Pagina 1 van 1

Europese Hoornaar nest

Geplaatst: za 30 mei 2020, 09:28
door fdnls
In mijn gesloten bijenstal heb ik een nest van de EUROPESE hoornaar.
Het bevindt zich tussen een aantal ongebruikte ramen die ik tegen het plafond van de bijenstal heb hangen.
Momenteel is het nog enkel de koningin die het nest heeft gebouwd met een aantal larven. Ik kan het nest dus redelijk makkelijk verplaatsen (naar waar?)
Nu vraag ik me af of ik het zou aandurven om het nest gewoon te laten zitten, wetende dat als ik aan mijn bijen werk het nest op minder dan een meter achter mij zit.

Hoeveel schrik moet ik hiervoor hebben?

Re: Europese Hoornaar nest

Geplaatst: za 30 mei 2020, 12:47
door Astrid Schoots
Hoi fdnls,
heel dapper van je dat je overweegt het nest te laten zitten. Als het op sta/hoofdhoogte is zou ik het een beetje griezelig vinden met name als het nest flink gegroeid is in de nazomer, maar als het boven je hoofd hangt en ze over je heen vliegen lijkt me er veel minder risico aan te zitten.
Ik heb een hoornaarnest gehad in een lege korf, maar die stond tussen de bijenkasten dus met de vliegopening van me af.
Maar ook daarbij merkte ik dat er nooit van welke aanval dan ook sprake was (niet naar mij en ook niet naar de bijen (alleen de fruitbomen moesten het ontgelden), eerder zijn ze juist enorm schuw. Ik heb een filmpje gemaakt van het hele seizoen met opkomst en ondergang van het volk, want ik kon makkelijk van onder in de korf omhoog filmen. Daar kan je bijv zien hoe omzichtig ze in en uit het nest gaan. Ik heb het filmpje hier al vaker gepost, maar ik denk dat je niet gauw zo ver ìn het nest kan koekeloeren..
:hive: https://www.youtube.com/watch?v=8ldKPs3 ... TQRP&index

Re: Europese Hoornaar nest

Geplaatst: za 30 mei 2020, 18:28
door Eddy Geurtsen
Vorig jaar een identieke situatie bij onze verenigingsstal. Een hoornaarsnest, anderhalve meter achter mijn bijenvolken. Ze vlogen langs me heen, zonder me lastig te vallen. Ik heb niet gezien dat ze onze bijen lastig vielen. Helaas heeft een andere gebruiker van onze stal de idylle verwoest en het nest opgeruimd, van mij hadden ze nog wel mogen blijven.
Het zijn prachtige beestjes, je hoort ze aankomen, ze dwingen wel ontzag af, maar ik geloof niet dat je er echt bang voor hoeft te zijn.

Re: Europese Hoornaar nest

Geplaatst: za 30 mei 2020, 19:40
door Erick
Ik zie ze regelmatig bij mij aan de vijver om te drinken cq water halen.

Re: Europese Hoornaar nest

Geplaatst: za 30 mei 2020, 21:18
door AnnekeW
Net als de kleine onschuldige en nuttige landwespjes zullen Europese hoornaars later in het seizoen, als hun nest flink groter is, agressiever zijn als je in de buurt komt van het nest. Ik zou nooit zo dicht op een hoornaarsnest willen werken. Ze zullen niet gauw steken, maar áls ze steken heb je hem goed te pakken. Nu het nest nog niet zo groot is en het redelijk vroeg in het seizoen is, is de schade nog niet zo groot als je het nest weghaalt. De koningin kan op een andere plek nog een nieuw gezin stichten.