fusie, 1, de aanloop

Tijdschriften, activiteiten, nieuw beleid, fusies, pr enz.
Romée van der Zee
Berichten: 1218
Lid geworden op: di 14 nov 2000, 00:00
Contacteer:

fusie, 1, de aanloop

Bericht door Romée van der Zee » do 04 jan 2001, 17:11

Beste imkers,
Er komen steeds meer signalen dat een fusie tussen de bijenverenigingen kans van slagen heeft. Er wordt echter nog weinig over geschreven. Misschien kunnen we er op het imkerforum eens op ingaan. Ik zal een aanloopje nemen, en wie zin heeft, schrijft mee.

Aanloop:
Voor het bijenhouden is de tweede helft van de 19de eeuw van groot belang geweest. Het is de periode waarin vernieuwing van de landbouw, na een periode van crisis tot grote verandering van het boerenbedrijf leidde. Daarbij speelde gewasverbetering door selectie en de invoering van nieuwe industriële technieken een grote rol. Een sterke impuls in die ontwikkeling vormde de economische bloei in de Verenigde Staten waar de burgeroorlog beslist was.
De Amerikaan Langstroth ontwikkelde de losse bouw waardoor de manipulatiemogelijkheden van het bijenvolk geweldig toenamen. In Europa experimenteerde Dzierzon met losse raampjes. Hij was een goed waarnemer en publiceerde nieuwe inzichten over de biologie van bijen. Hij importeerde in 1853 als eerste exoten uit Italië en onderzocht de mogelijkheden van kruisingen.
In deze periode ontstonden in de hele landbouwsector maatschappijen en coöperaties die de nieuwe inzichten wilden propageren met als een doel het behalen van een verbeterde opbrengst en daarmee grotere economische bestaanszekerheid.
Rond de eeuwwisseling ontstond voor ieder aspect van de samenleving wel een vereniging, meestal sterk verweven met politieke stromingen die zich manifesteerden.
Ook de imkerij in Nederland en Vlaanderen verenigde zich tot de nu nog bestaande organisaties. De leden waren met name afkomstig uit de armere landbouwgebieden. In die tijd was de ontginning van de woeste gronden, waarmee de hei werd aangeduid op gang gekomen. Daar werd het bijenhouden nog intensief bedreven. Zij werd gekenmerkt door de boekwijt- en late heidedracht. De donkere bij leende zich daar uitstekend voor.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 37 gasten