Pagina 1 van 1

Suikersiroop kristalliseert...

Geplaatst: di 29 sep 2020, 13:17
door PJThomas
Hallo,
Ik smelt kristalsuiker (2/1 suiker/water) in een pan tot deze helder is en bewaar deze tijdelijk in jerrycans.
Vorige jaren ging dat prima, maar dit jaar kristalliseert de siroop onderin de jerrycans en ontstaat er een harde
plak suiker van 4 a 5 cm. dik.
Heeft iemand een tip om dit te voorkomen?
BVD & groet, Thomas

Re: Suikersiroop kristalliseert...

Geplaatst: di 29 sep 2020, 13:30
door Max B.
je zou 1 gram citroenzuur per kilo suiker kunnen toevoegen en dat +- 10 minuten met de suiker laten meekoken om de suiker te inverteren, dan stolt hij niet meer en is het ook makkelijker voor de bijen om op te nemen. als je geen citroenzuur in huis hebt kan je ook het sap van een citroen gebruiken, de verhouding is dan wat lastiger, maar een halve eetlepel per 2 kilo suiker moet genoeg zijn denk ik.

Re: Suikersiroop kristalliseert...

Geplaatst: di 29 sep 2020, 13:34
door Fish
Ligt waarschijnlijk aan de temperatuur, ik neem aan dat je verwarmd hebt in die pan. Bij 100 graden lost er wel 5kg suiker op in een liter water, maar bij kamertemperatuur nog maar 2kg (2:1). Bij 0 graden nog maar 1,8kg. Alle suiker hierboven slaat neer als die harde plak. Dus waarschijnlijk teveel suiker vermengd voor de hoeveelheid water/temperatuur.

Re: Suikersiroop kristalliseert...

Geplaatst: di 29 sep 2020, 17:06
door Hans van der Post.
PJThomas schreef:
di 29 sep 2020, 13:17
Hallo,
Ik smelt kristalsuiker (2/1 suiker/water) in een pan tot deze helder is en bewaar deze tijdelijk in jerrycans.
Vorige jaren ging dat prima, maar dit jaar kristalliseert de siroop onderin de jerrycans en ontstaat er een harde
plak suiker van 4 a 5 cm. dik.
Heeft iemand een tip om dit te voorkomen?
BVD & groet, Thomas
Een klein beetje meer water gebruiken is alles opgelost. :)