Tieme schreef:Beste allemaal,
Het is interessant steeds weer te lezen dat de bijen nu ziektegevoeliger zijn dan vroeger. Waar is dit op gebaseerd?
Door de wereldwijde handel met bijen zijn er nu meer ziekten. Dat is natuurlijk niet hetzelfde.
Dag Tieme,
Jouw stelling is waar. Maar door de wereldwijde handel met 'kunstmatig gekweekte' koninginnen is de natuurlijke weerstand sterk verminderd. Dit is ook een stelling.
- De vroegere paling uit het ijsselmeer is er bijna niet meer, alleen nog gekweekte paling en die is minder van smaak.
- De vroegere varkens hadden dikke lagen spek [:p]. Deze zijn er momenteel niet meer. Ondanks dat je ze veel voert, de spek is minder
Selectiecriteria's zijn te eenzijdig.
Eigenlijk is het de omgekeerde wereld: Men selecteert eerst op de zachtaardigste volkjes, kijkt dan naar de honingopbrengst, en als laatste naar de ziektegevoeligheid. Als je het nu eens omdraaid: eerst kijken hoe een stamvolk de winter doorkomt, hoe deze 'omgaat' met varroadruk, en pas dan daarvan verder teelt, waarbij de manier van telen sterk natuurlijk gericht is: jonge moeren aanhouden die door de bijen min of meer 'gekozen' zijn als troonopvolger. Dit hoeft niet perse middels zwermen, maar kan natuurlijk ook prima d.m.v. een kunstzwerm, maar dan moet de mens niet bepalen wat de mooiste, beste, dikste of best gekleurde moer is, maar laat de bijen zelf bepalen wie de opvolger wordt!
Maar... hiermee begeef ik mij wellicht op glad ijs omdat velen hier anders naar kijken.
Jaap