Pagina 1 van 1

Renson moer

Geplaatst: zo 08 mei 2005, 10:45
door marc
Omdat 2 volken, op verplaatsing in de Ardennen, maar wekelijks bezocht kunnen worden, pas ik daar voor het eerst de Renson-methode toe. Wanneer de moer in de Rensonkamer wordt geplaatst moeten in principe binnen de 9 dagen eventuele aangezette moerdoppen in de benedenkamer worden gebroken. Is dit niet overbodig ? gaan de werkbijen niet zelf de doppen wegbreken omdat de oude moer in het volk blijft ? Voor de volledigheid : de onderbak is een DB broedkamer, de Rensenkamer is een DB honingkamer (7 broedramen).
marc

Re: Renson moer

Geplaatst: zo 08 mei 2005, 13:50
door Hans van der Post.
Zou maar wel de doppen breken. Zelf heb ik geen ervaring met de Renson methode maar wel met opgesloten moeren in honingkamers.(stom van mij) Het bijenvolk gaat soms moerdoppen(redcellen) aan zetten in de broedbak(ken). Als je deze niet wegbreekt krijg je eerst een "voorzwerm" die terugslaat -geen moer te vinden-[:)]en dan een week later de eerst uitgekomen jonge moer die weg zwermt omdat er vaak meerdere redcellen zijn aangezet.
Hans.

Re: Renson moer

Geplaatst: ma 09 mei 2005, 22:48
door Bart Maes
Ik vind niets over de Renson methode op dit forum, maar naar wat ik lees bij Marc denk ik dat dit een broedbeperkingsmethode is aangezien de koningin opgesloten wordt in het hoogsel met een beperkt aantal ramen. Ik heb geen ervaring met DB (weet wel ongeveer hoe groot de kastmaten zijn). Is dat hoogsel met 7 ramen genoeg voor het moertje terwijl je onder de rooster een grote broedkamer hebt staan. Wat ik momenteel denk is dat ik een hoogsel onderaan zou zetten om stuifmeel in op te slaan, dan de rooster en daarop de broedkamer (weerom met een aantal raten dan de volle bak) met daarop weer een rooster met de halve hoogsels. Of is dit fout?
Op wat steunt de Renson methode? [?]
Beschouw het maar als een leergierige vraag!

Re: Renson moer

Geplaatst: ma 09 mei 2005, 22:54
door Piet Jager