Primorsky bijenvolken

Over bijenrassen en over alle aspecten van koninginnenteelt.
Plaats reactie
Ed Pieterse
Berichten: 346
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Primorsky bijenvolken

Bericht door Ed Pieterse » vr 08 jun 2001, 10:21

VERSLAGJE ERVARINGEN MET RUSSISCHE KONINGINNEN
Op 16 april werden er 12 bevruchte koninginnen met gezondheidscertificaat vanuit de USA voor de stichting 'De Duurzame Bij'

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Primorsky bijenvolken

Bericht door Frans vanTongeren » zo 10 jun 2001, 10:18

verstuurd 10-06-2001 No. 33
--------------------------------------------------------------------------------
In het UTRECHTS NIEUWSBLAD van zondag 10 juni(?)stond het volgende artikel afgedrukt...
*
- Russische koninginnen houden hof in Maarn
Door Carla Rodenburg -
MAARN '“ "Ik heb twaalf Russische koninginnen in mijn achtertuin en ik heb er hoge verwachtingen van", roept imker Ed Pieterse opgetogen. Zijn Anastasia's '“ zo noemt hij ze liefkozend - verblijven niet in mintgroene barokpaleizen, maar zijn hier (via Amerika) aangekomen in grauwe arrestkooitjes, compleet met invoervergunning en gezondheidscertificaat.

De koninklijke dames zijn hier niet voor de lol. Op hen rust de taak een gezond volk te produceren dat resistent is tegen de Europese varroamijt. De 'varroa Jacobsoni' is een geniepig beestje, meet slechts 1.1 millimeter, maar richt ware slachtingen aan onder Europese bijenvolken.

"De tijd dringt", zo verklaart Pieterse vanachter de microscoop in zijn laboratorium in Maarn. "In Noord-Holland bijvoorbeeld is een imker - ondanks bestrijding van de mijt - dertig van zijn honderd bijenvolken kwijtgeraakt. De bijenhouderij wordt geplaagd door tegenvallers. Eén van de oorzaken is de verbouw van steeds dezelfde gewassen, maar ook het kleiner worden van het natuurlijke leefgebied van de bij. Daardoor kan zo'n mijtziekte behoorlijk huishouden. Als we niets doen houden we hier geen bij meer over".

De grote heidetuin van Pieterse aan de Esdoornlaan in Maarn staat vol met bijenvolken in kasten, waaronder 22 zogenoemde testvolken. Sinds kort staan Russische volken naast Europese volken. Die mogen zich niet mengen. Kans op 'etnische conflicten' en ongewenste kruisingen moet Pieterse niet hebben. Maar daarover vertelt hij later.

Zijn aanvankelijk als hobby bedoelde bezigheid heeft steeds meer professionele vormen aangenomen. Behalve op het gewone 'honing halen', wat hij al jaren doet, richt Pieterse zich tegenwoordig op het zelf kweken van koninginnen. Die worden soms kunstmatig bevrucht om de soort veredelen. Daarvoor heeft hij in zijn tuin een laboratorium gebouwd, compleet met microscopen, broedstoof, arrestkooitjes en allerhande piepklein instrumentarium.

Zijn actueelste project is de strijd tegen de varroamijt. Het project staat onder wetenschappelijke begeleiding van de universiteiten van Utrecht en Frankfurt. Pieterse: "Duitsland en Amerika hebben meer professionele onderzoeksinstituten met toonaangevende wetenschappers, die gespecialiseerd zijn in de problematiek van de bijenhouderij en de bestrijding van ziekten. De Nederlandse bijenhouderij werkt daarom internationaal samen. Op de instituten wordt geselecteerd op eigenschappen als zachtaardigheid, honingopbrengst, zwermdrift, maar ook op winterbestendigheid en weerstand tegen ziekten".

"En zo komen we dus op de beruchte mijtziekte 'varroa Jacobsoni'. Om deze plaag te bestrijden zijn we in Nederland aangewezen op het geneesmiddel Fluvalinaat, maar de varroamijt heeft daartegen al resistentie opgebouwd. Daar komt nog bij dat honing een voedingsmiddel is en niemand wil resten van genees- en bestrijdingsmiddelen op zijn bord". Dus moest er iets nieuws verzonnen worden en zijn alle ogen nu gericht op de apis mellifera Primorsky, een uit het Russische Vladivostok afkomstige bijensoort, dat al een natuurlijke resistentie tegen de varroamijt heeft opgebouwd.

"Mijn Anastasia's zitten nu niet meer in arrestkooitjes, maar in een kast op een eigen volk. Ze waren al bevrucht. Dat is ergens op een Amerikaans proefstation gebeurd op natuurlijke wijze door het eigen volk. Ik heb ze elk in een ander (Europees) volk ingevoerd. Omdat werkbijen niet ouder worden dan zes weken, heeft zo'n koningin dus binnen zes weken een eigen volk", legt de imker uit.

Belangrijk in het onderzoek is om erachter te komen of deze Primorsky-bijen aan de Europese omstandigheden voldoen en of ze deze mijt aankunnen. Wat dat betreft stelt de apis mellifera Primorsky in elk geval niet teleur te oordelen naar Amerikaanse ervaringen waarbij de Russische bij de mijt aanvalt. Onderin de bijenkast ligt een groot wit viltpapier waarop de dode mijten goed zichtbaar zijn. "Pootjes erafgebeten", stelt Pieterse met bijna satanisch genoegen vast. "De Russische bij bijt de mijten gewoon kapot". Het viltpapier dient om de minuscule mijten nauwkeurig te onderzoeken.

Alles staat onder wetenschappelijke leiding, zo benadrukt de Maarnse imker nog maar eens. "Want dit soort selectieprocessen heeft in het verleden al eens geleid tot volkomen uit de hand gelopen experimenten. Zoals de Killer Bee, een in Zuid-Amerika gekruiste zeer agressieve bijensoort die per abuis in de vrije natuur terecht is gekomen. Die heeft zich nu sterk vermeerderd, overheerst alle andere bijensoorten en valt in hordes vee en zelfs mensen aan".

De darren in de kasten met een Russische koningin mogen niet naar buiten, omdat die voor problemen kunnen zorgen. "De enige functie die een dar heeft is de koningin bevruchten. En dat mag hij nou juist niet doen omdat we (nog) niet weten welk effect de Russische bij op andere Europese bijensoorten heeft. We willen er zeker van zijn dat we geen steeklustige kruisingen krijgen". Er zit een soort rooster voor het vlieggat. Daardoor kunnen de werkbijen vrij uitvliegen en honing halen. De koningin kan er niet door. De iets groter uitgevallen darren lukt dat ook niet en zijn gedoemd hun korte leven nutteloos in de kast te verdoen. Pieterse: "Bijenkoninginnen paren met mannetjes (tot wel dertig verschillende) tijdens de bruidsvlucht, waarbij de partners wel tien kilometer kunnen overbruggen. Pas nadat uit onderzoek is gebleken dat kruisingen geen negatieve bijeffecten hebben, kunnen we met een gerust hart de Primorsky-mannetjes vrij laten rondvliegen".
--------------------------------------------------------------------------------
Bijen en de varroamijt:
Site van de Ambrosiushoeve. http://home01.wxs.nl/~ambros/
Dit is het landelijk proefbedrijf voor insektenbestuiving en bijenhouderij.


--------------------------------------------------------------------------------
Van: Joppe, Nederland | Geregistreerd: Nov 2000 | IP: ingelogged

Henk Klok
Berichten: 761
Lid geworden op: wo 17 jan 2001, 00:00

Re: Primorsky bijenvolken

Bericht door Henk Klok » di 12 jun 2001, 10:19

verstuurd 12-06-2001 No. 50
--------------------------------------------------------------------------------
>>" [QUOTE]Oorspronkelijk verstuurd door Frans van Tongeren:
[QB]In het UTRECHTS NIEUWSBLAD van zondag 10 juni(?)stond het volgende artikel afgedrukt...
*
- Russische koninginnen houden hof in Maarn

--------
De darren in de kasten met een Russische koningin mogen niet naar buiten, omdat die voor problemen kunnen zorgen. "De enige functie die een dar heeft is de koningin bevruchten. En dat mag hij nou juist niet doen omdat we (nog) niet weten welk effect de Russische bij op andere Europese bijensoorten heeft. We willen er zeker van zijn dat we geen steeklustige kruisingen krijgen". Er zit een soort rooster voor het vlieggat. Daardoor kunnen de werkbijen vrij uitvliegen en honing halen. De koningin kan er niet door. De iets groter uitgevallen darren lukt dat ook niet en zijn gedoemd hun korte leven nutteloos in de kast te verdoen. " <<

En wat als de kast met russische koningin behandeld wordt? Hoe blijven de darren dan binnen?

Groeten!,

Henk Klok


--------------------------------------------------------------------------------
Van: Amsterdam | Geregistreerd: Jan 2001 | IP: ingelogged

Ed Pieterse
Berichten: 346
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Primorsky bijenvolken

Bericht door Ed Pieterse » di 12 jun 2001, 10:21

verstuurd 12-06-2001 No. 5
--------------------------------------------------------------------------------
Beste Henk,
Als je 's morgens aan je kasten werkt heb geen last van vliegende darren. Vaak is het bovendien te koud dan en darren vliegen meestal rond vier uur in de middag. Het kan dat er een ontsnapt en dan zou dat nog een dar moeten zijn die rijp is, dus 12 tot 24 dagen oud.
Een zwaluw maakt ook geen zomer. Bovendien zijn de kruisingen in de USA al getest, maar de Europese wetenschap wil nu eenmaal zo safe mogelijk zijn.
Verder zijn er al veel van dit soort bijen in Europa, alleen niet officieel!!
In augustus wordt er zelfs in Duitsland een bevruchtingsstation drie weken opengesteld met Primorsky darrenvolken.
De Duitse instituten en onze stichting "De Duurzame Bij" willen echter niet dat er met een vinger naar ons gewezen kan worden in geval van nadelige effecten.

Ed Pieterse


--------------------------------------------------------------------------------
Van: Maarn, The Netherlands | Geregistreerd: Nov 2000 | IP: ingelogged

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 31 gasten