Uit eigen ervaring en die van anderen. Ik heb zelf één keer honing uit een korf geperst. Dat rook vrijwel onmiddellijk naar gist. Ik hoorde het opnieuw op een cursus en toen ik onlangs op een vergadering voorstelde om met de vereniging eens een pers te regelen, merkte iemand onmiddellijk op dat pershoning als nadeel heeft dat het gauw gaat gisten. Verder was ik onlangs eens bij een imker in Apeldoorn op bezoek. Ook bij hem dezelfde ervaring: pershoning gist snel. Dus slaan imkers hun pershoning op, door een folietje op de honing te leggen en de emmer vervolgens goed af te sluiten. Daarna bewaren zij de honing in een koelhuis. Ik zie vast nog wat verhalen over het hoofd. Nee, mij breng je niet van mijn stuk: pershoning gist snel. (Dit verhaal geldt natuurlijk niet als de honing afkomstig is uit volkomen stuifmeelloze raten, die je bijvoorbeeld krijgt als je met een rooster werkt. Dan hou je nog het nadeel van de belletjes. Pershoning wordt 'bros' of 'schuimachtig', zeg maar)Dat is nieuw voor mij, waar haal je die kennis vandaan?
Of dat komt door het stuifmeel is misschien wat speculatief. Het stuifmeel lijkt mij wel de meest waarschijnlijke oorzaak.
Groet,
Bart