Eigen deeg

Praktijk-onderwerpen.

Moderator:Hans van der Post.

Plaats reactie
Paul67
Berichten:457
Lid geworden op:do 10 nov 2011, 11:56
Imker sinds:2012
Aantal volken:0
Locatie:(L)
Contacteer:
Eigen deeg

Bericht door Paul67 » ma 16 jul 2012, 21:51

hallo mensen,

ik vroeg me af of je de bijen ook zelfgemaakt deeg kunt voeren?
Bijvoorbeeld cakedeeg dat zoet genoeg is, of gesuikerd brooddeeg?

(niet dat ik dat wil gaan doen, ik vraag het me gewoon af)

groet, Paul

Gebruikersavatar
semar
Berichten:2350
Lid geworden op:do 20 nov 2008, 09:10
Imker sinds:1975
Aantal volken:9
Bijenras(sen):buckfast
Locatie:amsterdam
Contacteer:

Re: Eigen deeg

Bericht door semar » di 17 jul 2012, 16:13

paul,

het is HONING-SUIKERDEEG!!! :shhh:

Dus gewoon honing mengen met poedersuiker of gestampte (vijzel-stamper) kristalsuiker.
net zoveel poeder suiker toevoegen tot het niet meer plakt.

DENK ERAAN ALLEEN EIGEN HONING GEBRUIKEN!!!!!
dit ivm met besmetting van bv amerikaans vuilbroed. :naughty:
kant en klaar kopen kan natuurlijk ook.

dus geen brood, cake of ander meelachtig iets.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

Paul67
Berichten:457
Lid geworden op:do 10 nov 2011, 11:56
Imker sinds:2012
Aantal volken:0
Locatie:(L)
Contacteer:

Re: Eigen deeg

Bericht door Paul67 » di 17 jul 2012, 18:47

Hartelijk dank Semar!

En hoe zit het dan met honing uit de winkel?

Groet, Paul

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten:3562
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Eigen deeg

Bericht door Oude Essink » di 17 jul 2012, 19:16

Met poedersuiker wordt in dit verband de Franse sucre en poudre bedoeld <d.i. Fijne kristalsuiker> . Onze poedersuiker klontert als je er honing bij doet.

Hennie oes iPad

Gebruikersavatar
semar
Berichten:2350
Lid geworden op:do 20 nov 2008, 09:10
Imker sinds:1975
Aantal volken:9
Bijenras(sen):buckfast
Locatie:amsterdam
Contacteer:

Re: Eigen deeg

Bericht door semar » wo 18 jul 2012, 11:00

Paul67 schreef:Hartelijk dank Semar!

En hoe zit het dan met honing uit de winkel?

Groet, Paul

niet gebruiken;

je weet niet waar die honing vandaan komt en/of die honing besmet is.
ik zou ALLEEN mijn eigen honing gebruiken, geloof me je wilt niet het risico lopen
amerikaans vuuilbroed in je volken te krijgen. amerikaans vuilbroed is een van de redenen waarom onze amerikaanse
profesionle colega´s het jaar begingen met preventief antibiotica toe te dienen.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

als je echt niet anders hebt zou je het met beefeed/beesweet (inwintersiroop kant en klaar) of zoiets kunnen probeeren.

Schussboelie
Berichten:59
Lid geworden op:ma 20 jun 2011, 09:52
Locatie:Lommel, België
Contacteer:

Re: Eigen deeg

Bericht door Schussboelie » wo 18 jul 2012, 11:45

Of gewoon suikerwater, niet?

Wanneer/waarom gebruik je eigenlijk deeg en wanneer/waarom een gewone suikeroplossing?

Gebruikersavatar
semar
Berichten:2350
Lid geworden op:do 20 nov 2008, 09:10
Imker sinds:1975
Aantal volken:9
Bijenras(sen):buckfast
Locatie:amsterdam
Contacteer:

Re: Eigen deeg

Bericht door semar » wo 18 jul 2012, 12:17

Schussboelie schreef:Of gewoon suikerwater, niet?

Wanneer/waarom gebruik je eigenlijk deeg en wanneer/waarom een gewone suikeroplossing?

het probleem is dat suikerwater (en mogelijk ook de voedersiroop uit de jerrycans) erg dun is en de dike vloeibaarheid van honing mist.

noodvoeding, langzame drijfvoeding, afdichting invoerkooitjes.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

LWPisa
Berichten:1528
Lid geworden op:di 01 jan 2002, 20:53
Imker sinds:1997
Aantal volken:15
Bijenras(sen):Carnica, mellifera, bastaard
Locatie:Soest
Contacteer:

Re: Eigen deeg

Bericht door LWPisa » do 19 jul 2012, 14:46

Ander type zelfmaakdeeg:

http://www.youtube.com/watch?v=3KyJOM0p ... re=related

Ik denk niet dat er (veel) HMF in kan zitten, fructose ontbreekt en sucrose hydrolyseert niet/nauwelijks zonder zuur/katalysator. Proces is ook vrij snel.

Lennard

Gebruikersavatar
Tieme
Berichten:1962
Lid geworden op:vr 12 aug 2005, 13:35
Imker sinds:2003
Aantal volken:25
Bijenras(sen):Carnica (beebreed 55-2) en Buckfast
Locatie:De Krim, Nederland
Contacteer:

Re: Eigen deeg

Bericht door Tieme » do 19 jul 2012, 15:28

Je kunt ook kant en klaar suikermix kopen waar alleen water bij moet (Apipuder). Dat is in ieder geval via Holtermann te koop maar misschien ook bij de werkbij.
Van eigen honing kan het goed met gewone poedersuiker uit de winkel (dit klontert niet). Als je koninginnen in een kooitje wilt versturen of invoeren is het altijd raadzaam eigen deeg te maken omdat de kant en klare net ietsje te nat is en de koningin er in kan verkleven.

Groeten,

Tieme

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten:3582
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1974
Aantal volken:3
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:hilversum
Contacteer:

Re: Eigen deeg

Bericht door maartenkleijne » do 19 jul 2012, 17:02

Even terug naar de oorspronkelijke vraag over "cakedeeg dat zoet genoeg is, of gesuikerd brooddeeg"?.
Dat soort deeg bestaat voor een groot deel uit zetmeel en vetten, allebei niet eetbaat voor bijen. Ze kunnen hoogstens de suiker eruit proberen te zuigen, maar voor ze dat gedaan hebben is het allang beschimmeld.
gr,
m

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 58 gasten