Was zuiveren
Geplaatst: wo 13 jan 2021, 13:29
Bijenvrienden!
Een bijenmaat van mij krijgt mijn was niet schoon en ik snap niet hoe dat kan en ik had heel graag geweten of iemand een truc weet om de was helemaal schoon te krijgen. Ik dacht zelf aan een eenvoudige chemische truc. Er zijn imkers die bijvoorbeeld een beetje chloor gebruiken. Niet verontwaardigd gaan miemelen aub; chloor mengt niet met was, dus je bent heus je was heus niet aan het bederven.
Alle was gaat bij mij eerst door de zonnewassmelter. Ik vang de was op in een broodblik. Dat roest niet, voor de goede orde. De kwaliteit van de was varieert sterk. Soms komt die er mooi helder geel uit, soms een beetje smoezelig.
Daarna kook ik hem altijd, giet ik hem door een kaasdoek en laat ik hem zo langzaam mogelijk stollen in een emmer.
Die bijenmaat voegt daar nota bene een truc aan toe: de weckketel! Laat de was twee dagen lang staan op een graadje of 70, zodat alle verontreinigingen royaal de tijd krijgen om naar de bodem te zinken.
Nu begrijp ik van de bijenmaat dat deze methode bij de was die ik heb aangeleverd niet werkt: na twee dagen 70 graden en stollen, zit er telkens nog prut aan de onderkant. Hij herhaalde de behandeling naar eigen zeggen soms wel twee keer.
Zal ik anders de wassmelter eens gaan schoonmaken? Iemand daar een goede manier voor? Zal ik anders toch maar het broodblik vervangen? Of toch maar een chemische ingreep?
Ik hoop dat iemand een goed idee heeft!
Groet,
Bart de Coo
Een bijenmaat van mij krijgt mijn was niet schoon en ik snap niet hoe dat kan en ik had heel graag geweten of iemand een truc weet om de was helemaal schoon te krijgen. Ik dacht zelf aan een eenvoudige chemische truc. Er zijn imkers die bijvoorbeeld een beetje chloor gebruiken. Niet verontwaardigd gaan miemelen aub; chloor mengt niet met was, dus je bent heus je was heus niet aan het bederven.
Alle was gaat bij mij eerst door de zonnewassmelter. Ik vang de was op in een broodblik. Dat roest niet, voor de goede orde. De kwaliteit van de was varieert sterk. Soms komt die er mooi helder geel uit, soms een beetje smoezelig.
Daarna kook ik hem altijd, giet ik hem door een kaasdoek en laat ik hem zo langzaam mogelijk stollen in een emmer.
Die bijenmaat voegt daar nota bene een truc aan toe: de weckketel! Laat de was twee dagen lang staan op een graadje of 70, zodat alle verontreinigingen royaal de tijd krijgen om naar de bodem te zinken.
Nu begrijp ik van de bijenmaat dat deze methode bij de was die ik heb aangeleverd niet werkt: na twee dagen 70 graden en stollen, zit er telkens nog prut aan de onderkant. Hij herhaalde de behandeling naar eigen zeggen soms wel twee keer.
Zal ik anders de wassmelter eens gaan schoonmaken? Iemand daar een goede manier voor? Zal ik anders toch maar het broodblik vervangen? Of toch maar een chemische ingreep?
Ik hoop dat iemand een goed idee heeft!
Groet,
Bart de Coo