Pagina 4 van 5

Re: Suikerwater maken

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 09:48
door JackC
Laten we nu eens stoppen met beginnende imkers onzeker te maken. Zuivere kristalsuiker en schoon leidingwater geeft geen hmf bij verwarmen of opkoken. Alleen door toevoeging van zuren of inverteren !!!!
Eens Dajo Wielens, blijft de vraag: waarom zou je opkoken? Zelfs bij verwarmen heb ik mijn twijfels, zelf doe ik het in ieder geval niet, 3 op 2 mengen lukt gemakkelijk ook met koud water, voor een hogere concentratie moet je veel moeite doen, maar waarom zou je?

Re: Suikerwater maken

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 10:07
door Fish
Een scheutje azijn of citroensap bij de oplossing, kan dat al kwaad?

Re: Suikerwater maken

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 10:53
door Hans van der Post.
Helemaal niets toevoegen waarom zou je? in nectar zit ook geen zuur!

Re: Suikerwater maken

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 11:50
door Fish
Ik heb het ooit eens gehoord dat iemand dat deed om honing na te bootsen, honing zelf heeft een enigszins zure PH-waarde. Ook scheelt het misschien in de houdbaarheid van de siroop, af en toe heb ik wat schimmel in de voerbak (geen ramp natuurlijk).

Re: Suikerwater maken

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 14:06
door gerard.b.w.vos
Dajo Wielens schreef:http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php?title=HMF

Zuivere kristalsuiker en schoon leidingwater geeft geen hmf bij verwarmen of opkoken.
Dat staat er niet :o !
wordt echter zuiver kristalsuiker[3] in heet water opgelost dan ontstaat er nagenoeg geen HMF.

Koken/verwarmen verhoogt HMF wel degelijk!

Citaat uit cursus keurmeester, opgesteld door Jaap Kerkvliet.
HMF toont aan of honing sterk verhit is
De vorming van HMF in honing gaat aanmerkelijk sneller als honing verhit wordt. Bij verwarming op 55° Celsius duurt het 3 dagen voor net geslingerde honing de waarde van 40 mg/kg bereikt heeft, bij 70° slechts 4 uur en bij 85° is het na 10 minuten al gebeurd. Daarom wordt het HMF-gehalte ook gebruikt als indicatie voor verhitting van honing. Te sterke verwarming van honing is volgens het Warenwetbesluit honing niet toegstaan in verband met het afnemen van de activiteit van de enzymen.
De tabel komt uit: J.W. White, The role of HMF and diastase assays in honey quality evaluation. Bee World 75(3), 104-117 (1994).

30 minuten op 100GrC zorgt voor 400mg/kg

Ja dit bovenstaande gaat over honing!
Het verhitten/koken van suiker(oplossing) geeft eveneens een verhoogd HMF waarde.


En dat een te hoog HMF NIET schadelijk zou zijn voor ons mensen is eveneens zeer twijfelachtig!

Re: Suikerwater maken

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 14:42
door Biodlarn
Hans van der Post. schreef:? in nectar zit ook geen zuur!
Wat zit er in nectar dan, Hans?

Re: Suikerwater maken

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 17:22
door Dajo Wielens
Laat een ieder zijn eigen mening hebben. Dat recht hebben we. Wees een vent en kook voor de gein eens een kleine hoeveel suiker in schoon leidingwater en laat het bij een commercieel lab onderzoeken. Kosten zijn niet echt hoog. Zal je zien dat het percentage hmf nagenoeg nihil is. Spreek uit ervaring. En nee koken is niet noodzakelijk maar in warm water lost het nu net eenmaal wat sneller op. En ja, honing verwarmen verhoogt het hmf zeer snel. Suc6.

Re: Suikerwater maken

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 17:49
door Hans van der Post.
Biodlarn schreef:
Hans van der Post. schreef:? in nectar zit ook geen zuur!
Wat zit er in nectar dan, Hans?
In honing zit mierenzuur in wat door de bijen er wordt ingebracht.

Re: Suikerwater maken

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 18:05
door nyckle
Hans van der Post. schreef:
Biodlarn schreef:
Hans van der Post. schreef:? in nectar zit ook geen zuur!
Wat zit er in nectar dan, Hans?
In honing zit mierenzuur in wat door de bijen er wordt ingebracht.
Bijen zijn niet gek. Ze gaan suiker bewerken. Splitsen, en er zal ook mierenzuur bijkomen. Dus suiker is niet minderwaardig voer.
Maak het de bijen niet te moeilijk. Gewoon warm water met suiker. 1 op 1. Warm water lost suiker enkel en alleen suiker makkelijker op.

Re: Suikerwater maken

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 20:55
door Toxiq
zojuist een pan gevuld, 3 liter water uit de waterkoker, 4,5 kg suiker
Lost inderdaad prima op, te moeilijk gedacht dus...maar hey, aldoende leert men

bekruipt me toch nog een vraag
Ik merk dat iedereen hier graag zo puur mogelijk werkt, of in ieder geval de bijen zoveel mogelijk de rotzooi bespaart
Als je suikerwater kant en klaar koopt, dan gist dat niet, het beschimmeld niet, dan zal daar toch wel iets in zitten dat er voor zorgt dat dit niet gebeurd, met zelf suiker oplossen heb je dat niet

Kun je dan stellen dat de kant en klare siropen minder goed zijn (even de prijs buiten beschouwing gelaten)