Pagina 1 van 1

Vraagje materiaal

Geplaatst: zo 15 mar 2015, 14:42
door Tim123
Beste,

Aanvankelijk wilde ik beginnen met het imkeren in korven, puur voor de lol en niet voor de honing. Deze wilde ik er eigenlijk gewoon in laten zitten. Nu kreeg ik hierop veel reacties dat dit niet goed was om mee te beginnen.

Nu wil ik dan toch met een kast beginnen. Ook in dit geval wil ik de honing laten zitten, ik wil ze namelijk gebruiken ter observatie. Ik wil dan ook zo weinig mogelijk materialen kopen. Welke materialen heb ik nodig buiten een beroker en een imkerpak. Welke kastonderdelen heb ik nodig (het liefst zo weinig mogelijk).

Wat heb ik nog nodig van raden en dergelijke?

Met hartelijke groet,
Tim.

Re: Vraagje materiaal

Geplaatst: zo 15 mar 2015, 14:58
door A.A. Staals
Tim
001.JPG
Tim
Misschien is deze manier van bijen houden iets voor je.

ad staals

Re: Vraagje materiaal

Geplaatst: zo 15 mar 2015, 14:59
door Tim123
Bijenhotels heb ik al veel. Maar ik wil nu graag honingbijen houden.

Re: Vraagje materiaal

Geplaatst: zo 15 mar 2015, 17:31
door De Honingin
Dag Tim,

Ik ben zelf vorig jaar begonnen na de cursus met 1 volk en had er aan het einde dus al 2 doordat er van het eerste volk nog een kunstzwerm gemaakt moest worden. Beide volken zijn de winter goed doorgekomen. In mei dus al 4 kasten nodig en later dit seizoen komen er nog 2 kasten bij.
Als je start met imkeren kost het de eerste tijd veel geld. Als je dat niet wilt of kunt, zou ik er niet aan beginnen. Je doet het voor de bijen goed of anders niet. Kun je niet bij een imker in de buurt gaan observeren?

groet,
De Honingin

Re: Vraagje materiaal

Geplaatst: zo 15 mar 2015, 17:31
door dammie.ar@tiscali.nl
Begin gewoon een beginnerscursus bij je in de buurt
je kunt misschien nu nog snel instappen
Alle vragen kun je kwijt en vaak heb je dit jaar een volkje en materiaal .

Re: Vraagje materiaal

Geplaatst: zo 15 mar 2015, 20:51
door Samuel Murray
Tim123 schreef:Nu wil ik dan toch met een kast beginnen. ... Ik wil dan ook zo weinig mogelijk materialen kopen. Welke materialen heb ik nodig buiten een beroker en een imkerpak. Welke kastonderdelen heb ik nodig (het liefst zo weinig mogelijk).
Oke, suggestie 1 is dat je de piepschuim 6-ramer kopen, plus voerbak en twee honingbakken. EUR 77 plus postgeld. Het voordeel van een 6-ramer (geld ook voor de meeste houte 6-ramers, trouwens) is dat de vloer en dak bij de prijs is ingesloten. Schilder de buitenkanten (niet de binnenkanten, en ook niet de vliegplankje, anders kan je het niet open en dicht doen). Koop dan ook 10 broedramen en 20 honingramen, plus kunstraat, en zet de kunstraat in de ramen. Hiervoor kan je een mede-imker gebruiken die al de juiste spullen hebben om het te doen. Hou de honingbakken in reserve -- niet meteen op de kast doen, alleen zodra je volkje erom vraagt. Koop dan een broedaflegger bij een imker -- de broedaflegger bestaat uit 3 á 4 ramen met broed, nectar en pollen, plus bijen, maar geen moer. De bijen maken dan hun eigen moer. Je hoef geen moer te kopen (het kan, maar het is ingewikkelder om successvol te doen).

Optie 2 is hetzelfde als optie 1, maar je maak je eigen bijenkast van hout. Het is vrij simpel om te doen -- de plannen lijken ingewikkeld maar de belangrijke maten zijn de binnenmaten, zodat de ramen erin kan passen. Je kunt steigerhout gebruiken of vloerdelenhout of planken van pallets. Er moet 7-10 mm aan weerskanten van de ramen zijn en er moet 10 mm tussen de ramen van die ene bak en de bak er boven op zijn. Je moet dan wel metalen afstandsstrips kopen (35 mm, niet 38). Ik vind dat het maken van een bodem wel moeilijk is, maar je kunt gewoon in de onderste broedbak drie 2 cm gaten boren en en soliede bodem maken. Solied is niet het beste maar als het je eerste jaar is dan kan het gewoon. Anders moet je bijengaas kopen, en het zijn vrij duur, en je moet de preciese grootte maas kopen. Voor de dak kan je gewoon een planke erop leggen, met een steen. Kieren kan je dichten met duct tape. De breedte van de bak maakt niet echt uit, maar als je het beter wil doen, gebruik de formule "(35 mm x aantal ramen, bijv 8) + 10 mm" voor de binnenmaat.

Je moet dan ook heel veel over bijen en imkeren lezen. Zoals hier:
http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Hoofdpagina
http://www.konvib.be/hoe-imkeren/hoe-im ... ennis.html
en je zal ten minste één imkerboek moet kopen (zoals deze).
http://www.bijenhouders.nl/promotie/zel ... aan-houden (PDF downloaden)

Re: Vraagje materiaal

Geplaatst: zo 15 mar 2015, 21:11
door Samuel Murray
dammie.ar@tiscali.nl schreef:Begin gewoon een beginnerscursus bij je in de buurt. Je kunt misschien nu nog snel instappen.
Geen plaats meer in Zuid-Limburg. Er is maar één optie over: de cursus in Deurne, voor EUR 150. Je heb al 6 van de 8 theorielessen gemist, maar er zijn ook 8 praktijklessen. En de theorielessen zijn vaak gewoon powerpoint die je mischien ook kunnen downloaden en lezen. Je hoef de cursus niet te beginnen met bijen (de meeste van je medecursisten zullen geen bijen hebben).

Re: Vraagje materiaal

Geplaatst: ma 16 mar 2015, 09:34
door semar
tim de antwoorden veranderen niet als je dezelfde vraag in een andere rubriek stuurt.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

Re: Vraagje materiaal

Geplaatst: ma 16 mar 2015, 09:39
door Matts Vos
Wil je een mooie observatiekast kijk dan op imkershop.nl naar de warre kast deluxe, de kijkraampjes zijn prachtig en je kan zo de bijen bezig zien met raat bouwen honing verzegelen broed verzorgen alles, zonder het volk te storen wat betreft warmteverlies en minimaal risico op agressieve bewakers die je willen prikken, dus een pak is niet nodig als de kast dicht blijft :). Het zijn andere maten als een spaarkast dus samenwerken met een andere imker is lastig maar als je eenmaal 2 kasten hebt kun je het zelf prima af.

Je kan met deze kast ook met raampjes werken dan moet je Chiel (de eigenaar) even mailen, het duurt dan wat langer voir je bestelling binnen is en je moet wat verzinnen voor de overtollige ruimte (passen 9 ramen in die worden aangeleverd, misschien de brede zijkant een stukje afzagen zodat er 10 passen en de bijenruimte klopt)

Jammer dat je zo ver weg woont, ik imker slechts 2 jaar maar had je graag geholpen met alle hoe en wat en waarom en waneer dingetjes :)

Re: Vraagje materiaal

Geplaatst: ma 16 mar 2015, 14:43
door semar
of je maak/koop er zo entje.