Ontzegelen met verfbrander.

Hoe pak je het bijenhouden goed georganiseerd aan. Bijenwoningen, gebruiksvoorwerpen bij het houden van bijen.
Plaats reactie
Peter_vandermolen
Berichten: 11
Lid geworden op: za 25 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Ontzegelen met verfbrander.

Bericht door Peter_vandermolen » zo 22 jul 2001, 20:53

Ik had ergens een berichtje gezien over ontzegelen met de verfbrander, maar ik kan het niet meer tergugvinden.
Ik heb het geprobeerd, maar ik kan er niet enthousiast over zijn. Je loopt de kans dat de raat waarin geen honing zit teveel smelt (heeft een goeie imker natuurlijk niet ... ahum). En tevens bemerkte ik dat de was soms weer terugvloeit over de honing.
Ook vraag ik me toch af of die toplaag niet te hoge temperaturen te verduren krijgt. Die branders zijn echt heet en je enzymen kunnen niet veel aan!

Kortom... ik ben benieuwd naar overige ervaringen om te zien of ik mijn mening moet herzien.
groetjes Peter.

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 4149
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Ontzegelen met verfbrander.

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » zo 22 jul 2001, 20:55

Jelte Pieter Dijkstra
Deelnemer # 110
verstuurd 22-07-2001 22:27
--------------------------------------------------------------------------------
Hallo Peter, Je schrijft:
Ik had ergens een berichtje gezien over ontzegelen met de verfbrander, maar ik kan het niet meer terugvinden.

Misschien in Bijen?? Daar schreef J.J. Speelziek zijn ervaringen op en vervolgens heeft de hoofdredactie een noot hieraan toegevoegd. Deze hield in dat het ontzegelen met verfbranders afgeraden moest worden, omdat de honing misschien teveel wordt verhit. Zeker bij oude raat, omdat de zegels dan meteen op de honing aansluiten. Verder onderzoek hiernaar is gewenst.

Persoonlijk denk ik dat het wel meevalt. Volgens mij wordt de honing niet extreem hoog verhit. Het zal een heel klein deel zijn. Maar alhoewel je natuurlijk wel over de smelttemperatuur van was gaat. Het wordt immers vloeibaar. Dat is zo'n 63 graden en honing mag worden verhit tot zo'n veertig graden. Ik heb er geen praktijkervaring mee!
Nu ik er trouwens verder over na denk is denk de wendbaarheid van zo'n brander ook belangrijk. De standen waar je hem mee kan instellen en het spectrum van zo'n ding. Want je hebt natuurlijk ook raten waar maar eenderde is verzegelt. Het gebeurt dan misschien makkelijk dat ook het ontzegelde deel wordt verhit.
J.P.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten