Pagina 1 van 1

Voorrang voor de lokaal voorkomende bij(en)?

Geplaatst: vr 13 dec 2019, 12:05
door jjmvaningen
Recent lanceerden SICAMM, FEDCAN en POLLINIS een nieuwe campagne om het behoud van de Europese diversiteit te promoten: Save Local Bees!
Tal van Europese ondersoorten van de Westerse honingbij worden bedreigd doordat imkers uitheemse ondersoorten importeren, ook al is ondertussen voldoende gekend dat honingbijen van lokale origine de hoogste overlevingskansen hebben.
Zie ook: https://save-local-bees.org/en/

Als dit er in europees verband doorkomt zijn we wellicht af van al die import en niet-Europese kruisingen.
Een soort invasieve exotenlijst? :wink:

(het zal je maar gebeuren), groet, jacques

Re: Voorrang voor de lokaal voorkomende bij(en)?

Geplaatst: vr 13 dec 2019, 12:27
door Fish
Linkje is al eerder geplaatst, maar deze campagne gaat over bijenreservaten waar deze bijen daadwerkelijk voorkomen. In de gehele Benelux (op Chimay na?) is de lokale bij al lang geleden gehybridiseerd. Mijn lokale bijtje is totaal niet interessant voor conservering doeleinden. Helaas wordt de actie hier en daar enigszins verknipt tot een actie om "lokale bijen" terug te toveren. Doet mij altijd denken aan de film Jurassic Park.

Re: Voorrang voor de lokaal voorkomende bij(en)?

Geplaatst: vr 13 dec 2019, 12:54
door BenSDC
In Europa komen al bijna dertig ondersoorten voor van de Apis Mellifera. Deze verdienen het inderdaad allemaal om behouden te blijven. Voor het behoud van rassen heb je bevruchtingsstations of KI nodig om deze rassen te veredelen op specifieke raskenmerken. Van nature zullen zich anders vermengen want bijen houden zich niet aan landsgrenzen. Ik ben benieuwd hoeveel imkers lid zijn van een specifieke rasvereniging en zich inzetten via koninginnenteelt voor het behoud en het verbeteren van een specifiek ras.
In het licht van het begrip lokale honingbijen is het nog aardig te vermelden dat Australië en Amerika überhaupt geen honingbijen oorspronkelijk hadden. Gaan we de honingbijen daar bestempelen als exoten en uitbannen? Hetzelfde geldt voor de hommels in Australië.
In België worden koninginnentelers financieel ondersteund door de overheid. Welke financiële ondersteuning krijgen bevruchtingsstations, rasverenigingen en stichtingen als Arista hier in Nederland?
Groet, Ben