Pagina 1 van 1

Honingkamers niet vol

Geplaatst: wo 26 mei 2021, 10:03
door Fondebeaux
Door het natte voorjaar heb ik niet zo'n geweldige honingopbrengst dit jaar. Maar 1 honingkamer met honing, maar zelfs die is niet helemaal vol. Normaal gesproken zou ik komende week honing slingeren en nieuwe honing kamer er op voor de zomerdracht. Wat te doen? Halfvolle honingkamer er gewoon op laten zitten?

Re: Honingkamers niet vol

Geplaatst: wo 26 mei 2021, 12:40
door Hans van der Post.
Ik zou het gewoon laten zitten en alles slingeren na de zomerbloei.

Re: Honingkamers niet vol

Geplaatst: do 27 mei 2021, 06:41
door Wim_R
Is er dan geen kans dat de honing na het slingeren van de zomerhoning zal schiften? Mij werd aangeraden om de verzegelde lentehoning daarom toch te slingeren en die te scheiden van de zomerhoning. De lentehoning is meestal vaster van vorm en bevat meestal meer fructose (zoet) terwijl de zomerhoning meestal meer glucose bevat (iets meer zuur). Hebben jullie daar meer ervaring mee?

Re: Honingkamers niet vol

Geplaatst: do 27 mei 2021, 09:23
door Hans van der Post.
Hi schiften van voorjaars & zomerhoning? :think:
Heb je dit de bijen verteld? waar komt dit vandaan in welk boek staat dit? Als een bijenvolk ik het wild - zonder imker - voorjaars -en zomerhoning verzameld daarmee overwinterd is er toch niets aan de hand?
Honing kan juist gaan gisten als het vochtgehalte hoog is doordat je niet verzegelde honing slingert.
Dus ik zou zeggen laat de honing zitten en slinger alles na de zomerdracht. :)

Re: Honingkamers niet vol

Geplaatst: do 27 mei 2021, 10:56
door bee-tree
Fondebeaux schreef:
wo 26 mei 2021, 10:03
Door het natte voorjaar heb ik niet zo'n geweldige honingopbrengst dit jaar. Maar 1 honingkamer met honing, maar zelfs die is niet helemaal vol. Normaal gesproken zou ik komende week honing slingeren en nieuwe honing kamer er op voor de zomerdracht. Wat te doen? Halfvolle honingkamer er gewoon op laten zitten?
Tussen overdadige zomerdracht en voorjaarsdracht - zo die om de paar jaar
optreden en zorgen voor overschot, dus voor overdaad, dvoor opslag bijenkast
en vervolgens in de kelder van de apiculteur - fondebeaux in dit geval - belandt,
treedt elk jaar een dracht-arme ofwel armdrachtige of bijenplanten-arme
- zes weken durende -p eriode in. Maak je borst maar nat.

In die armzalige periode hoef je niet surrogaat-voeding zoals suikerfondant
aan je volk te geven als je de onrijpe honing van het huidige verzopen voorjaar
rustig laat zitten en laat aanvullen tijdens de zomerdracht op de Linden en klavers.

Volg het dubbele advies van !Hans op.
: :mrgreen: Zj. :b10:

Re: Honingkamers niet vol

Geplaatst: do 27 mei 2021, 10:59
door bee-tree
Fondebeaux schreef:
wo 26 mei 2021, 10:03
Door het natte voorjaar heb ik niet zo'n geweldige honingopbrengst dit jaar. Maar 1 honingkamer met honing, maar zelfs die is niet helemaal vol. Normaal gesproken zou ik komende week honing slingeren en nieuwe honing kamer er op voor de zomerdracht. Wat te doen? Halfvolle honingkamer er gewoon op laten zitten?
Tussen overdadige zomerdracht en voorjaarsdracht - zo die om de paar jaar
optreden en zorgen voor overschot, dus voor overdaad, dus voor opslag
op de zolder van de bijenkast en vervolgens in de kelder
van de apiculteur - fondebeaux in dit geval - belandt,.....

treedt elk jaar een dracht-arme ofwel armdrachtige of bijenplanten-arme
- zes weken durende - armzalige periode in. Maak je borst maar nat.

In die armzalige periode hoef je niet surrogaat-voeding zoals suikerfondant
aan je volk te geven, als je de onrijpe honing van het huidige verzopen voorjaar
rustig laat zitten en laat aanvullen tijdens de zomerdracht op de Linden en klavers.

Volg het dubbele advies van !Hans op.

Zj. :b10: P.S. Er haperde wat bij het verzenden. Bovendien heb ik
het bericht aangevuld met iets belangrijks. Sorry voor de zinsconstructies.

Re: Honingkamers niet vol

Geplaatst: do 27 mei 2021, 11:52
door tomer
Ik denk dat Wim met schiften bedoelt dat je dan potten krijgt met onderaan gekristalliseerde honing (glucose) en bovenaan vloeibare honing (fructose). Gemengde lente- en zomerhoning zal zeker minder lang vloeibaar blijven dan pure zomerhoning. Gecontroleerd laten kristalliseren door een aantal weken dagelijks te roeren is waarschijnlijk de oplossing...
Afhankelijk van hoeveel de deels gevulde honingkamer gevuld en verzegeld is kan je evt wat te slingeren ramen uitnemen, zonder alles af te nemen. Ik zou zeker een ruime voorraad laten zitten, maar geen hele honingkamer.

Re: Honingkamers niet vol

Geplaatst: do 27 mei 2021, 15:35
door Hans van der Post.
Tomer als je al een "paar jaar" bijen houd zoals Bee en ondergetekende laat je een halfgevulde honingkamer op het volk staan en zeker met dit zeer wisselende jaar dit als garantie voor het volk. Mocht de bewuste honingkamer toch verder worden gevuld is het geen ramp. Je schuift tussen het moerrooster en de gevulde HK een lege HK en het bijenvolk kan weer verder met verzamelen. :)

Re: Honingkamers niet vol

Geplaatst: do 27 mei 2021, 15:54
door Primus
Hans van der Post. schreef:
do 27 mei 2021, 15:35
Tomer als je al een "paar jaar" bijen houd zoals Bee en ondergetekende laat je een halfgevulde honingkamer op het volk staan en zeker met dit zeer wisselende jaar dit als garantie voor het volk. Mocht de bewuste honingkamer toch verder worden gevuld is het geen ramp. Je schuift tussen het moerrooster en de gevulde HK een lege HK en het bijenvolk kan weer verder met verzamelen. :)
Hans,

Een ramp zal het nooit zijn maar als je deze honing erin laat zou het wel eens kunnen als er wat koolzaad en wilg bijzit dat hij in de zomer gekristalliseerd in de raat zit. Natuurlijk kun je dan ook alles laten zitten en die raten gebruiken als wintervoer voor het volk, maar als je de honing toch wil oogsten kan dit een probleem zijn.

MVG CP

Re: Honingkamers niet vol

Geplaatst: do 27 mei 2021, 18:42
door Wim_R
tomer schreef:Ik denk dat Wim met schiften bedoelt dat je dan potten krijgt met onderaan gekristalliseerde honing (glucose) en bovenaan vloeibare honing (fructose). Gemengde lente- en zomerhoning zal zeker minder lang vloeibaar blijven dan pure zomerhoning. Gecontroleerd laten kristalliseren door een aantal weken dagelijks te roeren is waarschijnlijk de oplossing...
Afhankelijk van hoeveel de deels gevulde honingkamer gevuld en verzegeld is kan je evt wat te slingeren ramen uitnemen, zonder alles af te nemen. Ik zou zeker een ruime voorraad laten zitten, maar geen hele honingkamer.
Dat bedoelde ik inderdaad. Dank voor het verduidelijken.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk