Hoe om de Kieler-kastje te gebruiken

Over bijenrassen en over alle aspecten van koninginnenteelt.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Samuel Murray
Berichten: 499
Lid geworden op: ma 08 apr 2013, 19:53
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 6
Bijenras(sen): 4x buckfast, 1 x ligustica, 1 x carnica
Locatie: Matenhoeve
Contacteer:

Hoe om de Kieler-kastje te gebruiken

Bericht door Samuel Murray » wo 30 mei 2018, 12:09

Hallo allemaal

Hoe moet ik de Kieler-kastje gebruiken?

1. Gebruiken jullie fondant of suikerstroop?
2. Gebruiken jullie een aparte voerbakje, of lieten jullie gewoon het voer onder de latjes liggen?
3. Hoe lang voordat jullie de moer inblazen, vullen jullie het kastje met bijen?
4. Is het nodig om ervoor te zorgen dat er geen darren in het kastje terecht komen?

Bedankt alvast
Samuel

Gebruikersavatar
Tieme
Berichten: 1961
Lid geworden op: vr 12 aug 2005, 13:35
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): Carnica (beebreed 55-2) en Buckfast
Locatie: De Krim, Nederland
Contacteer:

Re: Hoe om de Kieler-kastje te gebruiken

Bericht door Tieme » wo 30 mei 2018, 16:37

Hi Samuel,

Op internet is een filmpje te zien van het IWF. https://www.youtube.com/watch?v=kyzAS5eZ2xA
Bekijk die helemaal of in ieder geval vanaf minuut 43. Daar laten ze het precies zien.

groeten,
Tieme

Lippe

Re: Hoe om de Kieler-kastje te gebruiken

Bericht door Lippe » wo 30 mei 2018, 16:43

Als je ze naar een bevruchtingsstation brengt zijn darren verboden. Vlieland weigert de EWK's als er darren bij in zitten.

Gebruikersavatar
oldtimer
Berichten: 751
Lid geworden op: za 23 jul 2016, 23:02
Aantal volken: 40
Contacteer:

Re: Hoe om de Kieler-kastje te gebruiken

Bericht door oldtimer » wo 30 mei 2018, 17:59

Zal je uitleggen hoe ik het doe.

Smelt (fohn) een strookje was aan de latjes, doe niet te zuinig

In een Kieler zit een voerbak. Doe vetvrij papier in dat bakje, anders droogt je deeg uit en hebben ze niets, en vul het bakje met een pond deeg. (nokvol dus)

Als je er vetvrij papier in doet lukt het goed met Fondabee of iets dergelijks, een goeie deeg dus.

Als je dit veel gaat doen raad ik je aan een zak poeder te kopen en zelf deeg te maken, met die poeder en honing. (wordt niet hard)

Leg op je deeg een rastertje, stukje gaas of een stukje koninginnen rooster.

Als de latjes en deeg erin zit plak je over de bovenkant van het kielertje horrengaas met een beetje schilders tape. Dan kun je later een beetje water sproeien. (1 maal per dag in de avond)


Voor het vullen draai je de Kieler om, (deksel laten zitten)haalt de schuif er aan de onderkant uit en doet anderhalf a twee koffie bekertje bijen uit de HONINGKAMER in je Kieler, en doet de schuif weer dicht. Uit de honingkamer, of in ieder geval van boven je rooster omdat je dan geen darren meeneemt. (die blokkeren de uitgang, dus dood volkje na 14 dagen)


Zet ze drie uur koel weg. Zorg ook dat je Ameland rondje dicht zit anders schiet het niet op :lol:


Als je een echte Kieler hebt heeft hij een gat aan de voor/onderkant.


Je koningin zit in een ronde Nicot koker. (dit moet bij dit systeem wel)


Draai de Kieler na minstens drie uur weer om, schuif het rooster aan de onderkant naar achteren zodat het gat vrij komt en zet die koker met de smalle kant in het gat en blaas aan de andere kant de koningin in de bijen. Dus even je duim op het gat van de koker voor je het in het gat plaatst)


Zoals met alles zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, maar als beschreven bevalt mij het beste.
Alexander (Lex)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten