Pagina 1 van 2

cremehoning...

Geplaatst: wo 17 okt 2007, 20:23
door piml
Wat is eigenlijk de beste methode om koolzaad- en lindehoning tot creme-honing te maken?

Bij de honing wat klaver honing voegen en dan op lage toeren met een boormachine roeren?

Alvast bedankt voor de reactie(s)

Pim Lemmers

Re: cremehoning...

Geplaatst: wo 17 okt 2007, 21:39
door m.kolsters.
Hallo Pim.
Cremehoning maken dan moet je de honing 3 keer per dag 5 min.roeren met een 3 kante stok van vuilboom,gedurende 15 dagen.
Ente is dan niet nodig. Tinus

Tinus Kolsters
't Bakhuis

Re: cremehoning...

Geplaatst: do 18 okt 2007, 19:13
door Dirk Blanken
Bij koolzaadhoning hoef je niet te enten dan is een paar dagen roeren voldoende tot er een zweem inkomt, dan moet je opppassen want dan gaat het erg snel.
Bij zomerhoning is de snelste manier om het met een paar procent creme koolzaadhoning te enten en het twee keer per dag te roeren.
Als je zomerhoning maar blijft roeren zonder te enten wordt het slijmerig.
Dirk


dertiende

Re: cremehoning...

Geplaatst: do 18 okt 2007, 20:56
door Bart Maes
Als je zomerhoning maar blijft roeren zonder te enten wordt het slijmerig.
Dirk, ik hou meer van het woord 'dik vloeibaar'. Zomerhoning stijft bij mij bijna net zo op als voorjaarshoning, maar het duurt langer. Soms wel drie tot vier weken langer. Ik heb het enten nog nooit gedaan. Kan je door te enten de smaak of de viscositeit wel beïnvloeden?
Honing wordt geënt om het hard worden van gekristalliseerde honing tegen te gaan. Na het inpotten gaat deze honing uiteindelijk toch kristalliseren (je zomerhoning wordt er dus geen appel-,of koolzaadhoning door), maar blijft ze smeerbaar door de toegevoegde fijne kristallen.
Je zet er dus de 'smeerbaarheid' van je originele honing mee vast.



met imkersgroet!
Bart

Re: cremehoning...

Geplaatst: vr 19 okt 2007, 19:22
door Dirk Blanken
Cremehoning bestaat volledig uit kleine gelijksoortige kristallen waardoor het smeerbaar blijft.
Als je honing spontaan (in de pot)laat kristalliseren zijn er kristallen van verschillende groten die in elkaar grijpen waardoor het harde niet smeerbare honing wordt.
Meestal roeren we ook de zomerhoning wel een paar keer voor het potten na het afschuimen dat is dan direct te merken en is het beter smeerbaar.
Ik moet zeggen dat honing die je maar blijft roeren totdat het eindelijk gaat kristalliseren mij niet bevalt, juist de kristallen in de honing kunnen voor een extra lekkere smaakervaring zorgen.
Daarom ga ik na het roeren af op een zweem en dan direct potten.

Men bezandt ook wel voetbalvelden maar voor dat bezanden moet men uitzoeken hoe groot de aanwezige korrel is en een zandsoort kiezen met dezelfde korrelgrootte anders heeft men kans dat het een keihard veld wordt.
Dirk

dertiende

Re: cremehoning...

Geplaatst: za 20 okt 2007, 10:27
door A.A. Staals
Creme-honing maak je altijd van honing die begint te kristaliseren of door middel van enten en daarna te roeren. Tijdens het kristalisatie proces worden naaldvormige kristallen gevormd waarop zijtakjes gaan groeien. Door het roeren breken deze zijtakjes af. De afgebroken deeltje groeien weer aan tot een groter naaldje. Op deze manier blijven de kristallen klein en naald vormig zodat ze tijdens het smeren langs elkaar kunnen schuiven.

ad staals

Re: cremehoning...

Geplaatst: vr 17 nov 2017, 16:27
door peter h
Kan je van elke honing cremehoning maken?

Re: cremehoning...

Geplaatst: vr 17 nov 2017, 17:02
door Hans van der Post.
Beste Peter er zijn 11 pagina's over cremehoning: search.php?keywords=cremehoning

Daar heel veel te lezen hoe je die honing maakt

Re: cremehoning...

Geplaatst: za 18 nov 2017, 08:59
door peter h
Hans. Ik heb het al doorgelezen. Maar mijn vraag was kan je van alle soorten honing cremehoning maken? Het gaat telkens over de zelfde soorten honing in de verslagen. Ik kan nier terug gevonden krijgen welke wel en niet. Behalve acacia dan.

Re: cremehoning...

Geplaatst: za 18 nov 2017, 09:31
door Hans van der Post.
Alle soorten honing? Hoeveel soorten zuivere honing - honing van een bloemensoort - zijn er in Be en NL.
Heb je een soort honing op het oog?
of is deze hele vraagstelling een hypothetische