Suikersiroop kristalliseert...

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
Gebruikersavatar
PJThomas
Berichten: 59
Lid geworden op: di 03 aug 2010, 11:18
Contacteer:

Suikersiroop kristalliseert...

Bericht door PJThomas » di 29 sep 2020, 13:17

Hallo,
Ik smelt kristalsuiker (2/1 suiker/water) in een pan tot deze helder is en bewaar deze tijdelijk in jerrycans.
Vorige jaren ging dat prima, maar dit jaar kristalliseert de siroop onderin de jerrycans en ontstaat er een harde
plak suiker van 4 a 5 cm. dik.
Heeft iemand een tip om dit te voorkomen?
BVD & groet, Thomas

Max B.
Berichten: 6
Lid geworden op: ma 08 jun 2020, 12:43
Imker sinds: 2020
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): carnica
Locatie: oosterhout
Contacteer:

Re: Suikersiroop kristalliseert...

Bericht door Max B. » di 29 sep 2020, 13:30

je zou 1 gram citroenzuur per kilo suiker kunnen toevoegen en dat +- 10 minuten met de suiker laten meekoken om de suiker te inverteren, dan stolt hij niet meer en is het ook makkelijker voor de bijen om op te nemen. als je geen citroenzuur in huis hebt kan je ook het sap van een citroen gebruiken, de verhouding is dan wat lastiger, maar een halve eetlepel per 2 kilo suiker moet genoeg zijn denk ik.

Gebruikersavatar
Fish
Berichten: 532
Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
Contacteer:

Re: Suikersiroop kristalliseert...

Bericht door Fish » di 29 sep 2020, 13:34

Ligt waarschijnlijk aan de temperatuur, ik neem aan dat je verwarmd hebt in die pan. Bij 100 graden lost er wel 5kg suiker op in een liter water, maar bij kamertemperatuur nog maar 2kg (2:1). Bij 0 graden nog maar 1,8kg. Alle suiker hierboven slaat neer als die harde plak. Dus waarschijnlijk teveel suiker vermengd voor de hoeveelheid water/temperatuur.

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 7611
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Suikersiroop kristalliseert...

Bericht door Hans van der Post. » di 29 sep 2020, 17:06

PJThomas schreef:
di 29 sep 2020, 13:17
Hallo,
Ik smelt kristalsuiker (2/1 suiker/water) in een pan tot deze helder is en bewaar deze tijdelijk in jerrycans.
Vorige jaren ging dat prima, maar dit jaar kristalliseert de siroop onderin de jerrycans en ontstaat er een harde
plak suiker van 4 a 5 cm. dik.
Heeft iemand een tip om dit te voorkomen?
BVD & groet, Thomas
Een klein beetje meer water gebruiken is alles opgelost. :)
!Hans.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], Ria van den Berg en 32 gasten