Osip Mandelstam (1891-1938)

Aan het bijenhouden valt veel te beleven. Voor velen de hoofdreden om zich op deze natuurhobby te storten. Wat kun je erover vertellen.
Gebruikersavatar
Bart de Coo
Berichten: 2598
Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard, buckfast
Locatie: Dieren (Gld)
Contacteer:

Osip Mandelstam (1891-1938)

Bericht door Bart de Coo » wo 03 mei 2017, 11:21

In het prachtig verzorgde digitale verenigingsblad van de NBV-afdleling Deventer vond ik een mooi bijengedicht van de Russische dichter Mandelstam. Het werd recentelijk vertaald door Hans Boland en het wordt hier vakkundig besproken door dichter, romanschrijver en publicist Chrétien Beukers. (Vergeef me de ijdelheid als ik Chrétien ervan verdenk dat hij zich heeft laten inspireren door mijn rubriek 'Bijenbellettrie' in het tijdschrift Bijenhouden. Maar ik heb de formule op mijn beurt weer afgekeken van Gerrit Komrij. Alle eer voor Gerrit dus.)

Het is een taai en moeilijk gedicht, maar ik vind het om een of andere reden wonderschoon. Dit is zo'n gedicht dat voor de rest van mijn leven met mij gaat 'meegroeien': als ik het over een paar jaar weer ergens per ongeluk tegenkom, dan zal ik er weer nieuwe dingen in zien, zonder het ooit volledig te doorgronden. Zou het gedicht inderdaad gaan over de vrije gedachte in tijden van terreur? Geen idee. Misschien. We herlezen verder.

http://mailchi.mp/7b5dbb51deb3/tuters-e ... d1e5359e6b

Groet,

Bart

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast