Pagina 1 van 2

Aantal volken gelijk houden - imkeren op thuisstand

Geplaatst: vr 03 mei 2019, 19:30
door Haico
Tijdens de bijencursus (2016/2017) leer je wel volken in leven houden, zwermen voorkomen en nog veel meer, maar je kunt niet onbeperkt volken blijven uitbreiden (al is het maar om al het materiaal wat je nodig hebt; waar deze vraag indirect ook over gaat). Na de start met 2 volken, koop van een TBH met volk en wat gepruts met afleggers, zwermen en een - je weet maar nooit - reservevolk heb ik nu (na 2 jaar imkeren) 6 volken in spaarkasten en 1 volk in een TBH. En dit zou ik graag zo houden, maar hoe?

De tijd van afleggers maken breekt weer aan, dus voor je het weet zit je zo op 14 volken i.p.v. 7 volken. Dit is niet erg, maar hoe zorg je dat je weer met 7 volken de winter in gaat? Ik dacht slim te zijn en wat 6 ramers te kopen en hier afleggers in te maken en dan weer in het najaar de volken te verenigen, maar zonder de 6 ramers over te zetten in een 10/11 ramer is dit lastig (zeker met 6 ramers met vaste bodem). En ik zou ook graag mijn materiaal beperkt willen houden (dus geen extra broedkamers aanschaffen) en geen enorme torens willen maken (met bijv. 3 broedbakken op elkaar de winter in gaan?). Hoe doen gevorderde imkers dit op een thuisstand, want op een thuisstand staan mijn ingewinterde volken netjes naast elkaar en wilde ik mijn afleggers gewoon ergens verderop zetten. Je kunt ook niet zomaar wat volken bij elkaar doen niet naast elkaar staan.

Allerlei vragen dus die ik niet echt op de cursus gekregen heb.

Re: Aantal volken gelijk houden - imkeren op thuisstand

Geplaatst: vr 03 mei 2019, 20:34
door perk
ik heb hetzelfde probleem, in mijn 2de jaar momenteel en de oplossing van afleggers kost me teveel materiaal, plaats en eigenlijk werkt het bij mij niet goed om zwermen te vermijden.

Een paar afleggers is best natuurlijk (beetje reserve of voor anderen hier in de buurt later), en ik ben er ook in geslaagd om een 6 ramer gewoon de winter door te halen. Maar een echte romp werkt toch makkelijker.

Dus nu heb ik geprobeerd via de techniek van 'tussenaflegger' het zwermen te beperken. 'k heb pas woensdag dat gedaan op 2 kasten, dus ik moet nog een paar weken afwachten om te zien het het uitdraait.

Patrick

Re: Aantal volken gelijk houden - imkeren op thuisstand

Geplaatst: vr 03 mei 2019, 22:26
door tomer
Verschillende oplossingen...bvb:
Maak van je 6 volken 1 grote verzamelbroedaflegger in een grote kast ipv 6 kleine afleggers.
Verkoop je afleggers gewoon.
Of als je echt helemaal geen afleggers of kunstzwermen wil maken: knijp de koninginnen dood, dan zal je ook niet teveel volken meer bijkrijgen. Enkel doppen breken op dag 13 en voor de rest geen werk. :whistle:

Re: Aantal volken gelijk houden - imkeren op thuisstand

Geplaatst: vr 03 mei 2019, 23:15
door Haico
Humor ‘tomer’; je laatste opmerking zal ik maar negeren. Het is volgens mij een serieuze vraag waar volgens mij meer beginnende imkers mee lopen.

Re: Aantal volken gelijk houden - imkeren op thuisstand

Geplaatst: vr 03 mei 2019, 23:32
door Hans van der Post.
Even op de oudewetse manier.
Misschien ooit gehoord van "de Aalstermethode" ? je maakt een veger = kunstzwerm = moer aflegger.
Dit volk werd klein gehouden. Het werd mee overwinterd naast het hoofdvolk in een zesraamskast.
In het voorjaar werd het kleine volk verenigd met het hoofdvolk. Je had dan vroeg sterke haalvolken.= honinghaalers

Re: Aantal volken gelijk houden - imkeren op thuisstand

Geplaatst: za 04 mei 2019, 07:26
door Jaap v.Popering
tomer schreef: Of als je echt helemaal geen afleggers of kunstzwermen wil maken: knijp de koninginnen dood, dan zal je ook niet teveel volken meer bijkrijgen. Enkel doppen breken op dag 13 en voor de rest geen werk.:
Heel lang geleden deed men het op koolzaad hetzelfde . Een manier om dan je honingbakken vol te krijgen .

Re: Aantal volken gelijk houden - imkeren op thuisstand

Geplaatst: za 04 mei 2019, 14:15
door Willem75
Haico schreef:Humor ‘tomer’; je laatste opmerking zal ik maar negeren. Het is volgens mij een serieuze vraag waar volgens mij meer beginnende imkers mee lopen.
Beste Haico,

Ik snap je antwoord, maar Tomer meent het wel serieus, denk ik.

Door je koningin te verwijderen en daarna je volk redcellen te laten maken, deze op een paar na te breken op dag 13, krijg je een volk met een jonge moer. Daarbij moet je wel voldoende ruimte blijven zorgen. Ook veroorzaak je een broedstop van ongeveer 3 weken, door de moerwisseling.
Hiermee kun je volgens mij dus zwermneiging voorkomen.

Niet mijn manier, maar het kan.

Re: Aantal volken gelijk houden - imkeren op thuisstand

Geplaatst: za 04 mei 2019, 19:24
door tomer
Als je geen extra volken wil of kan bijmaken of geen extra kastmateriaal hebt om afleggers te maken, is dat een serieuze mogelijkheid.
Persoonlijk zou ik wel een kleine veger maken met de oude koningin, dan heb je altijd een reserve voor het geval iets misloopt met de nieuwe koningin. Maar ja, dan heb je wel een volk erbij en dat wil je misschien niet.

Re: Aantal volken gelijk houden - imkeren op thuisstand

Geplaatst: za 04 mei 2019, 21:41
door Haico
Dank voor alle reacties tot op heden. Het ieder van een verzamelbroedaflegger vind ik nog wel een idee; bijv. van drie volken 3 raampjes, raampje voer erbij en een raam kunstraad, dit volk kan dan voor de winter weer op een ander volk worden gezet.

Is het voorstaande een goede methode? Voldoende beperking zwermdrift bij de bestaande volken en voldoende ruime behuizing van de aflegger?

Daarnaast vroeg ik mij af of opzittende bijen voldoende is voor een verzamelbroedlegger op een thuisstand of moet je er dan ook nog bijen extra bij afslaan? X aantal raampjes afslaan per volk?

Re: Aantal volken gelijk houden - imkeren op thuisstand

Geplaatst: zo 05 mei 2019, 00:33
door bazzel
Je kunt ook iets minder volken gaan houden. Zeg 4 volken.
In voorjaar broedloze veger maken in 6 ramer. Deze op een gegeven moment op een 10 of 11 ramer zetten.
Dan heb je acht volken.
September of oktober volken verenigen en dan heb je vier sterke volken voor de winter en het voorjaar.
Jaar daarna doe je weer hetzelfde.
Werkt perfect met de Hollandse bij. Pas je ook selectie toe.
Met buckfast en carnica zit je met je f heid van de moeren maar kan ook zo werken alleen even goed opletten welke moer je platdrukt tijdens het verenigen


Verstuurd vanaf mijn SM-A310F met Tapatalk