Bijen 'halen' de krant/1 + Bijen halen de kant/2 vindt u op :
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... N,DE,KRANT
Op 18 december zette HUGO THONE het volgende bericht op de Yahou Group
*
Hoe lang zoemen Belgische bijtjes nog?
Het gaat niet goed met de honingbijen in ons land. Volgens professor Frans Jacobs van de vakgroep microbiologie aan de Universiteit Gent daalde het aantal bijen vorig jaar met 40 procent.
"Als er niets ondernomen wordt, is het binnenkort gedaan met de honingbij. Jammer,
want bijen hebben een grote economische waarde en zijn een belangrijke indicator voor de toestand van het leefmilieu."
De laatste jaren gaat het bergaf met de Belgische bijenstapel. Alleen al in de bijenstand van de Gentse universiteit gingen dertien van de twintig bijeenvolken dood. Enkel de jonge, kunstmatig verzorgde bijenvolken overleefden, maar waren wel fel verzwakt door ziekte.
Jacobs:
"Wilde bijen komen haast niet meer voor. Alleen de gekweekte en verzorgde bijenvolken overleven. Zonder imkers zouden er geen bijen meer zijn."
"Vorige winter hebben we heel wat bijensterfte gehad", vertelt Maurice De Waele, ondervoorzitter van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond. "Ik ken imkers met twintig kasten die geen enkele bij hebben overgehouden."
De bijensterfte is vooral een gevolg van de monocultuur in de landbouw in combinatie met het gebruik van onkruidbestrijders. In Vlaanderen staat vooral maïs op de velden, dat qua voedingswaarde voor de bij nihil is. Bijenvolken hebben jaarlijks tot 50 kilo stuifmeel nodig om te overleven. Imkers verplaatsen daarom geregeld hun bijenkasten naar streken waar veel stuifmeel voorhanden is zoals in koolzaadvelden of boomgaarden.
Maar volgens Jacobs moet ook de overheid inspanningen doen om het bijenbestand te redden.
"De overheid behandelt bijen zeer stiefmoederlijk. Wat velen niet beseffen is dat bijen ook een belangrijke economische waarde vervullen. Op wereldschaal komen honingbijen na runderen op de tweede plaats inzake toegevoegde waarde aan de voedselproductie."
Voor België komt die economische waarde volgens Jacobs op jaarbasis neer op ongeveer 500 miljoen euro. Negentig procent van de bestuiving van bomen gebeurt immers via insecten. Honingbijen nemen daarvan 80 procent voor hun rekening.
"Zonder bestuiving heb je simpelweg geen appel. Maar omdat het om indirecte waarde gaat, schieten ze hier nog niet wakker. In Italië berekenden ze dat de opbrengst van hun bijen
vergelijkbaar is met die van het Fiat-concern."
Bijen zijn ook de perfecte waardemeter voor de toestand van het leefmilieu. Bij vervuiling kunnen bijenkorven op verschillende afstanden van de vervuilingsbron worden geplaatst om aan de hand van het stuifmeel na te gaan welke flora er in het gebied overleeft, een techniek die al gebruikt is na de kernramp in Tsjernobyl.
-
Economische waarde honingbijen in België geschat op 500 miljoen euro
Om de bijenpopulatie enigszins op peil te houden, startte het informatiecentrum voor bijenteelt aan de Gentse universiteit een affichecampagne. Die moet lokale overheden overtuigen om bij de aanplanting van openbaar groen veel stuifmeelrijke planten te
voorzien. Een laan met linden is bijvoorbeeld een pak bijvriendelijker dan een laan met berken. Jacobs:
"Als we nu niets
ondernemen is het binnenkort gedaan met de bijen."
Vandaag ontvangt Vlaams minister van Leefmilieu Ludo Sannen (Groen!) een delegatie van de Belgische imkerverenigingen om het probleem aan te kaarten.
Thomas Dierckens
Bijen 'halen' de krant /3
-
- Berichten: 2016
- Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten