suikerwater houdbaarheid

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
hansqprs
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 09 okt 2020, 10:01
Imker sinds: 2021
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): Carnica F1 en verder
Locatie: Sint-Oedenrode
Contacteer:

suikerwater houdbaarheid

Bericht door hansqprs » zo 23 mei 2021, 16:25

Weer een beginnersvraag...
Ik heb een week of wat geleden een paar liter 1:1 suikerwater gemaakt met warm water, dus zonder koken en ik heb de helft over, in een fles.
Nou meen ik ergens gelezen/gezien te hebben dat je suikerwater moet koken omdat het anders na een tijd schadelijk kan worden voor bijen.
Dus, mijn vragen:
- Kan suikerwater "bederven" en daarmee schadelijk worden voor de bijen?
- Zoja, kun je dat constateren en hoe dan?
- Kun je dit verhinderen door het te koken, en hoe lang dan? Of is koken juist slecht (zie forum, HMF)?
- Zijn er andere manieren om bederf te voorkomen of uit te stellen?
- Wat is de houdbaarheid van suikerwater, al dan niet met maatregelen zoals koken?
Alvast hartelijk dank.... :be9:
Absolute beginner...

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8246
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: suikerwater houdbaarheid

Bericht door Hans van der Post. » zo 23 mei 2021, 22:44

Suikerwater kan gaan gisten= bederven.
Je kunt het in de koelkast bewaren - geen maanden. - wel weken!
Als je bijen slecht "suikerwater" wilt geven moet het koken.
Bij 100 graden en meer krijgt je omzetting van suikers die moeilijk voor bijen te verteren zijn.
!Hans.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 43 gasten