Zal je uitleggen hoe ik het doe.
Smelt (fohn) een strookje was aan de latjes, doe niet te zuinig
In een Kieler zit een voerbak. Doe vetvrij papier in dat bakje, anders droogt je deeg uit en hebben ze niets, en vul het bakje met een pond deeg. (nokvol dus)
Als je er vetvrij papier in doet lukt het goed met Fondabee of iets dergelijks, een goeie deeg dus.
Als je dit veel gaat doen raad ik je aan een zak poeder te kopen en zelf deeg te maken, met die poeder en honing. (wordt niet hard)
Leg op je deeg een rastertje, stukje gaas of een stukje koninginnen rooster.
Als de latjes en deeg erin zit plak je over de bovenkant van het kielertje horrengaas met een beetje schilders tape. Dan kun je later een beetje water sproeien. (1 maal per dag in de avond)
Voor het vullen draai je de Kieler om, (deksel laten zitten)haalt de schuif er aan de onderkant uit en
doet anderhalf a twee koffie bekertje bijen uit de HONINGKAMER in je Kieler, en doet de schuif weer dicht. Uit de honingkamer, of in ieder geval van boven je rooster omdat je dan geen darren meeneemt. (die blokkeren de uitgang, dus dood volkje na 14 dagen)
Zet ze
drie uur koel weg. Zorg ook dat je Ameland rondje dicht zit anders schiet het niet op
Als je een echte Kieler hebt heeft hij een gat aan de voor/onderkant.
Je koningin zit in een ronde Nicot koker. (dit moet bij dit systeem wel)
Draai de Kieler na minstens drie uur weer om, schuif het rooster aan de onderkant naar achteren zodat het gat vrij komt en zet die koker met de smalle kant in het gat en blaas aan de andere kant de koningin in de bijen. Dus even je duim op het gat van de koker voor je het in het gat plaatst)
Zoals met alles zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, maar als beschreven bevalt mij het beste.