Pagina 1 van 1

Vandaag al natuurzwerm

Geplaatst: vr 19 apr 2019, 15:26
door Abelhas
Het kan liggen aan het warme weer in februari.Het kan natuurlijk ook zijn omdat ik bijen houdt in miniplus en de kast snel vol is (daar zijn meningen over maar voor mij is dat handig).

Maar ik had vandaag mijn eerste natuurzwerm. Keurig neergestreken in een lokkast (een Warr├ękast met oude raat).

Vraag: Ik probeer dit scenario te vermijden door kunstzwermen te maken. Maar zijn er al darren? Kan dat al in deze tijd?

Re: Vandaag al natuurzwerm

Geplaatst: vr 19 apr 2019, 15:43
door tomer
Komt de zwerm uit eigen kast of is het een vreemde zwerm die is neergestreken? Als je een volk in miniplus houdt is de ruimte idd snel te klein. Ik denk dat er ondertussen op de meeste plaatsen wel darren rondvliegen.

Re: Vandaag al natuurzwerm

Geplaatst: vr 19 apr 2019, 15:52
door sailor1957
Hier in Alkmaar nog geen dar gezien op de stand, maar het loopt bij ons altijd wel wat achter vanwege de temperatuur.

Vriendelijke groet,

Jos

Re: Vandaag al natuurzwerm

Geplaatst: vr 19 apr 2019, 16:43
door Abelhas
Dank. Dan ga ik maar een keer doppen breken ipv een kunstzwerm maken.

Ik ga er maar vanuit dat het een volk van mij is.

Re: Vandaag al natuurzwerm

Geplaatst: vr 19 apr 2019, 18:35
door Abelhas
Update: In de kast in kwestie zaten al aardig wat darren. En uberhaupt zat deze kast tjokvol. Omdat ik het volkje toch kwijt ben als de koningin niet bevrucht raakt toch maar een aflegger gemaakt. Dat voorkomt het risico op nog meer zwermen.

Wat mogelijk ook meespeelt: Ik zit in een woonwijk met veel tuintjes met exotische planten dus in die warme voorjaarsdagen was er al nectar en honing genoeg. Het seizoen is dus al een poosje bezig.

Re: Vandaag al natuurzwerm

Geplaatst: ma 22 apr 2019, 08:31
door martin b
Gisteren had ik ook een natuurzwerm, volkje zat eerst in een 6 raam kunstzsch hoog,had ik gezet in een 11 raam met honingbakje 6 raam er op. 2 weken terug ongeveer, nagekeken waarom er een zwerm af was gekomen. Alles zat bom vol.

Dus het gaat hard, en er zullen van nu af wel meer mensen verrast worden, met een zwerm. Nakijken is mijn advies.

Darren zijn er bij mij al in overvloed.

Re: Vandaag al natuurzwerm

Geplaatst: zo 02 jun 2019, 22:18
door Abelhas
De zwerm die in de Warrekast is geland is flink aan het bouwen geweest in de derde kast (in de bovenste twee kasten zat oude raat van een verloren volk). Er hing vandaag een flinke baard aan en het volkje zoemt flink. Het miegelt van de darren.

Ik twijfel of ik nu al honing moet gaan oogsten. Warre adviseerde augustus als maand voor honingoogst in zijn handleiding. Maar van de andere kant legde hij toch de nadruk om de lokale omstandigheden en is ruimte in de kast een goede zwermpreventie.

Met het restant van het volkje in de minipluskast gaat het goed: Ik twijfelde over het splitsen van dat volkje omdat het nog vroeg in het jaar was. Toch maar gedaan om zwermneigingen verder te onderdrukken. Dat zijn nu twee volkjes geworden. Zo werd mijn ene volkje drie volkjes. Er staan inmiddels etages op voor de productie van raathoning :-) Met koninginroosters als geboortebeperking.