Pagina 1 van 3

Ganzenvleugel conserveren

Geplaatst: ma 26 jan 2009, 23:13
door Bart de Coo
Als je de het uiteinde van een ganzenvleugel afknipt bij het gewricht, dan heb je als imker een perfect gereedschap. Maar op het punt waar je het stuk vleugel losknipt, blijft altijd een stukje vel en vlees achter. Hoe voorkom je dat dat gaat rotten & bederven?

Ik bezit inmiddels twee ganzenvleugels. Die had ik beide gekregen van een jager. Ik heb er afgelopen seizoen voor het eerst mee gewerkt en het beviel me uitstekend. Even die laatste bijtjes van het raam vegen. Even bij het sluiten van de kast die hoopjes bijen naar binnen werken. Prima, ik kan niet meer zonder.

Nu krijg ik morgen weer twee dooie nijlganzen, van weer een andere bevriende jager. Ik snijd de filets en de poten eraf en de rest gaat weg. Je kunt hem helemaal schoonmaken en van het karkas een prachtige soep koken, maar dat is me even te veel werk. Maar even die vleugeluiteinden eraf knippen voor de bijtjes, die kans laat ik mij niet door de neus boren.

Maar hoe moet ik dat stukje huid en vlees nou conserveren voor de eeuwigheid? Ik beschik helaas alleen over huismiddeltjes.


Alvast bedankt voor het meedenken!



Groet,


Bart de Coo

Re: Ganzenvleugel conserveren

Geplaatst: ma 26 jan 2009, 23:41
door Els Kleijnendorst
Bart,

ik heb geen idee hoe ik zo'n vleugel zou moeten prepareren. Maar als je er een over hebt, hou ik mij aanbevolen.

mvrgr, Els

Re: Ganzenvleugel conserveren

Geplaatst: di 27 jan 2009, 08:56
door LWPisa
Ik denk dat drogen genoeg is, er zit maar weinig vlees aan zo'n vleugel. Maar het drogen moet wel goed, dus snel en bij vrij lage luchtvochtigheid. Ikzelf leg haze/konijnepoten/staarten waar ook weinig vlees aan zit op de verwarming of een TL armatuur en na een week zijn ze droog en nagenoeg geurloos.

L

Re: Ganzenvleugel conserveren

Geplaatst: di 27 jan 2009, 09:14
door maartenkleijne
Als kind heb ik geleerd: zoals Lennard zegt en als het goed droog is het uiteinde (handvat) even dompelen in hete lak of was ter bescherming.

gr,
maarten

Re: Ganzenvleugel conserveren

Geplaatst: di 27 jan 2009, 12:06
door Jaap van Assenbergh
Op school gebruikte ik vroeger zo'n vleugel bij tekenen. (Gum van de tekening vegen)
Deze kwam uit de winkel. Waarschijnlijk zijn ze in een hobby-teken-winkel nog wel te koop.
Deze was aan het uiteinde dichtgemaakt, zoals Maarten al opperde, met zegelwas. (Waar vroeger de perkamenten brieven mee werden verzegeld)

Jaap

Re: Ganzenvleugel conserveren

Geplaatst: di 27 jan 2009, 16:08
door monique
Ik heb ook een aantal ganzeveren. De veertjes bij de uiteinde laten altijd wat los. Op zich blijft de veer verder wel redelijk.
Mijn man snijdt hem altijd keurig af, heb dan haast geen vleesresten ed. En dan goed laten drogen.
Hoe kom je aan die zegelwas?Ik wil het ook wat beter geprepareerd hebben. Dan blijft de veer iets langer mooi. Kan ook wat "kaarsvet" gebruiken.
Monique

Re: Ganzenvleugel conserveren

Geplaatst: di 27 jan 2009, 17:21
door labrador
Omdat ik zelf jaag en ook regelmatig een gans op het tableau heb liggen, gebruik ik de vleugels ook voor de bijen.

Drogen is de beste manier. Je zou, nadat ze goed droog zijn, een soort handvat om het uiteinde kunnen maken. Zelf vind ik dat niet nodig. Ik heb mij nooit gestoord aan de uiteinden... het gaat mij om het resultaat.

Van Piet! heb ik geleerd dat je niet klakkeloos de bijen eraf moet vegen (dan raken ze verstrikt in de veer) maar met een 'omgekeerde schep-beweging' (scheppen zoals met een spade) de bijen eraf laten 'rollen'. Een mooie techniek waar de bijen niet boos van worden....

Re: Ganzenvleugel conserveren

Geplaatst: di 27 jan 2009, 20:53
door Piet Jager
Dat heb je goed onthouden, Jaap!
Met de pols maak je korte draaiende bewegingen van een kwartslag en houdt daarbij de veer steeds vlak tegen de bijen aan.

!Piet

Re: Ganzenvleugel conserveren

Geplaatst: vr 06 feb 2009, 22:49
door Imkerij Westland
Volgende week zaterdag ga ik in friesland op de ganzen jagen. Of St. Hubertus ons gunstig gezind is weet ik natuurlijk niet maar mocht het lukken dan heb ik nog een paar geleewiekte vlerken voor de liefhebbers. Vroeger werden deze volop verkocht door H.T. van Dam en het bijenhuis en werkte prima. Zelf ben ik nog gebruiker van de bijenveger omdat dit lekker schoonmaakt onder de hete kraan als er honing aanzit.
Conserveren gaat ook prima door het deel waar nog wat vlees aanzit een weekje in de kalium-saltpeter te leggen (lijkt op het looi principe). Kalium-salpeter (kali potassium) wordt gebruikt als meststof in de land- en tuinbouw. Werkt ook goed voor een hazenpootje aan je sleutelbos.

Re: Ganzenvleugel conserveren

Geplaatst: za 07 feb 2009, 12:22
door Gerard van Gastel
Werkt ook goed voor een hazenpootje aan je sleutelbos


Waarom zou je een hazenpootje aan je sleutelbos willen?
van een konijnenpootje heb ik weleens gehoord dat het geluk brengt (maar waarschijnlijk nìet voor het konijn).