Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Over bijenrassen en over alle aspecten van koninginnenteelt.
de vos roger
Berichten:1783
Lid geworden op:wo 07 sep 2005, 13:08
Locatie:Belgie -Oost-Vlaanderen
Contacteer:
Re: Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Bericht door de vos roger » zo 09 apr 2006, 17:43

Hé hé Piet,ik heb het niet over je volgorde van opsommen.Ik heb het over Jordan die zegt dat het grootste gedeelte van de imkers zijn koninginnen vernieuwd door redcellen wat wel waar is.We kunnen aannemen dat moeren uit zwermcellen groter(beter verzorgd)zullen zijn dan deze uit redcellen. Mijn vraag is ,wat is dan het verschil in kwaliteit van moeren uit redcellen en deze uit teeltcellen?
Waarschijnlijk geen verschil , of laten we zeggen allebei moeren die minderwaardiger zijn dan deze uit een zwermcel???? [;)]

roger

Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Bericht door Piet Jager » zo 09 apr 2006, 18:48

Dag Roger,

Zelf werk ik het liefst met zwermcel-moeren en vervolgens een enkel keer met teeltcelmoeren. Wisselcelmoeren zijn wellicht het beste, maar dat heb je niet altijd in de hand. Daarmee wil ik niet zeggen dat redcelmoeren minderwaardig zijn, maar ik werk daar nooit mee en houd mij het liefst bij een zo natuurgetrouw mogelijk wordingsproces. Ik moet er niet aan denken om jaar-in /jaar-uit redcelmoeren uit redcelmoeren te telen. Hoe zullen onze bijenvolken dan uiteindelijk gaan evolueren???

!Piet

elmook
Berichten:104
Lid geworden op:wo 19 jan 2005, 20:34
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Bericht door elmook » zo 09 apr 2006, 19:22

Piet, ik dacht dat jij een actieve (buckfast) koninginneteler was. In dat geval vind ik deze
Zelf werk ik het liefst met zwermcel-moeren
uitspraak interessant.
Ga jij daadwerkelijk met zwermcel-moeren naar bevruchtingsstations en doe je aan raszuivere teelt en selectie met dit soort methodes? Of is dat verleden tijd en ben je nu helemaal op de puur-natuur?

Ik vind het wel interessant, omdat ik zelf een beetje twee kanten op getrokken wordt, sinds ik me met bijen bezig houd. Aan de ene kant heb ik een echte biologisch-dynamische (bd) achtergrond. Bd landbouwopleiding en sinds kort ondernemerschap. Ook bij de bijen trekken de bd methodes me. Aan de andere kant ben ik echt gefascineerd door koninginneteelt en bijenrassen. Niet alleen de extreem zachtaardige bijen, maar meer nog het idee dat je heel veel invloed kan hebben op de eigenschappen van je bijen. Al die tijd broed ik op een manier om dat te combineren. In de tussentijd, heb ik besloten, moet ik de gewone koninginneteelt maar goed onder de knie krijgen.

Kun je ons/mij deelgenoot maken van je 'zwermcelmethodes'? Ik ben er wel benieuwd naar, omdat ik denk dat jij ook die twee kanten hebt, of niet?

Ik zou het leuk vinden als dit onderwerp op deze manier een praktische wending kreeg.

Elmar

Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Bericht door Piet Jager » ma 10 apr 2006, 11:34

Elmar schrijft: Ga jij daadwerkelijk met zwermcel-moeren naar bevruchtingsstations en doe je aan raszuivere teelt en selectie met dit soort methodes? Of is dat verleden tijd en ben je nu helemaal op de puur-natuur?
Als de voorzwerm is afgekomen hoor je meestal na 8 a 9 dagen de eerste tuter en enkele dagen later de kwakers. De tuter en de kwakers haal ik eruit en doe ik in Apidea-bevruchtingskastjes en/of Einwabe-kastjes. Deze zet ik bij mij in de border ca 40 meter vanaf de stal. Na 3 dagen zie je dan al de darren in en uit de bevruchtingskastjes vliegen. Soms kan ik aan de kleur zien of het darren van mijn stal zijn of niet. Als de jonge moer bronstig is, zijn deze darren er het eerst bij, denk ik dan.

Ik ga niet naar bevruchtingsstations. Het gaat mij primair om vitaliteit, de rest is secundair. Mijn bijen noem ik BUCA's, dat is een kruising van Buckfast en Carnica. Er zal ook nog best wel wat vuilnisbakkenbloed in zitten, maar dat verhoogt alleen maar de diversiteit aan genen. Ik trek geen nieuwe volken aan en probeer zoveel mogelijk een stabiel verervende stal op te bouwen. Als het even kan werk ik veel met zustermoeren om de goede eigenschappen te clusteren. Zo af en toe worden er een paar onbevruchte lijngeteelde moeren van elders aan toegevoegd.

Jaren geleden heb ik gewerkt met de bd-methode van Maria Thun. '˜k Héb haar kalender nog wel ergens in de boekenkast staan. Maar dit alles tezamen met een slopend beroep kon ik niet goed stroomlijnen.

In grote lijnen weet ik voor mezelf heel goed waar het in de bijenteelt om draait en voor de rest is mijn devies:' Handelen naar omstandigheden'

Ik ben er van overtuigd dat elk mooie medaille ook altijd een keerzijde heeft en dat je daar goed rekening mee moet houden. Wij denken al snel dat we de natuur gemakkelijk naar onze hand kunnen zetten en bij de schijnbaar mooie resultaten denken we al gauw: '˜zie je wel het kan'. Wees echter altijd bedacht op een terugval, want de natuur gaat haar eigen gang en kent genetisch speelse sprongen om aan onze dwingelandij te ontkomen.

Ons land kent geen enkele professionele koninginnenteler. Wij zijn allemaal slechts vermeerderaars en onze selectiemethoden zijn veelal 'trials en errors'. Ook is ons land te klein, het drachtgebied ontoereikend en de bijenteelt - economisch gezien - voor haar beoefenaren van ondergeschikt belang, om eventueel tot een bedrijfsras te kunnen komen.

Daarbij zouden de doelstellingen van de nieuwe bijenvereniging heroverwogen moeten worden en geijkt worden in het kader van de milieuwaarde van de bij als bestuivend insect en als zinvolle en nuttige vrijetijdsbeleving in onze samenleving.

!Piet

Els Kleijnendorst
Berichten:976
Lid geworden op:zo 07 jan 2001, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Bericht door Els Kleijnendorst » ma 10 apr 2006, 14:43

Piet schreef:
Ons land kent geen enkele professionele koninginnenteler.
Bevruchtingsstation Schiermonnikoog vergeten? De volken van dit station worden welliswaar verzorgd door meerdere imkers en wetenschappers, maar het station kan wel omschreven worden als "professionele koninginneteler".

Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Bericht door Piet Jager » ma 10 apr 2006, 16:23

Dag Els,

Zijn dat niet min of meer gespecialiseerde vermeerderaars, die op advies van externe deskundigen na-telen (vermeerderen) van een bewezen combinatie van de juiste lijnen?

Genereren zij door hun professie mbt tot de werkzaamheden op Schiermonnikoog eigen inkomsten voor hun levensonderhoud?

Ontwikkelen ze zelf nieuwe lijnen door bepaalde nog niet bestaande combinaties uit te voeren?

Proberen zij spontaan ontstane en/of door proefparingen verkregen gunstige eigenschappen vast te leggen en te stabiliseren in vast verervende nieuwe Schiermonnikooglijnen?

Hebben zij een eigen pedigree?
Els schreef: De volken van dit station worden welliswaar verzorgd door meerdere imkers en wetenschappers, maar het station kan wel omschreven worden als "professionele koninginneteler".
Nee dus !

!Piet

elmook
Berichten:104
Lid geworden op:wo 19 jan 2005, 20:34
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Bericht door elmook » ma 10 apr 2006, 20:00

Piet, leuk dat je je verhaal hebt gedaan.

Wel vraag ik me nog wat af. bijvoorbeeld: waarom zou je niet uit nazwermen selecteren i.p.v. uit apidea's? Lukt het je ook om op de gewenste eigenschappen te selecteren. Ik kan me voorstellen dat je in putten nog al wat 'achtergrondgenen' hebt. Selecteer je nog op andere dingen dan op vitaliteit, en lukt dat óók?

Hoe definieer jij 'vitaliteit'? Is dat het opbouwen van grote volken? Broednesten? Sterk de winter door komen? Veel zwermen geven? Veel stuifmeel halen? Tegen ziektes kunnen? Geen ziektes krijgen?
Zo kan ik nog wel even doorgaan, en anderen zeker ook. Maar als je er op selecteert heb je zeker een goede definitie? Ben benieuwd.

> By the way, Maria Thun is voor mij, en voor het gros van de bd'ers een beetje bijzaak. Waar het mij bij bijen en bd om gaat is respect voor de driften, m.n. de bouw- en de zwermdrift. Tsja, ga d'r maar aan staan hè?

Elmar

Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Bericht door Piet Jager » ma 10 apr 2006, 20:23

Elmar schreef: Waar het mij bij bijen en bd om gaat is respect voor de driften, m.n. de bouw- en de zwermdrift. Tsja, ga d'r maar aan staan hè?
Bouwende Bijen Brengen Buigende Bomen, zeiden ze vroeger en daar zit wat in (aan).

Vitaliteit is een combinatie van elementaire eigenschappen en daar horen bouw- en zwermdrift uiteraard bij, maar ook ziekteresistentie, goede uitwintering (wintervastheid), broedaanzet, kwaliteit gesloten broed, broedzorg, prima stuifmeelhalers en reinheid (hygiene). Liever geen extra sterke volken. Een volk moet liefst altijd in een opbouwende lijn blijven. Wanneer haar top is bereikt gaat ze zwermen en start de opbouwende lijn opnieuw. Als ze zich zelf 'overgroeit' ontstaan er veelal problemen.

!Piet

Els Kleijnendorst
Berichten:976
Lid geworden op:zo 07 jan 2001, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Bericht door Els Kleijnendorst » ma 10 apr 2006, 22:07

Hallo Piet,
alhoewel het off-topic is in deze reeks over volksvermeerdering, toch even antwoord op jouw vragen.

Zijn dat niet min of meer gespecialiseerde vermeerderaars, die op advies van externe deskundigen na-telen (vermeerderen) van de juiste combinatie van reeds bewezen lijnen?
je kan de 'vermeerderaars' zien als werknemers in dienst van het teeltstation. "Schier" bijen zijn geen combinatie van lijnen, doch een gestabiliseerd ras.

Genereren zij door hun professie mbt tot de werkzaamheden op Schiermonnikoog eigen inkomsten voor hun levensonderhoud?
Teeltstation Schier bedruipt zichzelf uit inkomsten van de verkoop van moeren. De aanwezige personen zijn onbezoldigde "werknemers".

Ontwikkelen ze zelf nieuwe lijnen door bepaalde nog niet bestaande combinaties uit te voeren?
Nee, er wordt uitgegaan van de bestaande eigenschappen. Om de terugloop van genen tegen te gaan, wordt, na uitvoerige testen, af en toe nieuw 'bloed' ingebracht.

Proberen zij spontaan ontstane en/of door proefparingen verkregen gunstige eigenschappen vast te leggen en te stabiliseren in vast verervende nieuwe Schiermonnikooglijnen?
Ja, alleen geen lijnen, doch slechts één lijn.

Hebben zij een eigen pedigree?
Een vodje papier zegt mij niet zo veel, maar wat mij betreft voldoen ze er wel aan als je gedurende vele jaren (40? 50?) de specifieke eigenschappen van "Schier" handhaaft.

Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Sterke volken – volksvermeerdering met zwermcellen

Bericht door Piet Jager » di 11 apr 2006, 13:08

Voor mijn idee is Schiermonnikoog een bevruchtings- en vermeerderingsstation voor de Carnicateelt, niet meer en niet minder. Zij wordt gerund door een groep betrokken en gedreven imkers en geadviseerd door deskundige derden en zij houdt in stand wat er is en waakt voor verval. Zo nodig wordt er nieuw bloed ingevoerd om de kwaliteit te waarborgen. Maar daardoor alleen kun je nog niet spreken van 'een professionele koninginnenteler', althans zo zie ik het. Ook behoort dat niet tot de doelstellingen van de V.C.I. c.q. Schiermonnikoog: de Stichting Station voor Carnicateelt. Als Els het echter anders ziet en beleeft dan is dat uiteraard haar goed recht.

!Piet

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 22 gasten