Pagina 1 van 1

Honing vloeibaar maken

Geplaatst: zo 28 apr 2019, 08:27
door DE BIEZEN
Beste,

Ik heb nog voorjaarshoning van 2018 (Er zit veel fruithoning in)
Als ik deze opwarm schuimt deze nogal.
Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?
Is dit te voorkomen?

Dank voor eventuele reactie' s

De Biezen

Re: Honing vloeibaar maken

Geplaatst: zo 28 apr 2019, 08:53
door JackC
Misschien iets te fors geroerd toen? De luchtbelletjes die er toen ingekomen zijn kunnen nu als schuim boven komen.

Re: Honing vloeibaar maken

Geplaatst: zo 28 apr 2019, 10:19
door Eddy Geurtsen
Met dat verschijnsel heb ik ook nog wel eens te maken, vooral met de voorjaarshoning. Opvallend is dat ik daar dit jaar geen enkel probleem mee heb. Misschien omdat het vorig jaar nogal warm was in mijn slingerlokaal, waardoor de luchtbelletjes door de dun vloeibare honing goed konden opstijgen?

Re: Honing vloeibaar maken

Geplaatst: zo 28 apr 2019, 18:46
door Teake de Jong
Hoi Biezen, hoe warm je de honing op en met wat voor hoeveelheid, per emmer? potjes?
Ik doe het in een klein tafel diepvrieskastje zonder koel motor, maar daarvoor in de plaats twee 15w gloeilampen erin gemonteerd.
Daarmee kan ik de kast en de inhoud in ca twee dagen verwarmen tot 40 graden.
Een 15 kg emmer doet er twee dagen langer over.
Ik heb op die manier nooit last van schuim of luchtbelletjes.
De onderste laag kristallen in een 15 kg emmer "oude" honing is hardnekkiger, die roerde ik er eerst nog wel eens door om zodoende het helder worden te versnellen en dat gaf ook bij mij nog wel eens schuim.
Dat doe ik tegenwoordig niet meer en die honing gebruik ik dan ook voor mijzelf als "bakhoning" in ons zelfgebakken brood...
Teake

Re: Honing vloeibaar maken

Geplaatst: zo 28 apr 2019, 20:28
door Jaap v.Popering
DE BIEZEN schreef: Als ik deze opwarm schuimt deze nogal.
Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?
Is dit te voorkomen?

n
Ik denk dat het gisten van het bovenste laagje de oorzaak hiervan is .
Afscheppen en wegdoen .

Re: Honing vloeibaar maken

Geplaatst: zo 28 apr 2019, 21:49
door Eddy Geurtsen
Hier is echt geen sprake van gisting. Het zijn gewoon luchtbelletjes, die tijdens het slingeren in de honing zijn opgesloten. Als de honing snel kristalliseert (een eigenschap die kenmerkend is voor voorjaarshoning) kan het zijn dat de kleinste luchtbelletjes geen kans hebben gekregen om aan de oppervlakte te komen.
Bij het opnieuw vloeibaar maken van deze honing komen die kleine belletjes nu naar boven, waardoor er een "schuimkraagje" ontstaat.
Dit verschijnsel doet zich bij zomerhoning niet of nauwelijks voor. De zomerhoning kristalliseert minder snel, ook de kleine belletjes krijgen nu de gelegenheid om op te stijgen, dus geen schuimkraag als deze honing na kristallisatie weer vloeibaar wordt gemaakt.