Pagina 1 van 2

‘Dompelaar’ voor vloeibaar maken honing

Geplaatst: ma 18 nov 2019, 20:04
door Bart de Coo
0399C771-4265-45A9-8CF8-63C003C8C592.jpeg
Woordvoorstel: een ‘honingdompelaar’



Op de foto zie je een ‘honingdompelaar’. Ik heb hem vandaag voor het eerst gebruikt en ik ben wel tevreden, geloof ik. Je snapt meteen wat de bedoeling is: steek de stekker in het stopcontact en plaats de spiraal op de beton geworden honing. Zeeeeer langzaam maar zeker zal de spiraal wegzakken in de honing. Het heeft tot diep in de middag geduurd, eer de de hele emmer honing mooi vloeibaar was geworden, maar hij werd vloeibaar.

Ik denk dat dit ding minder energie vreet dan allerlei andere methoden. Misschien valt dat ook wel tegen. In dat geval heb ik nog een ander voordeel: dit ding berg je erg makkelijk op - spijkertje aan een balk in de schuur.

Je intuïtie vertelt je dat de honing rondom de spiraal te heet zal worden, maar dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Als hij helemaal warm is, dan nog kun je gewoon langdurig je blote hand erop leggen. Radiatoren van de cv worden meestal heter.

Groet,

Bart de Coo

Re: ‘Dompelaar’ voor vloeibaar maken honing

Geplaatst: di 19 nov 2019, 09:21
door Teake de Jong
Hallo Bart,
Mooi apparaat!
Ik zie een sticker op het handvat, staat daar het wattage op vermeld?
Nadat de vloeibare honing in de potten zit, dan zullen de potjes nog wel in de warm kast geplaatst moeten worden om ze mooi helder te maken lijkt mij.
Of krijg je de honing met de dompelaar ook helder?
Teake

Re: ‘Dompelaar’ voor vloeibaar maken honing

Geplaatst: di 19 nov 2019, 10:02
door vdiesveld
Dag Bart, lijkt me een handig ding. Is die speciaal voor honing? Ik kom een heleboel dompelaars tegen online, maar met verschillende doeleinden en dus ook verschillende wattages.

Re: ‘Dompelaar’ voor vloeibaar maken honing

Geplaatst: di 19 nov 2019, 10:03
door Bart de Coo
Helder of niet helder is bij mij niet zo aan de orde! Ik zal dat uitleggen.

Ik werk graag met lattenkasten en met korven. Allicht heb ik ook spaarkasten. Daar heb ik in juli wat honing uit gehaald en die slinger ik uiteraard. Die honing is helder en die kristalliseert nauwelijks.

Met de lattenkasten en de korven ben ik naar de hei geweest. Als ik weer thuis kom, dan zit er dus honing in van het hele seizoen, maar vooral hei. Ik slinger die honing niet; die pers ik. Deze ‘heidemelangepershoning’ wordt altijd troebel en krijgt altijd belletjes. Ik kan dat niet verklaren.

Deze honing wordt altijd binnen een maand betonhard. Ook dat kan ik slecht verklaren. Zitten er misschien meer deeltjes in heidepershoning waar de suikerkristallen zich sneller omheen vormen? Ik weet het niet.

Toen ik deze honing gisteren weer vloeibaar maakte, keerde die gewoon terug in zijn oorspronkelijke vorm, dus troebel, met belletjes. Wat er met heldere honing gaat gebeuren, durf ik niet te voorspellen.

Groet,

Bart

Re: ‘Dompelaar’ voor vloeibaar maken honing

Geplaatst: di 19 nov 2019, 10:05
door Bart de Coo
Vincent,

Deze dompelaar komt bij Holtermann vandaan, een Duits postorderbedrijf. Hij is mij verkocht als bedoeld voor honing. Wat ik me ook wel kan voorstellen, omdat er over de vorm nagedacht lijkt te zijn: je zet de spiraal recht op de honing en dan moet die langzaam maar zeker wegzakken.

Bart

Re: ‘Dompelaar’ voor vloeibaar maken honing

Geplaatst: di 19 nov 2019, 10:56
door Bart De Win
Enig idee hoelang de honing vloeibaar blijft na het gebruiken van de spoel?

Re: ‘Dompelaar’ voor vloeibaar maken honing

Geplaatst: di 19 nov 2019, 11:52
door Bart de Coo
Een precieze tijd durf ik niet te noemen natuurlijk, maar je bezorgt me wel een mooie aanleiding om te wijzen op het wonderlijke verschijnsel dat vloeibaar gemaakte honing langer vloeibaar blijft dan honing die net uit de raat komt. Dus pas geslingerde of geperste honing kristalliseert sneller dan vloeibaar gemaakte. Ook dat verschijnsel zou ik niet durven verklaren.

Bart

Re: ‘Dompelaar’ voor vloeibaar maken honing

Geplaatst: di 19 nov 2019, 12:18
door Kroese
Bart, zet hem eens in een dekkende hoeveelheid water, en hang er eens een digitale thermometer in.
Dan ben ik benieuwd naar de maximale bereikbare temperatuur.
Ik denk dat het heel wat heter zal worden dan 40 graden, anders smelt die honing niet zo snel in jouw emmer.

Te heet verwarmde honing kristalliseert maar half, en heet dan bakkers honing.

Re: ‘Dompelaar’ voor vloeibaar maken honing

Geplaatst: di 19 nov 2019, 12:41
door mick
https://www.holtermann-shop.de/Honigern ... 21-cm.html

Imgut® Edelstahl-Tauchwärmer 21 cm

5927
Imgut® Edelstahl-Tauchwärmer 21 cm


zum Auftauen von Honig, passend für z.B.
12,5 kg Eimer, Art. 6230 und 25 kg Eimer, Art. 6232.
50 W / 230 V, Temperatur bis ca. 45°C.
Ø 21 cm, Höhe 65 cm, Gewicht ca. 1,1 kg


Ze worden blijkbaar ongeveer 45 graden als ik het goed zie op de site van Holtermann. Ik zou denken iets te warm.

Re: ‘Dompelaar’ voor vloeibaar maken honing

Geplaatst: di 19 nov 2019, 13:05
door Bart de Coo
Hennie,

In het verleden leende ik een zelfgemaakte kist van Klaas Poppinga, een imker uit Rheden. Die had hij geïsoleerd en van een thermostaat voorzien. Ik zette mijn honing daarin en liet hem twee dagen staan op 40 graden celsius. Dan was die volledig vloeibaar en lekker handwarm. Misschien heb je gelijk natuurlijk, maar ik kan me haast niet voorstellen dat die honing te heet werd.

Of de vloeibaar gemaakte honing met dit toestel snel opnieuw kristalliseert, durf ik nog niet te zeggen natuurlijk.

Groet,

Bart