Pagina 9 van 9

Re: Opbrengst was

Geplaatst: do 09 feb 2017, 23:19
door Jelte Pieter Dijkstra
Ik kan het niet mathematisch bewijzen, maar ik denk dat bijen net als mensen voor de easy way kiezen en dit door was af te knagen van waswafels en deze te recupereren voor de bouw van (een deel van) de celwanden.
Ja dat doen ze. Ze recupereren was overal en nergens vandaan.

Re: Opbrengst was

Geplaatst: vr 10 feb 2017, 09:03
door joselito
johan schreef: Ik kan het niet mathematisch bewijzen, maar ik denk dat bijen net als mensen voor de easy way kiezen en dit door was af te knagen van waswafels en deze te recupereren voor de bouw van (een deel van) de celwanden.
Als je gekleurde was gebruikt zie je dat ze een gedeelte van de cellen van de raat optrekken uit de waswafel. Ze knagen het niet echt af, maar verwarmen het en kneden het in de juiste vorm. De rest van de cel bouwen ze dan uit met zelf geproduceerde was.
mijn gevoel zegt me dat natuurbouw toch meer was opbrengt dan wanneer bijen vertrekken vanuit waswafels.
Mijn gevoel zegt me dat er niet veel verschil gaat zijn na aftrek van het gewicht van de waswafel :)
Daarom dat ik dit eens wil proberen

Re: Opbrengst was

Geplaatst: vr 10 feb 2017, 12:23
door Kroese
Alex Mönch schreef:bijen kunnen was knagen en ergens anders weer gebruiken in tijden van schaarste.
bij een overvloed aan nectar doen ze dat niet en kun je een paar uur later al de uitbouw op de intakte kunstraat zien.
Je kunt het zien, dat ze was van elders ook gebruiken in de fotos van mijn raatjes.
Ik snij wel eens oude raat uit, en laat tegen de bovenlat wel eens een mm staan. (luie imker, hoef ik geen strookje te smelten :dance: )
Die was restanten zie je dan in de verkleuring terug in de bouw er onder.

Re: Opbrengst was

Geplaatst: vr 10 feb 2017, 16:12
door m.kolsters.
Bijen kunnen harder bijten dan steken, hoe dikker de was wafel hoe minder zweten.
Als je er 1 kg. in hangt haal je het er ook weer uit, zelfs harde propolis knagen ze nog fijn als stuifmeel.( zie foto hier langs )

Re: Opbrengst was

Geplaatst: ma 23 apr 2018, 17:58
door De Woldimker
Ter informatie
Had zaterdag 92 bebroede honingkamer ramen in de stoomwassmelter
Ik haalde er pressies 4000 gram mooie was uit
Er was 92 x42 gram = 3864 gram aan was ingegaan
Ik wilde al lang een proef nemen om de overgebleven cocons uit te koken , en te zien wat er nog aan rest was uit zou komen
Na dit gedaan te hebben hield ik hier nog 370 gram was van over , wat mijzelf een beetje tegen viel.
Is dit een beetje de normale opbrengst van bebroede ramen ??