Suikerwater kant en klaar
Moderator:Hans van der Post.
-
- Berichten:86
- Lid geworden op:do 07 mei 2015, 12:08
- Imker sinds:2015
- Aantal volken:14
- Bijenras(sen):Carnica
- Contacteer:
Ik zag dat een jerrycan invertbee nu bijna 24 euro kost per stuk. Bij bijenhof.be zelfs 37.80!!! Per jerrycan!
Dat is toch waanzinnig, zo is imkeren niet leuk meer.
Dat is toch waanzinnig, zo is imkeren niet leuk meer.
-
- Berichten:119
- Lid geworden op:di 08 mar 2011, 17:49
- Aantal volken:10
- Bijenras(sen):Carnica
- Locatie:Steenwijkerwold
- Contacteer:
Re: Suikerwater kant en klaar
Gewone suiker is bij de supermarkt ook een keer zo duur geworden , vorig jaar bij het invoeren € 0,65 nu bijna €1,30
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten:8258
- Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds:1962
- Aantal volken:14
- Bijenras(sen):F1 carnica VSH
- Locatie:Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Suikerwater kant en klaar
Iets meer werk maar dat hoort bij het imkerenDe Woldimker schreef: ↑do 06 apr 2023, 08:20Gewone suiker is bij de supermarkt ook een keer zo duur geworden , vorig jaar bij het invoeren € 0,65 nu bijna €1,30
!Hans.
-
- Berichten:912
- Lid geworden op:zo 30 mei 2004, 22:51
- Imker sinds:1979
- Aantal volken:12
- Bijenras(sen):Buckfast
- Locatie:Hengelo Gld
- Contacteer:
Re: Suikerwater kant en klaar
Maak een "Sukapi" van twee honingemmers en maak vervolgens zelf je vloeibare suiker, zonder te verwarmen, dus ook nog eens duurzaam!
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten:8258
- Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds:1962
- Aantal volken:14
- Bijenras(sen):F1 carnica VSH
- Locatie:Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Suikerwater kant en klaar
Leg eens uit hoe je dit doet er zijn vele "nieuwe imkers" die er nooit van gelezen of gehoord hebben.Eddy Geurtsen schreef: ↑do 06 apr 2023, 14:34Maak een "Sukapi" van twee honingemmers en maak vervolgens zelf je vloeibare suiker, zonder te verwarmen, dus ook nog eens duurzaam!
!Hans.
-
- Berichten:912
- Lid geworden op:zo 30 mei 2004, 22:51
- Imker sinds:1979
- Aantal volken:12
- Bijenras(sen):Buckfast
- Locatie:Hengelo Gld
- Contacteer:
Re: Suikerwater kant en klaar
Met een sukapi kun je kristalsuiker omvormen tot een verzadigde suikeroplossing.
In principe zijn het 2 emmers op elkaar. In de bodem van de bovenste emmer boor je gaatjes met een diameter van 1,5 millimeter (teken met een viltstift een raster van lijntjes, 5 millimeter uit elkaar, boor op de kruispuntjes van het raster). Er moeten in ieder geval wel 150 tot 200 gaatjes in, dus je bent even bezig.
Deze emmer zet je op de onderste emmer waar het deksel op zit. Hierin moet een paar grote gaten inzitten, zodat de vloeistof uit de bovenste emmer in de onderste emmer kan lopen. Heel belangrijk is het boren van een ontluchtingsgaatje in de onderste emmer, anders wordt het een kliederboel want zodra de onderste emmer zich vult, moet de overblijvende lucht kunnen ontsnappen.
Vul de bovenste emmer met een paar kilo kristalsuiker en maak deze nat, zodat er een papperige massa ontstaat. Nu kun je de emmer verder vullen met suiker en vervolgens aanvullen met water. In de onderste emmer komt een verzadigde suikeroplossing (ongeveer 8 kilo suiker met 5 liter water) die prima voldoet voor wintervoeding. Wil je 1:1 voeren, dan hoef je alleen nog maar extra water toe te voegen.
Het wordt pas echt handig als je de Sukapi op een verhoging hebt staan en in de onderste emmer een tapkraan/snijkraan hebt gemonteerd. Je hoeft er alleen maar een jerrycan onder te zetten en het is klaar. Geen warm water nodig, het gaat allemaal vanzelf.
Heb je flink wat voedersuiker nodig? Zorg dat de bovenste emmer gevuld blijft met suiker en water, je hoeft niets af te wegen of te meten. Succes met de sukapi is verzekerd!
In principe zijn het 2 emmers op elkaar. In de bodem van de bovenste emmer boor je gaatjes met een diameter van 1,5 millimeter (teken met een viltstift een raster van lijntjes, 5 millimeter uit elkaar, boor op de kruispuntjes van het raster). Er moeten in ieder geval wel 150 tot 200 gaatjes in, dus je bent even bezig.
Deze emmer zet je op de onderste emmer waar het deksel op zit. Hierin moet een paar grote gaten inzitten, zodat de vloeistof uit de bovenste emmer in de onderste emmer kan lopen. Heel belangrijk is het boren van een ontluchtingsgaatje in de onderste emmer, anders wordt het een kliederboel want zodra de onderste emmer zich vult, moet de overblijvende lucht kunnen ontsnappen.
Vul de bovenste emmer met een paar kilo kristalsuiker en maak deze nat, zodat er een papperige massa ontstaat. Nu kun je de emmer verder vullen met suiker en vervolgens aanvullen met water. In de onderste emmer komt een verzadigde suikeroplossing (ongeveer 8 kilo suiker met 5 liter water) die prima voldoet voor wintervoeding. Wil je 1:1 voeren, dan hoef je alleen nog maar extra water toe te voegen.
Het wordt pas echt handig als je de Sukapi op een verhoging hebt staan en in de onderste emmer een tapkraan/snijkraan hebt gemonteerd. Je hoeft er alleen maar een jerrycan onder te zetten en het is klaar. Geen warm water nodig, het gaat allemaal vanzelf.
Heb je flink wat voedersuiker nodig? Zorg dat de bovenste emmer gevuld blijft met suiker en water, je hoeft niets af te wegen of te meten. Succes met de sukapi is verzekerd!
-
- Berichten:5703
- Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds:1960
- Aantal volken:50
- Bijenras(sen):bastaard
- Locatie:St-Annaland
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 34 gasten