Pagina 1 van 1

refractometer ijken

Geplaatst: vr 27 okt 2017, 22:51
door Luuk
Hallo, ik wil mijn refractometer ijken. Je kon ijkhoningkrijgen bij een webwinkel bijdaan.nl maar die doet het niet meer. Iemand enig idee hoe dit te doen anno 2017?

Re: refractometer ijken

Geplaatst: vr 27 okt 2017, 23:34
door peter-koi
Ben ook benieuwd .

Re: refractometer ijken

Geplaatst: vr 27 okt 2017, 23:51
door Hans van der Post.
Er is een honingkeurmeester opleiding die zullen wel weten hoe je aan ijkhoning komt.

Re: refractometer ijken

Geplaatst: za 28 okt 2017, 08:14
door Imker Huub
Ik heb geen gegevens over de nauwkeurigheid, maar het kan blijkbaar met verschillende soorten (keuken)olie, zoals sla/zonnebloem/olijfolie:

Sunflower oil (Sainsbury's) 25.0%

Olive oil regular (Sainsbury's) 27.2%

Olive oil regular (Bertolli) 27.2%

Olive oil, Spanish extra virgin (Sainsbury's) 27.0%

Olive oil, Italian extra virgin (Filippo Berio) 27.0%


http://www.dave-cushman.net/bee/refract ... ation.html

Re: refractometer ijken

Geplaatst: za 28 okt 2017, 09:49
door gerard.b.w.vos
Met het gebruik van Verge-olijfolie kan je een honingrefractometer perfect calibreren.
Deze olie is altijd 27,1%
Door de mensen van het Bijkersgilde indertijd uitvoerig getest.
Zie ook het artikel DB2014 uit Die Biene en bevestigt door Dr. Werner von der Ohe van het Bijenintituut Celle

http://www.bijkersgilde.nl/files/pdf/da ... smeerd.pdf

Re: refractometer ijken

Geplaatst: di 31 okt 2017, 05:33
door Luuk
inderdaad, olijfoloie werkte prima. Dank voor alle tips!

Ik kwam er ook achter dat honing een brix maat van tot 78,32 mag hebben, dan zit er 20% water in. Ik had bijna 20 kg weggegooid met een brix maat van 79 en dus 19 procent water.Ik dacht dat er 21% water in zat.

Re: refractometer ijken

Geplaatst: di 31 okt 2017, 11:46
door gerard.b.w.vos
Luuk schreef: Ik had bijna 20 kg weggegooid met een brix maat van 79 en dus 19 procent water.Ik dacht dat er 21% water in zat.
Weggooien? :o :oops: :naughty:

Nooit, dan kan je altijd nog een heerlijke mede van gaan maken.

Schaf het boekje Mede aan,
http://www.bijkersgilde.nl/publicaties
"Mede maken, drinken, proeven en genieten"
Dan blijf je nog langer genieten van al het moois dat de bijtjes je kunnen geven!

Zaterdag a.s. op de studiedag gaan de keurmeesters weer enkele mede's keuren, testen en proeven :D