..een goede plek !?

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
FdeB70
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 29 apr 2019, 13:54
Imker sinds: Nvt
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): Nvt
Locatie: Sliedrecht
Contacteer:

..een goede plek !?

Bericht door FdeB70 » za 22 jun 2019, 00:24

..ik ben me reeds een poosje aan het inlezen, kijken en luisteren naar informatie over m'n nieuwe, nog te starten hobby, bijen houden. Er is (erg veel) verschillende informatie te vinden wat heel leerzaam en fascinerend is.
Ik mocht afgelopen week voor het eerst met een imker meelopen en helpen, super!
Echter ben ik ook al aan het nadenken waar ik straks dan mijn/een bijenkast zal moeten neerzetten. Want, hoe gaat dat normaal?
Kan me niet voorstellen dat elke imker/Bijenhouder (..is er trouwens een verschil tussen deze twee?) een kast in de tuin hebben staan!?
Het lijkt me zonde van de investering op cursus en materialen als je geen plek vind voor je eigen bijenkast.

We beschikken, hier in Sliedrecht Zuid-Holland, zelf over een dakterras boven een winkelpand. Een kast op het dakterras zal nooit gebeuren want ik heb daarin m'n vrouw helaas niet mee.
Ik heb me wel ingeschreven bij een particuliere volkstuinen houder waar ook bijen op gehouden mogen worden. Bij de meeste in de omgeving is dat niet toegestaan. De vraag is natuurlijk wel of de ander tuinbezitters daar blij mee zullen zijn en belangrijker nog, de bijen zelf. Is er genoeg bloei variatie in de omgeving. Het betreft een akker/polder gebied.
Maar ik begreep dat er (al) iemand met een bijenkast staat..

Dus ja, hoe gaat zoiets eigenlijk in ze werk.
Heeft u daar informatie en tips over of eigen ervaringen?

Groeten,
Frank de Bruijne
BeeFree :be8:

Willem75
Berichten: 22
Lid geworden op: ma 08 jan 2018, 20:18
Imker sinds: 2018
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Hengelo Ov
Contacteer:

Re: ..een goede plek !?

Bericht door Willem75 » za 22 jun 2019, 12:19

Beste Frank,

Zolang ze niet binnen een straal van 2-3 meter van de kast komen, zullen mensen weinig last van je bijen hebben. Mits je zachtaardige bijen hebt en zwermen voorkomt. Sterker nog, moestuinbezitters zullen een betere bestuiving van hun tuin krijgen en zijn daar denk ik wel blij mee.

Je schreef dat er al iemand met bijen staat. Ik zou eens met diegene gaan praten en overleggen wat er mogelijk is. De meeste imkers delen hun kennis graag en zijn enthousiaste leermeesters. Misschien kan hij je ook wel aan een volk helpen...
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

LWPisa
Berichten: 1516
Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
Imker sinds: 1997
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
Locatie: Soest
Contacteer:

Re: ..een goede plek !?

Bericht door LWPisa » zo 23 jun 2019, 07:11

Voor mij is het een kwestie van rondrijden/fietsen en vragen. Op een gegeven moment heb ik een paar plekken op het oog en dan vragen aan de eigenaar/grondgebruikers of je er mag staan. Mag vaak niet, maar nee heb je en ja kan je krijgen. Als er geen/weinig mensen komen kan je ook kasten verstoppen, maar dat vraagt om een discrete bedrijfsvoering, kleine gecamoufleerde kasten, geen gele of blauwe "torens" en niet rondlopen in "witte pakken" maar gewoon met een groen/bruin geverfd monnikskapje werken.

L.

Gebruikersavatar
Fish
Berichten: 527
Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
Contacteer:

Re: ..een goede plek !?

Bericht door Fish » ma 24 jun 2019, 14:14

Je kan de lokale bijenvereniging vragen of ze een standplaats hebben voor leden. Een volkstuin midden in een polder is meestal geen garantie voor honing, polders zijn soms net groene woestijnen wat betreft bijenplanten. Vaak hebben gemeenten een overzicht van drachtgebieden, wellicht met een mogelijkheid om ergens een kast neer te zetten. Dan zou je even langs moeten gaan.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 24 gasten