Pagina 1 van 3

potjes schoonmaken

Geplaatst: za 29 jan 2011, 13:05
door Bijenhoudster
Zelf gebruik ik potjes graag opnieuw voor de jam en straks voor de honing.

Ik las bij de SKAL-normen (kwam ik tegen door een case-studie die ik nu lees) dat je voor honing de potjes alleen met hete lucht of heet water schoon mag maken. Waarom niet met soda? Ik maak eerst alles met heet sodawater schoon en daarna spoel ik ze af met water.

Wat betekent het dat je honing aan Skal norm zou voldoen. Je mag honing toch niet biologisch noemen?

Re: potjes schoonmaken

Geplaatst: ma 31 jan 2011, 10:50
door Robbert
Ben ook benieuwd wat wel en niet mag. Ik heb de laatste potjes gekocht, gewassen in heet soda water en nagespoeld met heet water. Volgens mij is daar niks verkeerd aan. Ik hoor ook mensen die ze alleen wassen in de vaatwasser op een 60/70 graden programma. CV leidingwater is meestal rond de 60 graden als ik mij niet vergis.

Re: potjes schoonmaken

Geplaatst: ma 31 jan 2011, 13:00
door Bok
Bij navraag bleek dat wat ik hier geschreven heb wat minder waar is. Daarom maar weggehaalt voordat het een eigen leven gaat krijgen.

Spoelen met soda/zeep geeft ondanks naspoelen een niet te verwaarlozen kans op achterblijven van resten schoonmaakmiddel. Dat mag duidelijk zijn.

Re: potjes schoonmaken

Geplaatst: ma 31 jan 2011, 13:02
door kbrnld
In deze brochure staat mooi op een rijtje waaraan je voor SKAL en Demeter keurmerk moet voldoen:
http://edepot.wur.nl/49594

groet,
Kees-Jan

Re: potjes schoonmaken

Geplaatst: vr 04 feb 2011, 16:52
door Bijenhoudster
Kees-Jan, ik moest wel lachen om je onderschrift... :D

http://www.skal.nl/Portals/0/Nederlands ... al-R22.pdf
Hier staan de skalnormen, blz 6 voor honing.

Als je de potjes na het wassen met sodawater, naspoelt met schoon heet water, doe ik onder stromend water, schudden met deksel erop enz, uit laten lekken op gestreken theedoek, kan er nooit veel achter blijven. Het is ecologischer om potjes te herbruiken.

Is soda slecht als je er iets (dat zou dan ook nog zeer minimaal en verdund zijn) van binnen zou krijgen? Nu ga ik gevaarlijk terrein op (dit heb ik niet paraat of nagezocht) maar je hebt verschillende soda's die gebruikt worden in voedingsproducten. Baksoda, NaOh, om water te zuiveren en om mandarijnpartjes te ontvellen bijv.

Waarmee worden flessen met statiegeld schoongemaakt?

Re: potjes schoonmaken

Geplaatst: za 05 feb 2011, 20:24
door kbrnld
Als je op wikipedia op soda zoekt http://nl.wikipedia.org/wiki/Soda dan vindt je een heleboel varianten van soda.

Samengevat het je drie veel voorkomende varianten. Natriumbicarbonaat (wordt meestal met soda bedoeld), natriumwaterstofcarbonaat (bakpoeder) en natriumhydroxide (caustic soda of gootsteenontstopper). De eerste is als huishoudsoda in de supermarkt te koop en kan voor het schoonmaken van flessen gebruikt worden. Daarna met veel heet water naspoelen om alle sporen van soda kwijt te raken.

groet,
Kees-Jan

Re: potjes schoonmaken

Geplaatst: za 05 feb 2011, 23:53
door Robbert
Ik vroeg laatst aan een Chinese vriend van me hoe ze nou toch die kip bij de chinees zo zacht maken. Thuis lukt me dat nooit. Het antwoord was laten weken in soda......

Re: potjes schoonmaken

Geplaatst: zo 06 feb 2011, 09:24
door poelmans_sven
Als je loog gebruikt (caustic soda) let er wel op dat deze voor voeding geschikt is.
Je hebt daar verschillende kwaliteiten in.
MVG

Re: potjes schoonmaken

Geplaatst: vr 11 feb 2011, 23:48
door bij
Ik ben meer voorstander van de vaatwasser. Werkt lekker makkelijk en de potten zijn goed schoon. Tenslotte was je hierin ook je tupperware waarin je vloeibare produkten kunt bewaren en daarna consumeren. Ik zie het verschil niet tussen het schoonmaken van een honingpot of de vaat.

Re: potjes schoonmaken

Geplaatst: za 12 feb 2011, 12:30
door Robbert
Het verschil zit hem in het feit dat je voedingswaren voor jezelf gebruikt of aan andere weggeeft/verkoopt. De potten die naar andere gaan wil ik brandschoon hebben. De vaatwasser levert elke keer weer een ander resultaat. Dat komt bijvoorbeeld door de hoeveelheid vet en aangekoekte etenswaren.

Vergeet niet dat de vaatwasser in een restaurant met veel hogere temeraturen werkt dan wat mensen thuis hebben. Die komt niet bij de 100 graden. Zo ook het leidingwater uit de cv niet. Dus er wordt niks ontsmet. Dat moet je dus in de behandeling na de vaatwasser doen en met name bij gebruikte potten.

Ik kreeg nog een andere tip door potten 5 minuten in een hete oven boven de 100 graden te zetten.