Pagina 1 van 1

Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?

Geplaatst: ma 04 jul 2022, 17:55
door krisnatoon
Hallo imkers,

De afgelopen jaren heb ik honing geslingerd die niet versuikerde.

Dit jaar versuikert de honing snel.

De kasten staan op dezelfde locatie en de begroeiing (bomen/struiken, geen koolzaad etc) is exact hetzelfde gebleven.

Nu vroeg ik me af: waarom versuikert de honing dit jaar wel terwijl dat vorige jaren niet het geval was.

Iemand een idee?

Mvrgr,

Kris

Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?

Geplaatst: ma 04 jul 2022, 18:32
door maartenkleijne
Klinkt toch alsof iemand binnen een straal van 5KM koolzaad heeft gezaaid dit jaar....

Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?

Geplaatst: ma 04 jul 2022, 18:38
door A.A. Staals
maartenkleijne schreef:
ma 04 jul 2022, 18:32
Klinkt toch alsof iemand binnen een straal van 5KM koolzaad heeft gezaaid dit jaar....
Andere planten geven ook honing die snel kristalliseerd.

ad staals

Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?

Geplaatst: ma 04 jul 2022, 18:41
door krisnatoon
Klopt, maar waarom dan andere jaren niet???

Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?

Geplaatst: ma 04 jul 2022, 20:42
door A.A. Staals
krisnatoon schreef:
ma 04 jul 2022, 18:41
Klopt, maar waarom dan andere jaren niet???
Elkaar is de samenstelling van de honing anders door het weer ten tijde van de bloei van de diverse planten.
Die samenstelling bepaald het kristalliseren.

ad staals

Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?

Geplaatst: ma 04 jul 2022, 21:13
door Jaap v.Popering
krisnatoon schreef:
ma 04 jul 2022, 17:55
Hallo imkers,

De afgelopen jaren heb ik honing geslingerd die niet versuikerde.
Dat moet dan honing van de Acacia geweest zijn .

Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?

Geplaatst: di 05 jul 2022, 07:53
door Tieme
Bij mij kristalliseerde de voorjaarshoning binnen twee weken dit jaar. In de buurt wordt wel vaker koolzaad verbouwd. Toch meestal niet binnen gehaald. Nu stond het schijnbaar net wat dichterbij.

Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?

Geplaatst: di 05 jul 2022, 09:38
door bee-tree
Door het grote aantal droge drachtdagen in dit voorjaar
is het vochtgehalte van de nectar en honing lager .
Vooral honing die rijker is aan glucose zoals bij koolzaad kristalliseert
sneller dan fructose-rijke honing zoals de honing van Phacelia en Robinia-
Pseudo-Acacia.
Dit jaar heb ik te laat bij de zes volken op het koolzaadveld de honing
te laat geoogst ten gevolge van 'n ongeval. Ik kreeg hem na herstel
niet of nauwelijks uit de raten.
Behalve het aanhoudende droge weer heeft het koele en koude weer
de kristallisatie van koolzaadhoning versneld bij dunwandige kasten. Zj. :b10:

P.S. Als oorzaak wordt ook de aanwezigheid van het trisaccharide
Melizitose genoemd dat "cementhoning" veroorzaakt. Zie ergens in
ons forum.

Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?

Geplaatst: di 05 jul 2022, 11:23
door gerard.b.w.vos
bee-tree schreef:
di 05 jul 2022, 09:38

Vooral honing die rijker is aan glucose zoals bij koolzaad kristalliseert
sneller dan fructose-rijke honing zoals de honing van Phacelia en Robinia-
Pseudo-Acacia.

P.S. Als oorzaak wordt ook de aanwezigheid van het trisaccharide
Melizitose genoemd dat "cementhoning" veroorzaakt. Zie ergens in
ons forum.
Een kleine aanvulling op je juiste constatering Bee-Tree:

1 - Melizitose- of cementhoning heeft een andere oorsprong/oorzaak, n.l de Cinara laricis luis die zorgt voor de afscheiding op de larix, honingdauw of luizenhoning op naaldbomen. Zie/lees viewtopic.php?f=13&t=31552&p=204542&hil ... ng#p204542

2 - snelle kristallisatie van honing heeft als oorzaak de verhouding Glucose - fructose. Bij een verzadigingspunt van 32% Glucose zal die kristallisatie plaatsvinden. De verhoudingen waarbij dit plaatsvind zijn in het "cursusboek Honingkunde" na te lezen.

3 - Indien men de herkomst van de gewonnen honing zou willen weten is pollenonderzoek een optie, hierover is o.a. wat te lezen op: viewtopic.php?f=13&t=34836

4 - met de huidige etiketteringsvoorschriften is een analyse van het geleverde product, in ons imkergeval als "producent" van honing een optie om de honing te analyseren. Ook na te lezen op de Ruiner-webstee ; http://www.ruinerimkers.nl/honing-en-het-etiket/

En denk dan ook nog alvast even aan "de Markt van Melk en Honing" in Zuidlaren https://bijpraot.nl/Bijpraot/Markt/index.php
Daar zijn dan wel keurmeesters aanwezig bij de keuring van bijenproducten die kunnen adviseren/informeren over al die bijenproducten.

Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?

Geplaatst: di 05 jul 2022, 12:17
door krisnatoon
Dank jullie wel voor alle info!

Mvrgr, kris