Suikerwater maken

Hoe pak je het bijenhouden goed georganiseerd aan. Bijenwoningen, gebruiksvoorwerpen bij het houden van bijen.
JackC
Berichten: 689
Lid geworden op: wo 04 aug 2010, 17:10
Imker sinds: 2009
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Eys(gulpen-wittem)Limburg
Contacteer:

Re: Suikerwater maken

Bericht door JackC » vr 14 sep 2018, 09:48

Laten we nu eens stoppen met beginnende imkers onzeker te maken. Zuivere kristalsuiker en schoon leidingwater geeft geen hmf bij verwarmen of opkoken. Alleen door toevoeging van zuren of inverteren !!!!
Eens Dajo Wielens, blijft de vraag: waarom zou je opkoken? Zelfs bij verwarmen heb ik mijn twijfels, zelf doe ik het in ieder geval niet, 3 op 2 mengen lukt gemakkelijk ook met koud water, voor een hogere concentratie moet je veel moeite doen, maar waarom zou je?

Gebruikersavatar
Fish
Berichten: 676
Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
Contacteer:

Re: Suikerwater maken

Bericht door Fish » vr 14 sep 2018, 10:07

Een scheutje azijn of citroensap bij de oplossing, kan dat al kwaad?

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8246
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Suikerwater maken

Bericht door Hans van der Post. » vr 14 sep 2018, 10:53

Helemaal niets toevoegen waarom zou je? in nectar zit ook geen zuur!
!Hans.

Gebruikersavatar
Fish
Berichten: 676
Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
Contacteer:

Re: Suikerwater maken

Bericht door Fish » vr 14 sep 2018, 11:50

Ik heb het ooit eens gehoord dat iemand dat deed om honing na te bootsen, honing zelf heeft een enigszins zure PH-waarde. Ook scheelt het misschien in de houdbaarheid van de siroop, af en toe heb ik wat schimmel in de voerbak (geen ramp natuurlijk).

gerard.b.w.vos
Berichten: 858
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Suikerwater maken

Bericht door gerard.b.w.vos » vr 14 sep 2018, 14:06

Dajo Wielens schreef:http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php?title=HMF

Zuivere kristalsuiker en schoon leidingwater geeft geen hmf bij verwarmen of opkoken.
Dat staat er niet :o !
wordt echter zuiver kristalsuiker[3] in heet water opgelost dan ontstaat er nagenoeg geen HMF.

Koken/verwarmen verhoogt HMF wel degelijk!

Citaat uit cursus keurmeester, opgesteld door Jaap Kerkvliet.
HMF toont aan of honing sterk verhit is
De vorming van HMF in honing gaat aanmerkelijk sneller als honing verhit wordt. Bij verwarming op 55° Celsius duurt het 3 dagen voor net geslingerde honing de waarde van 40 mg/kg bereikt heeft, bij 70° slechts 4 uur en bij 85° is het na 10 minuten al gebeurd. Daarom wordt het HMF-gehalte ook gebruikt als indicatie voor verhitting van honing. Te sterke verwarming van honing is volgens het Warenwetbesluit honing niet toegstaan in verband met het afnemen van de activiteit van de enzymen.
De tabel komt uit: J.W. White, The role of HMF and diastase assays in honey quality evaluation. Bee World 75(3), 104-117 (1994).

30 minuten op 100GrC zorgt voor 400mg/kg

Ja dit bovenstaande gaat over honing!
Het verhitten/koken van suiker(oplossing) geeft eveneens een verhoogd HMF waarde.


En dat een te hoog HMF NIET schadelijk zou zijn voor ons mensen is eveneens zeer twijfelachtig!
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!

Biodlarn
Berichten: 149
Lid geworden op: di 08 jan 2013, 07:37
Bijenras(sen): Mellifera
Locatie: Jämtland, Zweden
Contacteer:

Re: Suikerwater maken

Bericht door Biodlarn » vr 14 sep 2018, 14:42

Hans van der Post. schreef:? in nectar zit ook geen zuur!
Wat zit er in nectar dan, Hans?

Dajo Wielens
Berichten: 29
Lid geworden op: di 01 jan 2013, 17:36
Contacteer:

Re: Suikerwater maken

Bericht door Dajo Wielens » vr 14 sep 2018, 17:22

Laat een ieder zijn eigen mening hebben. Dat recht hebben we. Wees een vent en kook voor de gein eens een kleine hoeveel suiker in schoon leidingwater en laat het bij een commercieel lab onderzoeken. Kosten zijn niet echt hoog. Zal je zien dat het percentage hmf nagenoeg nihil is. Spreek uit ervaring. En nee koken is niet noodzakelijk maar in warm water lost het nu net eenmaal wat sneller op. En ja, honing verwarmen verhoogt het hmf zeer snel. Suc6.

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8246
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Suikerwater maken

Bericht door Hans van der Post. » vr 14 sep 2018, 17:49

Biodlarn schreef:
Hans van der Post. schreef:? in nectar zit ook geen zuur!
Wat zit er in nectar dan, Hans?
In honing zit mierenzuur in wat door de bijen er wordt ingebracht.
!Hans.

nyckle
Berichten: 151
Lid geworden op: zo 29 mei 2005, 16:54
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Suikerwater maken

Bericht door nyckle » vr 14 sep 2018, 18:05

Hans van der Post. schreef:
Biodlarn schreef:
Hans van der Post. schreef:? in nectar zit ook geen zuur!
Wat zit er in nectar dan, Hans?
In honing zit mierenzuur in wat door de bijen er wordt ingebracht.
Bijen zijn niet gek. Ze gaan suiker bewerken. Splitsen, en er zal ook mierenzuur bijkomen. Dus suiker is niet minderwaardig voer.
Maak het de bijen niet te moeilijk. Gewoon warm water met suiker. 1 op 1. Warm water lost suiker enkel en alleen suiker makkelijker op.

Toxiq
Berichten: 194
Lid geworden op: wo 06 sep 2017, 16:29
Imker sinds: 2017
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Venlo
Contacteer:

Re: Suikerwater maken

Bericht door Toxiq » vr 14 sep 2018, 20:55

zojuist een pan gevuld, 3 liter water uit de waterkoker, 4,5 kg suiker
Lost inderdaad prima op, te moeilijk gedacht dus...maar hey, aldoende leert men

bekruipt me toch nog een vraag
Ik merk dat iedereen hier graag zo puur mogelijk werkt, of in ieder geval de bijen zoveel mogelijk de rotzooi bespaart
Als je suikerwater kant en klaar koopt, dan gist dat niet, het beschimmeld niet, dan zal daar toch wel iets in zitten dat er voor zorgt dat dit niet gebeurd, met zelf suiker oplossen heb je dat niet

Kun je dan stellen dat de kant en klare siropen minder goed zijn (even de prijs buiten beschouwing gelaten)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 45 gasten