Pagina 1 van 1

Veel stuifmeel in honingkamer

Geplaatst: di 27 jun 2017, 15:45
door tomer
1 van mijn volken steekt enorm veel stuifmeel in de onderste honingkamer. Het grootste deel van de ramen is gevuld met stuifmeel en er zit een krans verzegelde honing rond...Er is voldoende plaats in de broedbak (twaalframer Dadant). Er worden zelfs speeldopjes gemaakt in de honingkamer, uiteraard niet belegd, want de koningin is nog nooit in de honingkamer geweest. Als ik binnenkort slinger, wat moet ik dan met de ramen stuifmeel doen? Hoe krijg je de stuifmeel uit de ramen?

Re: Veel stuifmeel in honingkamer

Geplaatst: di 27 jun 2017, 20:36
door harry mouris
Volgens mij blijft het stuifmeel tijdens het slingeren gewoon zitten. Als je het eruit wilt hebben na het slingeren zou ik de borrel in de wassmelter doen

Re: Veel stuifmeel in honingkamer

Geplaatst: za 01 jul 2017, 17:18
door wstaartje
Tijdens het slingeren kan je de stuifmeel gewoon meeslingeren. Dit blijft zitten. En je zeeft de honing na het slingeren dus no problemo.

Gr willem schaaij

Re: Veel stuifmeel in honingkamer

Geplaatst: za 01 jul 2017, 21:49
door tomer
Het probleem is niet het slingeren van deze ramen, maar wat ik er achteraf mee moet doen. Bewaren is denk ik geen optie, zonder grote diepvriezer zal het stuifmeel slecht worden. Kan ik het stuifmeel eventueel uit de ramen halen om terug te voeren? Of gewoon de ramen met stuifmeel uitkoken en omsmelten?

Re: Veel stuifmeel in honingkamer

Geplaatst: za 01 jul 2017, 23:12
door JackC
Dat laatste is in ieder geval wat ik doe, ik bewaar alleen schone hk-ramen. Maar als je er veel hebt met stuifmeel zou je ze wel in de winter onder je broedkamer kunnen zetten, kun je ze volgend voorjaar alsnog omsmelten.

Re: Veel stuifmeel in honingkamer

Geplaatst: zo 02 jul 2017, 10:38
door semar
maak stamphoning en voer het in stuifmeelarme tijden terug
(herfst/voorjaar)

http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php ... tamphoning

vriendelijke groet

Semar(dominique)

Re: Veel stuifmeel in honingkamer

Geplaatst: zo 02 jul 2017, 22:36
door renske
Je kan de stuifmeel eruit halen met een stuifmeelpons, maar dat is wel veel werk. Dan kan je het zelf eten, in de yoghurt bijvoorbeeld. Anders inderdaad onder het volk als klimramen voor de winter hangen, dan gebruiken ze het als ze het nodig hebben.