'fijne' zeef schoonmaken
Geplaatst: vr 12 okt 2001, 19:18
Hoe maak je een 'fijne'zeef schoon?
-
Onlangs had ik een emmer heidehoning van een imker overgenomen. Toen ik de honing in potjes liet vloeien, bespeurde ik veel zwarte en bruine wasdeeltjes.
Dat vinden kopers niet leuk. Ze worden argwanend en kopen nadien niet meer bij je.
Later bleek dat de honing slechts door de grove zeef was gevloeid.
Dus..lepelde ik de potjes leeg in een fijne zeef en na één dag, met roeren om het kwartier, was de honing geklaard.
Normaliter laat ik de bijen de OMGEKEERDE zeef schoonlikken, maar met vreemde honing begin ik daar niet aan.
Die fijne zeef zat nu dus vol WASDEELTJES en allereerst spoelde ik de zeef om in koud water. Warm water gebruiken is niet zo ideaal. De was wordt zacht en hecht zich nog sterker aan het fijne vlechtwerk van de zeef.
Ik heb de boel laten drogen en heb de zeef in de diepvries gelegd. De wasdeeltjes krimpen ietsjes en met een staalborstel heb ik er nog heel wat wasdeeltjes uit kunnen tikken en schrapen.
-
Mijn vraag is:
'Wie kent/gebruikt nog andere methoden?'
Bijgewerkt door - frans vantongeren op 12/10/2001 19:21:35
-
Onlangs had ik een emmer heidehoning van een imker overgenomen. Toen ik de honing in potjes liet vloeien, bespeurde ik veel zwarte en bruine wasdeeltjes.
Dat vinden kopers niet leuk. Ze worden argwanend en kopen nadien niet meer bij je.
Later bleek dat de honing slechts door de grove zeef was gevloeid.
Dus..lepelde ik de potjes leeg in een fijne zeef en na één dag, met roeren om het kwartier, was de honing geklaard.
Normaliter laat ik de bijen de OMGEKEERDE zeef schoonlikken, maar met vreemde honing begin ik daar niet aan.
Die fijne zeef zat nu dus vol WASDEELTJES en allereerst spoelde ik de zeef om in koud water. Warm water gebruiken is niet zo ideaal. De was wordt zacht en hecht zich nog sterker aan het fijne vlechtwerk van de zeef.
Ik heb de boel laten drogen en heb de zeef in de diepvries gelegd. De wasdeeltjes krimpen ietsjes en met een staalborstel heb ik er nog heel wat wasdeeltjes uit kunnen tikken en schrapen.
-
Mijn vraag is:
'Wie kent/gebruikt nog andere methoden?'
Bijgewerkt door - frans vantongeren op 12/10/2001 19:21:35