Honing slingeren: Hoe gaat dat?

Hoe pak je het bijenhouden goed georganiseerd aan. Bijenwoningen, gebruiksvoorwerpen bij het houden van bijen.
Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Honing slingeren: Hoe gaat dat?

Bericht door Oude Essink » zo 15 jun 2008, 09:46

Honing slingeren: Hoe gaat dat?
Een kort beeldverslag voor de vele lezers van dit forum, die erover horen en lezen, maar geen ervaring hebben hoe dat gaat.
.
Afbeelding
Bijen fourageren op nectar en slaan deze op in haar honingmaag; tijdens de vlucht retour naar de kast worden aan de nectar stofjes toegevoegd, die de suikers afbreken en de nectar beschermen tegen ongewenste bacteriën. In de kast wordt de bewerkte nectar opgeslagen in de raatcellen en door de huisbijen verder bewerkt tot het product dat wij honing noemen; tenslotte wordt deze honing ingedikt; d.w.z. ontdaan van een teveel aan vocht, waardoor gisting zou kunnen ontstaan. Als de honing aldus voldoende gerijpt is, verzegelen de bijen haar met een dun laagje was.
Als de imker de honing wil slingeren, neemt hij/zij de raampjes uit de honingkamer, maakt ze vrij van bijen en zet ze klaar om met het slingerproces te beginnen. De ramen moeten (nagenoeg) geheel verzegeld zijn: honing die teveel vocht bevat gaat gisten.

.
Afbeelding
Met een ontzegelvork worden allereerst de waslaagjes verwijderd aan beide zijden van het raam; vervolgens gaan de ontzegelde raampjes in de honingslinger. Deze bestaat uit een roestvrijstalen vat, waarin een korf met hoge snelheid kan worden rondgedraaid; de raampjes worden door deze beweging tegen de wand van de korf gedrukt en de honing slingert uit de cellen tegen de gladde wand van het honingvat en glijdt naar beneden.
.
Afbeelding
De uitgeslingerde honing loopt via een dubbele zeef, waarin de wasresten en overige ongerechtigheden achterblijven het zo genaamde mengvat of snijvat in. Meestal laat de imker haar enige dagen in het snijvat staan. Honing die naar verhouding veel druivensuiker bevat kristalliseert snel; honing die meer vruchtensuiker heeft, kristalliseert langzaam. Druivensuiker is zwaarder en neigt naar beneden te zakken; in sommige potten zie je soms twee lagen ontstaan: beneden een gekristalliseerde laag honing met veel druivensuiker, terwijl bovenin die met de vruchtensuiker nog vloeibaar is. Om dit de voorkomen, is het dienstig tijdens de kristallisatie de honing goed te roeren. Ook een al te grove kristallisatie wordt door roeren tegengegaan .
Als de honing aldus gereed is, wordt zij in de potten gedaan. Het etiket maakt melding van een (door de keuringsdienst van waren voorgeschreven) verplicht aantal gegevens over de herkomst en kwaliteit van de honing

.
Afbeelding
De imker die meer doet dan honing oogsten voor eigen gebruik, zal de nodige aandacht aan zijn 'marketing'

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 36 gasten