Pagina 1 van 1

Opbouw inwinteren met springbalsemien

Geplaatst: za 11 aug 2018, 19:48
door E slegh
Beste collega’s.
Mijn bijen staan dit jaar voor het eerst op hun nieuwe locatie in de Hoeksche Waard.

Na een karig voorjaar en zomer had ik me erop ingesteld om rond deze tijd te beginnen met inwinteren en wilde ik de hk van een van mijn volken verwijderen.

Tot mijn grote verassing zat de broedkamer zo vol nectar dat er van het broednest haast niks over was en zat de hk vrijwel vol. Ik wil wel dat mijn bijen met een voldoende groot volk de winter in gaan, dus heb ik ze een extra honinkamer gegeven onder het koninginnerooster.

Wel ben ik nu de vuistregels voor inwinteren een beetje kwijt. Ik zie witte bijen binnenkomen wat betekent dat ze de springbalsemien ontdekt hebben. En ik begrijp dat de dracht hiervan tot vrij laat in het seizoen doorgaat?

Hoe nu verder en veel belangrijker; waar moet ik op letten? Ik wil wel volle (honing en bijen) kasten inwinteren. Jullie ervaring wordt zeer op prijs gesteld.

Esther


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Re: Opbouw inwinteren met springbalsemien

Geplaatst: za 11 aug 2018, 23:57
door Hans van der Post.
Ester mijn broer woont en imkert in Zoetermeer. Bij een normaal najaar wintert hij zijn volken niet in dit doen ze zelf, behalve bij lage temperatuur en natte dagen moet hij suiker voeren.
Gewoon nu nog een honingbak opzetten en kijk of de moer nog ruimte voor haar broednest heeft. Anders ramen met honing uithalen en slingeren en terug geven.

Re: Opbouw inwinteren met springbalsemien

Geplaatst: zo 12 aug 2018, 08:24
door E slegh
Dankjewel!
Zou mooi zijn als ze zichzelf inwinteren :) dat is een nieuwe ervaring. HK staat er nog op en ik zal ze goed in de gaten houden. Ben benieuwd!


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk