen dat er een koningin aanwezig is, of beginnen ze pas veel later aan moerdoppen, het is ondertussen al een week later, alles ziet er normaal uit op de plank, ze halen stuifmeel binnen, er is voldoende dracht, en ik moet een zesramer maken om een moerloos volkje te maken om met mijn nieuw koninginnetje te vereningen, in die zesramer moet een raam broed hangen, maar er is geen broed meer te zien, misschien als ik met een loep en een collega imker van hier eens kan kijken.
Zijn er nog aanwijzingen als een volk moerloos is, aan wat kan je dat nog zien ?

Re: moer is zoek

Geplaatst: ma 11 jul 2011, 13:33
door AndreasH
Ik heb ooit begrepen van Mari van Iersel (geloof ik) dat je het ook kunt zien aan de raat zelf. Als de cellen mooi blinken dan hebben de thuisbijen de boel mooi gemaakt voor nieuwe eitjes. Maar pin me er niet op vast dat dat (buiten het kloppen op de kast) er ook nog andere manieren zijn om de moer in het volk te 'wanen' :)

Re: moer is zoek

Geplaatst: ma 11 jul 2011, 16:43
door A.A. Staals
Gerda

Als de bijen geen doppentrekken op het open broed wat je had ingehangen zit er een koningin in het volk. Mijn inschatting is dat bij een eerdere inspectie van het volk de koningin is gesneuveld en er nu een jonge inzit die nog niet aan de leg is.( Het ingehangen raam verwijderen, jonge moer wacht anders met leggen tot het is uitgelopen).

ad staals