IMKERSTOOF

Aan het bijenhouden valt veel te beleven. Voor velen de hoofdreden om zich op deze natuurhobby te storten. Wat kun je erover vertellen.

Moderator: Bart de Coo

bee-tree
Berichten: 3094
Lid geworden op: za 30 mar 2013, 11:49
Imker sinds: 1965
Aantal volken: 30
Bijenras(sen): Westerwolds landras
Contacteer:

IMKERSTOOF

Berichtdoor bee-tree » wo 26 jun 2019, 13:48

De meeste imkers hebben een apparaat zonder te weten dat
het een stooffunctie heeft en nog andere functies. Het is multifunctioneel.
Gister bij 37 graden Celsius buitentemperatuur in Zuid-Oost-Groningen
heb ik de stooffunctie benut. Zie verderop in dit bericht.

De meeste imkers kennen wel de smeltfunctie zonder dat ze het apparaat
smeltoven of wassmelter noemen. Reden ? Er zijn namelijk minstens twee
typen wassmelters ; de stoomwassmelter en de zonnewassmelter.

Met imkeroven in de titel van dit onderwerp bedoel ik de zonnewassmelter.

Gistermiddag heb ik 'n kippen-ei gaar gestoofd in de zonnewassmelter.

Tegelijk met het ei een wasbrood voor de tweede keer gesmolten.

Het ei zat opgeborgen in een leeg honingpotje van glas.
Het ei is niet stuk gesprongen.
De inhoud van het gestoofd ei leek sprekend na afloop op de inhoud van een
zogenaamd hardGEKOOKT ei.
Het gestoofd ei - als het verwarmingsproces STOVEN genoemd mag worden - smaakte me beter dan dat, wat op het gasfornuis in een pan met water
wordt GEKOOKT. Waardoor beter ? Wie 'n idee heeft, zeg het ! Zj. :b10:
P.S.
Voordelen: Het bereiden kost geen gas en spaart dus de gasbellen in Drenthe
en Groningen en elders in Nederland.
De eieren worden gesteriliseerd als je ze tenminste 60 minuten in de
zonnewassmelter verhit bij de 80 graden die het er in kan worden.

Dat stoven van eieren is 'n tip voor vakantiegangers die een voorraad
eten voor de eerste dagen van huis meenemen;
'n typische Hollandse gewoonte ? :naughty: :lol:

Gebruikersavatar
Bart de Coo
Moderator
Berichten: 2544
Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 21:34
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard, buckfast
Locatie: Dieren (Gld)
Contacteer:

Re: IMKERSTOOF

Berichtdoor Bart de Coo » wo 26 jun 2019, 14:58

Wat gaaf!

Ik loop al tijden rond met dit idee (het is gelukkig niet eens origineel), maar ik kom maar niet toe aan de uitvoering.

Ook een kip (!) moet papgaar kunnen worden in de zonnewassmelter. Recept: smeer in met een halve citroen, bestrooi rijkelijk met peper en zout, prop halve citroenen en kruiden in de maagholte (rozemarijn of tijm of zo), schuif in braadzak, leg ‘s morgens in de zonnewassmelter.

Laat liggen tot de zon zodanig in kracht is afgenomen, dat de temperatuur in de smelter aanzienlijk afneemt. Zeven uur ‘s avonds? Ik weet het niet; we zien wel.

De kip zal vermoedelijk papgaar zijn. Je moet weten dat kip al gaar wordt bij 60 graden Celsius, alhoewel het garingsproces dan wel minstens acht uur in beslag neemt, als het niet meer is.

Hup, aan de slag!

Groet,

Bart

Gebruikersavatar
Tieme
Berichten: 1415
Lid geworden op: vr 12 aug 2005, 13:35
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): Carnica (beebreed 55-2)
Locatie: De Krim, Nederland
Contacteer:

Re: IMKERSTOOF

Berichtdoor Tieme » do 27 jun 2019, 08:24

dat lijkt op sous-vide garing in water van 60 graden. Vlees kan daar heerlijk mals van worden.

Franschman
Berichten: 1090
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Re: IMKERSTOOF

Berichtdoor Franschman » do 27 jun 2019, 08:24

Stoven, stoofde , gestoofd, :D
Ja beste Beelievers, stoven suggereert smakelijk eetbaar zijn !
Dat valt in de zonnewassmelter nog te bezien !
Hoge temperaturen kan men bereiken met het brandglasprincipe.
In en paraboolvormig dal in de Pyreneeën heeft men spiegels opgesteld die in het centrum ven de parabool een smeltoven verhitten. Het werkt ! Franse inventiviteit !
Wellicht is met spiegels buitenom een zonnewassmelter tot een hogere temperatuur te brengen.
We vragen het aan de natuurkunde leraar of een slimme HTS’er :doh: :lol:
Wij imkers laten ons geen kooltje stoven, dat gaan we zelf doen ! :lol:
Papgaar, kip lekker :handgestures-thumbup:
De Franse topkok Bocuse zal zich in zijn graf omdraaien bij dit garingsprincipe.
Smakelijk eten vast gewenst :wink:


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast