Pagina 1 van 2

raat met honing zelf opeten?

Geplaatst: do 02 feb 2017, 09:47
door krisnatoon
Hallo,

Ik kreeg deze week van iemand uit Turkije de vraag of ik ook de raat met de vezegelde honing daarin verkocht.
Hij at namelijk de raat met honing en was op. Dat zou in Turkije heel gewoon zijn.

Heeft iemand dat wel eens gehoord?

Groet,

Kris

Re: raat met honing zelf opeten?

Geplaatst: do 02 feb 2017, 09:54
door pieter1
Zeker, ook in Nederland is dit heel gebruikelijk. Zoek maar eens op raathoning:
https://www.google.nl/#q=raathoning+sit ... raathoning

Re: raat met honing zelf opeten?

Geplaatst: do 02 feb 2017, 10:10
door joselito
Hier is dat niet echt traditie maar in andere landen is dat inderdaad het geval. In oa Turkije en Ierland is dat een veel voorkomende gewoonte. En in tegenstelling tot mij als ik eens een stukje raat eet spuwen ze de was nadien niet uit maar slikken hem gewoon door :).
Dan heb je wel honingraat nodig die de bijen zelf volledig gebouwd hebben, anders is de middenrib van de raat te dik. Ik heb wel eens een raat verkocht aan Turkse klanten maar dat was de klacht die ik kreeg, te veel was dus te moeilijk om te kauwen.

Re: raat met honing zelf opeten?

Geplaatst: do 02 feb 2017, 12:14
door buzzer
:o Je kan mensen zeker geen kunstraat laten kauwen! Zelf vind ik het helemaal niets maar toen ik afgelopen zomer 7 kilo echte raathoning (100% zelfbouw) had, was ik dat binnen een dag allemaal kwijt aan liefhebbers die zelfs nog meer wilden kopen dan dat ik geoogst had......
Komend seizoen dus maar weer een volkje zelf laten bouwen in de honingkamer , raampjes met driehoeklatje tussen de raampjes met kunstraat hangen en kijken of ze het weer doen.

Re: raat met honing zelf opeten?

Geplaatst: do 02 feb 2017, 14:03
door joselito
buzzer schreef: Je kan mensen zeker geen kunstraat laten kauwen!
Het was wel van zelfgemaakte waswafels uit 100% bijenwas en niet van sjoemelwas :be7: :be7: :)
Dit jaar ga ik het ook eens proberen met strookjes. Het beste zou dit zijn met acacia honing. Die kristalliseert namelijk niet.
Fruithoning en koolzaadhoning zijn minder geschikt, denk ik.

Re: raat met honing zelf opeten?

Geplaatst: do 02 feb 2017, 15:27
door Ruinerweg
Die zelf uitgebouwde raat zou te eten moet zijn, lijkt mij toch niet een geweldig idee als ik kijk naar de residuen in honing en was.
En wat Turkije betreft.....ik spreek via een nieuwsgroep nog wel eens Turkse imker die de Varroa bestrijden met Tac Tic
met de werkzame stof Amitraz..... Maar goed daar wordt wel meer wat ruimer gekeken naar veel zaken.

Groet,

Roel
http://www.ruinerimkers.nl

Re: raat met honing zelf opeten?

Geplaatst: do 02 feb 2017, 21:07
door pflipp
joselito schreef:
buzzer schreef: Je kan mensen zeker geen kunstraat laten kauwen!
Het was wel van zelfgemaakte waswafels uit 100% bijenwas en niet van sjoemelwas :be7: :be7: :)
Het is niet alleen dat :) Natuurraat is in verhouding echt flinterdun. Ik heb afgelopen maand van een aantal raampjes de was uitgezaagd met een broodmes om het om te smelten. Dit was half kunstraat, half eigenbouw. De kunstraat kostte me best wat zaagwerk, de eigenbouw gaf zó mee. Ik vermoed dat minstens de helft van 'mijn' was-opbrengst nog steeds uitsluitend uit oude kunstraat bestaat. Kortom, was in je raathoning: niks mis mee, zolang het erg weinig is ;) (zeggen ze, ik heb zelf nooit raathoning gegeten) en vers geproduceerd door je eigen bijtjes.

Re: raat met honing zelf opeten?

Geplaatst: vr 03 feb 2017, 10:24
door skoelmans
Ik heb vorige winter een cursus gedaan en daar geleerd dat er zelfs een europese norm voor is: je mag (volgens de EU dan) maximaal 1290 gram was per dag binnenkrijgen. Ik weet niet hoeveel honing je dan binnenkrijgt maar ik gok dat de meeste mensen ruim onder die norm blijven omdat ze zoveel domweg niet opkunnen. :D


Sjoerd

Re: raat met honing zelf opeten?

Geplaatst: vr 03 feb 2017, 14:12
door Hans
Ruinerweg schreef:Die zelf uitgebouwde raat zou te eten moet zijn, lijkt mij toch niet een geweldig idee als ik kijk naar de residuen in honing en was.
Als bijen de was zelf uitzweten en bouwen heb je toch geen gevaar van residuen?

Gr.
Hans

Re: raat met honing zelf opeten?

Geplaatst: vr 03 feb 2017, 14:20
door AnnekeW
Haha, ruim een kilo was per dag!!! Dat is een paar kilo raathoning. Eet smakelijk! :D
Ik snoep altijd raathoning tijdens de honingoogst. Er is altijd wel wat braamraat dat echt verwijderd moet worden vóór het slingeren :roll: