Opbrengst was

Hoe pak je het bijenhouden goed georganiseerd aan. Bijenwoningen, gebruiksvoorwerpen bij het houden van bijen.
gerard.b.w.vos
Berichten: 858
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Opbrengst was

Bericht door gerard.b.w.vos » wo 28 sep 2016, 09:26

joselito schreef:uitgebouwd raampje weegt 240 gram
leeg raampje weegt 121 gram, dus 119 gram was.
wasraat nodig voor één raampje is 42 gram.
En hoeveel gram was blijft daar van over, zonder de nog aanwezige honing?
Of zijn de raampjes al schoon gelikt door die meiden voor de weging?
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!

joselito
Berichten: 2015
Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 20
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Helchteren, België
Contacteer:

Re: Opbrengst was

Bericht door joselito » wo 28 sep 2016, 09:33

gerard.b.w.vos schreef:En hoeveel gram was blijft daar van over, zonder de nog aanwzige honing?
Of zijn de raampjes al schoon gelikt door die meiden voor de weging?
Dit raampje heeft een dag buiten gestaan en was helemaal schoon gelikt,
anders heeft een dergelijke weging weinig zin :)

Gebruikersavatar
Kroese
Berichten: 1675
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1977
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: Opbrengst was

Bericht door Kroese » wo 28 sep 2016, 11:31

Ook de door de bijen uitgebouwde raten.

een leeg raam = 127 gram
leeg raam.jpg
Dan een dun uitgebouwde raat = 147 gram - 127 = 20 gram
witte raat.jpg
en nog 1 =171 gram -127= 44 gram
witte raat2.jpg
en nog een ruwe iets langer gelegen natuurlijk uitgebouwd raam = 201 -127 = 74 gram
ruwe raat.jpg
Leuk die verschillen.

joselito
Berichten: 2015
Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 20
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Helchteren, België
Contacteer:

Re: Opbrengst was

Bericht door joselito » wo 28 sep 2016, 20:49

Ik heb de blokken een laatste maal gesmolten. Hiervoor gebruik een grote ketel. Daarin giet ik 2 emmers regenwater en leg ik ongeveer 20 kg was.
Hoe langzamer de was afkoelt, des te meer vuil zinkt er naar de bodem. Bij deze grote ketel is de blok pas na 24 uur terug koud.
De grote blokken hebben ook het voordeel dat ze meer krimpen bij het afkoelen, waardoor ze eenvoudig uit de ketel komen de volgende dag.
Na het verwijderen is de onderkant eenvoudig af te schrapen met een mes.
Bijlagen
006.JPG
007.JPG
008.JPG
009.JPG

victort
Berichten: 157
Lid geworden op: za 09 apr 2016, 22:20
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 7
Bijenras(sen): Buckfast, Carnica en Bastaard
Locatie: Riemst
Contacteer:

Re: Opbrengst was

Bericht door victort » ma 03 okt 2016, 16:27

In mijn eerste eigen imkerjaar 8 raampjes ontzegelwas gesmolten Afbeelding
Afbeelding

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk

Gebruikersavatar
Teake de Jong
Berichten: 332
Lid geworden op: do 12 jun 2014, 04:06
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): Buckfast F1 en bastaard
Locatie: Zwolle
Contacteer:

Re: Opbrengst was

Bericht door Teake de Jong » ma 03 okt 2016, 16:38

You make me smile, leuke foto!

Teake
Geloof niet alles wat je denkt.

keflin
Berichten: 20
Lid geworden op: za 24 sep 2016, 03:12
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: rijen
Contacteer:

Re: Opbrengst was

Bericht door keflin » wo 05 okt 2016, 16:03

wie helpt mij nog aan het adres voor die mooie waszeef in een segeberger broedkamer kaarts@amphia.nl
alvast edankt voor alle reacties
met een oldtimer in de hand, heb je veel bekijks in het land.

Gerard Boswinkel
Berichten: 364
Lid geworden op: do 25 jan 2001, 00:00
Imker sinds: 1983
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Eibergen
Contacteer:

Re: Opbrengst was

Bericht door Gerard Boswinkel » wo 05 okt 2016, 21:42

Beste wassmelters,

In de bijdragen die ik hier lees, merk ik op dat jullie zowel zegelwas, honingkamerwas als broedkamerwas gebruiken om nieuwe kunstraat te gieten. Begrijp ik nou goed dat jullie geen open waskringloop hebben? Of zoals de chemische procestechnologen zo'n systeem beschrijven als 'feed and bleed systeem;
Voor het maken van mijn eigen kunstraat, houd ik de zegelwas en de was die verkrijg uit de darrenbroedramen die apart. Deze was gebruik ik uitsluitend voor het maken van de kunstraat voor de honingkamers. De was die ik win bij het omsmelten van de honingkamerramen, gebruik ik voor het de kunstraat van de broedkamerramen. De was die ik win uit de broedkamerramen verlaten mijn imkerij. Een verdere uitleg en waarom een open waskringloop nodig is vind je in onderstaande link:

http://www.die-honigmacher.de/kurs5/seite_37400.html

Groeten.................

Gerard Boswinkel

joselito
Berichten: 2015
Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 20
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Helchteren, België
Contacteer:

Re: Opbrengst was

Bericht door joselito » do 06 okt 2016, 08:10

Gerard Boswinkel schreef: Voor het maken van mijn eigen kunstraat, houd ik de zegelwas en de was die verkrijg uit de darrenbroedramen apart. Deze was gebruik ik uitsluitend voor het maken van de kunstraat voor de honingkamers. De was die ik win bij het omsmelten van de honingkamerramen, gebruik ik voor het de kunstraat van de broedkamerramen. De was die ik win uit de broedkamerramen verlaten mijn imkerij.
Dit is inderdaad een tijdje in de mode geweest, vooral toen ze nog overal werkten met allerhande bestrijdingsmiddelen tegen Varroa. Vooral de pyrethroïden (apistan, klartan, bayvarol) vormden een probleem omdat ze niet meer uit de was verwijderd konden worden en door het voortdurend gebruik bouwden de residuen zich dus snel op. Ook etherische oliën bv uit apivar kunnen geuren achterlaten in de was.
Als er enkel met oxaalzuur of mierenzuur behandeld wordt krijg je op die manier geen residuen of smaakstoffen in de was en is deze maatregel niet nodig.

JackC
Berichten: 689
Lid geworden op: wo 04 aug 2010, 17:10
Imker sinds: 2009
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Eys(gulpen-wittem)Limburg
Contacteer:

Re: Opbrengst was

Bericht door JackC » do 06 okt 2016, 13:50

Als er enkel met oxaalzuur of mierenzuur behandeld wordt krijg je op die manier geen residuen of smaakstoffen in de was en is deze maatregel niet nodig.
Dat is ook mijn uitgangspunt, maar van gekochte was ken je de samenstelling niet, dus dit gaat pas op als je kringloop gesloten is; daarvóór lijkt me de manier van Gerard onontbeerlijk.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 44 gasten