Pagina 1 van 2

Uitwinteren klein volk

Geplaatst: vr 28 feb 2020, 23:50
door Klaas133
Hey allemaal,
De winter loopt op zijn eind, met in België ongeveer de enige koudeprik die we deze winter hebben gekend.
Voorlopig geen verliezen hier, wel 1 volkje dat serieus is uitgedund. Bij alle andere volken merk je intussen groei: damp slaat aan op de plexi, de winter tros breidt uit, ...
Bij dit volkje mis ik dat. Niet toevallig waar laat een moer bij gewisseld is (varroabehandeling met maqs gone wrong: doppen gevonden in september, moerloos... Nieuwe moer vlot aanvaard, maar wellicht niet tijdig aan de leg) . Het leek toen een sterk volk, intussen is er een wintertrosje over de grootte van een vuist...

Wat kan ik doen om hen een goede start van het seizoen te geven?
Op YouTube vind je vooral filmpjes en instructies van de succesverhalen, niet van 'verneutelingskes' die hulp behoeven. Ervaren rotten zullen zeggen 'verenig ze', maar wat als je toch dat ene volkje er nog door wil proberen sleuren?

Wat doe ik best, en wanneer ? Alle raad is welkom.
Ps: de kast is al goed geisoleerd

Re: Uitwinteren klein volk

Geplaatst: za 29 feb 2020, 07:08
door oldtimer
De ervaring leert dat een volk " erdoor sleuren" heel vaak zonde van je tijd is. Probeer het maar eens dan weet je dat ook weer.

Re: Uitwinteren klein volk

Geplaatst: za 29 feb 2020, 08:51
door Jaap v.Popering
Ik heb dezelfde ervaring, zie hier .

viewtopic.php?f=4&t=34734

Re: Uitwinteren klein volk

Geplaatst: za 29 feb 2020, 09:45
door oldtimer
eigenlijk is het heel vreemd, je doet met zo'n volk wat zwak is alles wat redelijkerwijs kan, zo stipt mogelijk en toch wil het niet. Naar mijn mening is het voornamelijk een probleem bij de koningin maar het is ook weer niet zo dat als je HM vervangt het volk dan wel vlot getrokken gaat worden. Nieuw raat en voer lossen het probleem op termijn ook niet op.
om ergernis te voorkomen, kast leeg schudden en raten om smelten, niet verder gebruuken! en de kast schoonmaken.

ik ben niet zo van de eindeloze kosten verslindende studies, rapporten en discussies. Je kunt in je eigen omgeving en stand goed opletten en nadenken wat je hebt gedaan of is veranderd. Daarna is het uithuilen en opnieuw beginnen.

ohja, je geeft een volk een goeie start door het eind februari een pak fondabee mee te geven. dat is als het goed is eind maart op en kunnen ze met het aanbid uit de natuur goed verder. De pakken fondabee o.i.d liggen er bij mij al op sinds half januari maar er zijn er nog niet zo gek veel die al zichtbaar in het gat zijn. Het grootste deel zit natuurlijk nog op de tros

Re: Uitwinteren klein volk

Geplaatst: za 29 feb 2020, 10:15
door Fish
Twee jaar terug gehad met een kast of 4 tegelijk, die kasten zaten aardig vol bijen vóór de winter. Na de winter een vuist aan bijen. Blijkt dat die aardige volle kast die ik zag, al wat oudere bijen waren. De nieuwe generatie was er nog niet of nauwelijks en door een broedstop in de winter zijn die er ook amper gekomen. Was een soortgelijk iets met nieuwe koninginnen laat in het jaar. Ter info, eind maart/begin april waren ze al dood.

Eigenlijk kan/mag je nauwelijks iets doen in deze periode in verband met de temperatuur. Dus wat als je eigenwijs bent? Allereerst, de vliegopening zo klein mogelijk zetten voor zover je het niet gedaan hebt. Bij mij zijn er een paar dood geroofd ook. Een grote kast valt anders niet te verdedigen door zo'n klein volk.

Wat je verder kan doen, is lastig te zeggen. Het liefst geef je ze een raam werksterbroed, maar dit is op dit moment voor ieder volk een groot gemis en kan je dus niet zomaar afpakken. Ook moet je nadenken over de warmte huishouding, kan zo'n klein volk bijvoorbeeld wel een vol raam aan broed warm houden? Dit zijn overwegingen die je zelf moet maken.

Voer zal niet zo'n groot probleem zijn, denk ik. Het verbruik zal niet zoveel zijn en ik neem aan dat je ze met ruim voldoende hebt ingewinterd. Ten slotte, je zou een raam met opzittende bijen kunnen inhangen. Maar ook dit is weer een afweging, omdat je een ander volk op een cruciaal moment verzwakt.

Succes!

Re: Uitwinteren klein volk

Geplaatst: za 29 feb 2020, 10:42
door oldtimer
wat je wel kunt doen zodra het goed vliegweer is.

zorg voor goeie deksel isolatie in de deksel.( heel belangrijk)

zorg voor goeie sluitblokken. Zet ze klaar naast de kast.
zodra de temperatuur goed is, weinig wind en de bijen vliegen, open de kast, trek de mindere lege ramen eruit, schud boven de kast de bijen eraf, hang de blijvende ramen in de kast tegen elkaar en vul de buitenkanten aan beide zijde op met sluiblokken. Dekplnk erop en een pak voer op de dekplank en deksel erop. blijf er verder vanaf en kijk eind maart hoe de actie is aangeslagen..
en laat dat hier weten.

maar nogmaals. Het is trekken aan een dood paard

Re: Uitwinteren klein volk

Geplaatst: za 29 feb 2020, 10:44
door Klaas133
Voer is inderdaad geen probleem, de vliegopening staat klein...
Warmtehuishouding: kan ik isolatieblokken steken naast de tros, of zou de kast openen meer kwaad dan goed doen?

Mochten ze eind maart halen: heb eens gelezen dat ik ze met moerrooster bovenop een sterker volk kan zetten... Is dat iets?

Updte: Lees net de aanvulling van lex. Zal het laten weten...
Moet toch eens geprobeerd hebben he 😉. Afkloppen en ze zelf opgeven voor ze zelf geprobeerd hebben, doe ik niet.

Re: Uitwinteren klein volk

Geplaatst: za 29 feb 2020, 11:57
door A.A. Staals
In deze tijd zijn er nog maar weinig jonge bijen. Broed afnemen schaad (ook sterke volken). Bijen er bij doen heeft weinig zin , oud en mogelijk al weg voor jonge bijen uitlopen. Op een sterk volk zetten zou ik ook niet doen, volkje is niet voor niets zwak.

ad staals

Re: Uitwinteren klein volk

Geplaatst: za 29 feb 2020, 12:49
door tomer
Ook volgens mij weinig zin om ze erdoor proberen te sleuren. Dus gewoon niets doen of verenigen.
Broed of bijen bijhangen van andere volken, dan verzwak je deze.
Wat zou het resultaat zijn als je 2 kasten van plaats wisselt? Dan hoef je geen kasten te openen. Het zwakke volk krijgt vliegbijen van een sterker volk en wordt zo wat aangesterkt.

Re: Uitwinteren klein volk

Geplaatst: za 29 feb 2020, 13:25
door A.A. Staals
tomer schreef:
za 29 feb 2020, 12:49
Ook volgens mij weinig zin om ze erdoor proberen te sleuren. Dus gewoon niets doen of verenigen.
Broed of bijen bijhangen van andere volken, dan verzwak je deze.
Wat zou het resultaat zijn als je 2 kasten van plaats wisselt? Dan hoef je geen kasten te openen. Het zwakke volk krijgt vliegbijen van een sterker volk en wordt zo wat aangesterkt.
Kasten openmaken is het probleem niet.
Bijen die in het kleine volk komen zijn allemaal oude bijen, verdwenen voor er broed uitloopt.
En het volk dat die bijen levert zou wel eens te weinig bijen overhouden om z'n broed te verwarmen.

ad staals