waarom is mijn honing troebel?
Geplaatst: zo 18 mei 2014, 13:32
Hoi,
Ik heb 4 mei honing geslingerd. Deze staat nog in het afvulvat. Deze heb ik verder niet geroerd, wel afgeschuimd. Gisteren wilde ik deze gaan afvullen in potten. Hierbij zag ik dat de honing erg troebel was, maar wel gewoon vloeibaar. Als je deze tegen het licht houdt, ziet deze eruit als witbier. Er is geen gisting ofzo. Mijn vraag is of dit normaal is, en niet het begin van kristallisatie. Ik wil graag vloeibare honing potten. Ben bang dat als dit inderdaad het begin van kristallisatie is, deze na een tijdje vast in de potten gaat zitten. Dan moet ik er cremehoning van maken, terwijl ik nu graag vloeibare wil. Vorig jaar was mijn eerste jaar, de honing, geslingerd in najaar, was toen helder. Heb de kasten vorig jaar pas in de zomer op de huidige standplaats gezet. Misschien ligt het aan voorjaar. Er bloeide dit voorjaar veel appelbomen (meerdere boomgaarden) met veel wilgen.
Kortom, is dit kristallisatie of gewoon troebele voorjaarshoning, dat deze troebel is is verder geen probleem.
Gr. Pim
Ik heb 4 mei honing geslingerd. Deze staat nog in het afvulvat. Deze heb ik verder niet geroerd, wel afgeschuimd. Gisteren wilde ik deze gaan afvullen in potten. Hierbij zag ik dat de honing erg troebel was, maar wel gewoon vloeibaar. Als je deze tegen het licht houdt, ziet deze eruit als witbier. Er is geen gisting ofzo. Mijn vraag is of dit normaal is, en niet het begin van kristallisatie. Ik wil graag vloeibare honing potten. Ben bang dat als dit inderdaad het begin van kristallisatie is, deze na een tijdje vast in de potten gaat zitten. Dan moet ik er cremehoning van maken, terwijl ik nu graag vloeibare wil. Vorig jaar was mijn eerste jaar, de honing, geslingerd in najaar, was toen helder. Heb de kasten vorig jaar pas in de zomer op de huidige standplaats gezet. Misschien ligt het aan voorjaar. Er bloeide dit voorjaar veel appelbomen (meerdere boomgaarden) met veel wilgen.
Kortom, is dit kristallisatie of gewoon troebele voorjaarshoning, dat deze troebel is is verder geen probleem.
Gr. Pim