Pagina 1 van 1

Witte laag op grote honing emmer

Geplaatst: di 28 jan 2020, 18:32
door Bmans
Hallo,
op een emmer met ca 25 kg honing zit een witte (harde) laag. Honing van juni 2019, inmiddels gekristalliseerd en had een vochtpercentage van ca 17%.
Het heeft bij ca 10-15 graden gestaan. De witte laag is net zo hard als de honing en smaakt wel prima. Kan het zijn dat de emmer niet lang en vaak genoeg is ontdaan van schuim na het slingeren en dat dat als witte laag is gaan kristalliseren? De laag is soms wel een cm of 2 a 3 dik. Zoveel schuim lijkt me wel onwaarschijnlijk.
Ik hoor het graag.
20200128_181540.jpg

Re: Witte laag op grote honing emmer

Geplaatst: di 28 jan 2020, 19:10
door Jaap v.Popering
Het is best mogelijk dat de bovenste laag wat aan het gisten geweest is .
De emmer vloeibaar maken en afschuimen .

Re: Witte laag op grote honing emmer

Geplaatst: wo 29 jan 2020, 20:32
door Bmans
ah ok, ja dat zou kunnen. Klinkt wel logisch.
Toch is smaakt het gewoon prima. Kan het ook zijn dat het verschil in kristalliseren is? Het is erg fijn qua structuur als je het proeft.

Re: Witte laag op grote honing emmer

Geplaatst: wo 29 jan 2020, 21:33
door Eddy Geurtsen
Is niks mis mee, volgens mij gewoon zoals je al schrijft een verschil in kristalliseren. Bij het vloeibaar maken kan het wel een schuimlaag vormen. Als dat hinderlijk is, kun je de bovenste laag er mooi afschrapen (was je al mee bezig). Gebruik dat voor eigen consumptie of gebruik het als voer. Als het een begin van gisting was geweest, was dat niet zomaar gestopt en was het ook niet zo stevig geworden. Kristalliserende honing verrast ons nog wel eens :D .

Re: Witte laag op grote honing emmer

Geplaatst: do 03 aug 2023, 21:29
door G,A3.
Mijn ervaring is dat de suikerkristallen altijd naar onder zakken i.p.v. een vaste laag op de vloeibare te vormen. G,A3.

Re: Witte laag op grote honing emmer

Geplaatst: ma 14 aug 2023, 21:38
door PatrickSimonHenk
Hallo,

Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar ik zag een tijd geleden een video op Youtube van Mr Ed Horchoff, een imker die werkt voor het St Joseph klooster in Louisiana, waarin hij zo'n witte schuimlaag wijt aan de productie van waterstof peroxide in de honing (door enzymen toegevoegd door de bijen).

Zie de video getiteld "Hydrogen peroxide and honey" hier: https://youtu.be/F9cCBzFHpd4

De witte schuim laag is te zien vanaf minuut 23 of zo.

Hopelijk hebben jullie hier iets aan.

Groeten,

Patrick Lemmens