Pagina 1 van 1

Zwerm huisvesten bij bestaand volk

Geplaatst: zo 19 mei 2019, 13:01
door Haico
Kun je een zwerm huisvesten boven een bestaand volk? Ik ben door het afkomen van meerdere zwermen, ondanks al mijn voorzorgen om dit te voorkomen, compleet door mijn materiaal heen (vooral bodems en deksels). Ik heb nog wel een slecht presterend volk waar ik vanaf wil. Kan ik een schepte zwerm, door de kast te scheiden d.m.v. een rooster, boven het bestaande volk huisvesten. En dan direct of over enkele dagen de koningin in het onderste deel doodknijpen? Is dit mogelijk? Of hebben jullie een ander advies?

Re: Zwerm huisvesten bij bestaand volk

Geplaatst: zo 19 mei 2019, 13:15
door oldtimer
Hier heb je wel iets aan denk ik viewtopic.php?f=7&p=226911#p226911

Re: Zwerm huisvesten bij bestaand volk

Geplaatst: zo 19 mei 2019, 14:11
door JackC
Toevallig gisteren op Facebook bijenhouden, een imker die zijn volken bewust laat zwermen en daarmee zijn slechter presterende volken versterkt. Dus het kan wel, zelf heb ik er geen ervaring mee.

Re: Zwerm huisvesten bij bestaand volk

Geplaatst: zo 19 mei 2019, 18:25
door Franschman
Beste Beeliever.
Meerdere volken op elkaar en het Snelgrovebord ertussen.
Bijen ‘ voor het lapje houden’ kán. :be9: :lol:

Re: Zwerm huisvesten bij bestaand volk

Geplaatst: ma 20 mei 2019, 11:36
door Haico
Dank voor alle informatie tot op heden. Het Snelgrovebord ga ik aankomende winter in elkaar klussen en volgend jaar testen. Lijkt mij ook een goed idee om het aantal volken te beperken en wel zwermen te voorkomen.

Mijn zwerm was waarschijnlijk een bruidszwerm; was na enkele uren weer ‘opgelost’ en terug naar de kast. Het bijzondere bij deze zwerm was dat er ook meerdere bijen bij waren met stuifmeelklopjes; nooit eerder gezien. Mogelijk dat dit het vermoeden van een bruidszwerm bevestigd?