Veganisme en honing. Hoe zit het nu echt?
Geplaatst: do 10 jan 2019, 11:17
Hallo allemaal,
Ik houd zelf geen bijen en weet niet heel veel van het imkersvak. Daarom heb ik een vraag aan jullie.
Ik wil graag (een tijdje) veganistisch gaan eten. Maar natuurlijk niet zonder de nodige verdieping in de voedselindustrie en de daarbij behorende beweegredenen voor vegans om geen dierlijke producten meer te gebruiken.
Zoals jullie allicht weten wordt ook honing niet gebruikt door veganisten. Op veel sites zoals deze staan talloze redenen genoemd waarom het wegnemen van de honing wreed is voor de bijen en hoe deze industrie de beestjes zelfs ziek maakt. Dat doet mij toch afvragen hoeveel hiervan waar is. Ik had vooral mijn bedenkingen bij de volgende stellingen:
'De imker moet tijdens het oogsten voorzichtig te werk gaan om niet gestoken te worden, want de bijen zijn niet blij als de honing weggehaald wordt. Om bijen rustig te houden, wordt er meestal rook gebruikt. De bijen schrikken hiervan en zuigen zich vol met honing om hun kostbare goedje te beschermen. Doordat hun lichaam vol zit met honing, kunnen ze moeilijker steken en zijn ze minder agressief.'
Werkt dat zo met die rook? Zuigen de bijen zich echt vol met honing als ze in de stress raken?
'Als een imker de honing afneemt, krijgen de bijen in plaats hiervan suikerwater of glucose-fructose stroop. Hoewel dit net zo zoet is, bevat het niet de vitamines en mineralen die honing wel bevat. Zo lopen de bijen onder andere vitamine C, fosfor, calcium en ijzer mis.'
Bij dit stukje staat een bronvermelding: namelijk een link naar de voedingswaarden van honing. Allemaal leuk en aardig, maar hebben bijen deze vitamines en mineralen ook nodig, net zoals mensen?
‘Om te zorgen dat de koningin eitjes gaat leggen wordt ze kunstmatig geïnsemineerd met bijensperma. Hiervoor wordt het achterlijfje van de dar samengeknepen om zaad te verkrijgen. Meestal zijn er 10-12 zaadwinning nodig om de koningin éénmaal te insemineren. Dit wordt dan vervolgens met een pipet ingebracht.
De koningin kan 5 jaar oud worden, maar wordt meestal eerder (bijvoorbeeld elk jaar) vervangen door de imker als ze ‘niet meer goed presteert’.
Om de koningin te herkennen tussen alle werksters en darren, wordt ze soms gebrandmerkt. Hierdoor raakt ze vaak even buiten westen en er wordt gedacht dat dit komt door stress. Om te voorkomen dat de koningin wegvliegt, worden meestal een deel van een vleugel afgeknipt. Als dit niet gebeurd, wordt ze meestal in een apart deel van de kast opgesloten.’
Aardig bizar dit. Ook dubieuze bronvermeldingen. Ik zag dat dit onderwerp in september vorig jaar ook al eens ter sprake kwam op dit forum. Aan de reacties merkte ik dat dit niet bepaald waarheidsgetrouw is. Maar hoe gaan jullie dan wèl om met de koninginnen?
En tot slot: hebben jullie een verklaring voor hoe deze ideeën zijn ontstaan? Wordt er misschien in bepaalde landen wél op gruwelijke wijze omgegaan met de bijen?
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!
Groetjes, Nina
Ik houd zelf geen bijen en weet niet heel veel van het imkersvak. Daarom heb ik een vraag aan jullie.
Ik wil graag (een tijdje) veganistisch gaan eten. Maar natuurlijk niet zonder de nodige verdieping in de voedselindustrie en de daarbij behorende beweegredenen voor vegans om geen dierlijke producten meer te gebruiken.
Zoals jullie allicht weten wordt ook honing niet gebruikt door veganisten. Op veel sites zoals deze staan talloze redenen genoemd waarom het wegnemen van de honing wreed is voor de bijen en hoe deze industrie de beestjes zelfs ziek maakt. Dat doet mij toch afvragen hoeveel hiervan waar is. Ik had vooral mijn bedenkingen bij de volgende stellingen:
'De imker moet tijdens het oogsten voorzichtig te werk gaan om niet gestoken te worden, want de bijen zijn niet blij als de honing weggehaald wordt. Om bijen rustig te houden, wordt er meestal rook gebruikt. De bijen schrikken hiervan en zuigen zich vol met honing om hun kostbare goedje te beschermen. Doordat hun lichaam vol zit met honing, kunnen ze moeilijker steken en zijn ze minder agressief.'
Werkt dat zo met die rook? Zuigen de bijen zich echt vol met honing als ze in de stress raken?
'Als een imker de honing afneemt, krijgen de bijen in plaats hiervan suikerwater of glucose-fructose stroop. Hoewel dit net zo zoet is, bevat het niet de vitamines en mineralen die honing wel bevat. Zo lopen de bijen onder andere vitamine C, fosfor, calcium en ijzer mis.'
Bij dit stukje staat een bronvermelding: namelijk een link naar de voedingswaarden van honing. Allemaal leuk en aardig, maar hebben bijen deze vitamines en mineralen ook nodig, net zoals mensen?
‘Om te zorgen dat de koningin eitjes gaat leggen wordt ze kunstmatig geïnsemineerd met bijensperma. Hiervoor wordt het achterlijfje van de dar samengeknepen om zaad te verkrijgen. Meestal zijn er 10-12 zaadwinning nodig om de koningin éénmaal te insemineren. Dit wordt dan vervolgens met een pipet ingebracht.
De koningin kan 5 jaar oud worden, maar wordt meestal eerder (bijvoorbeeld elk jaar) vervangen door de imker als ze ‘niet meer goed presteert’.
Om de koningin te herkennen tussen alle werksters en darren, wordt ze soms gebrandmerkt. Hierdoor raakt ze vaak even buiten westen en er wordt gedacht dat dit komt door stress. Om te voorkomen dat de koningin wegvliegt, worden meestal een deel van een vleugel afgeknipt. Als dit niet gebeurd, wordt ze meestal in een apart deel van de kast opgesloten.’
Aardig bizar dit. Ook dubieuze bronvermeldingen. Ik zag dat dit onderwerp in september vorig jaar ook al eens ter sprake kwam op dit forum. Aan de reacties merkte ik dat dit niet bepaald waarheidsgetrouw is. Maar hoe gaan jullie dan wèl om met de koninginnen?
En tot slot: hebben jullie een verklaring voor hoe deze ideeën zijn ontstaan? Wordt er misschien in bepaalde landen wél op gruwelijke wijze omgegaan met de bijen?
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!
Groetjes, Nina