Creatief met een honingkamerraam

Hoe pak je het bijenhouden goed georganiseerd aan. Bijenwoningen, gebruiksvoorwerpen bij het houden van bijen.
ErikS
Berichten: 1865
Lid geworden op: wo 02 apr 2014, 22:52
Imker sinds: 2004
Aantal volken: 12
Bijenras(sen): Buckfast.
Locatie: Weert, Midden-Limburg.
Contacteer:

Creatief met een honingkamerraam

Berichtdoor ErikS » vr 15 jun 2018, 10:32

Hallo,

Ik verzamel graag handigheidjes met materiaal dat er al is.
- Een truc met een honingkamerraam is deze in een broedkamer hangen en dan de braamraat darrenraat die aan de onderzijde ontstaat wegsnijden in het kader van de varroabestrijding. Ditipv een vol raam uitsnijden of een raam met blokken maken.
- Een andere handigheid is een honingkamerraam midden in een volk hangen in een broedkamer, meestal bouwen de dames dan werksterraat onderaan. Na 4 dagen beginnen te kijken en als de braamraat belegd is raam uitnemen, boogsnede maken (onder de juiste larfjes de raat wegsnijden) en als basis voor een broedaflegger gebruiken. De doppen die worden uitgebouwd hangen vrij en kun je makkelijk lossnijden.

zijn er nog meer slimmigheden bekend met een honingkamerraam in een broedkamer?

- een handigheid als de dames in het voorjaar de honingkamer niet in gebruik willen nemen is tijdelijk honingkamer ramen tussen broedkamerramen hangen. en na uitbouwen naar boven brengen. Een variant is gebruik van stijgramen. Dan hang je de broedkamerramen in de honingkamer en laat ze uithangen in de broedkamer. Stimuleert stijgen naar de honingkamer. Stimuleren zou niet nodig moeten zijn maar soms zijn de dames gewoon koppig.


grtz,

erik.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten