Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Aan het bijenhouden valt veel te beleven. Voor velen de hoofdreden om zich op deze natuurhobby te storten. Wat kun je erover vertellen.
Gebruikersavatar
Bart de Coo
Moderator
Berichten:2977
Lid geworden op:wo 14 jan 2004, 20:34
Imker sinds:2003
Aantal volken:15
Bijenras(sen):Bastaard
Locatie:Dieren (Gld)
Contacteer:
Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Bericht door Bart de Coo » di 28 feb 2006, 22:55

Beste mensen,

Kookfanaten kan het niet ontgaan zijn: een aantal maanden geleden verscheen het langverwachte, encyclopedisch opgezette kookboek van Johannes van Dam, Dedikkevandam, van aardappel tot zwezerik. Als iemand zich door de kwalificatie 'kookfanaat' aangesproken voelt en je hebt het nog niet in de kast staan, dan moet je je schamen. Het is namelijk een meesterwerk.

Van Dam neemt uiteraard ook een lemma op over honing. Het lemma bevat geen fouten. Hij klinkt evenmin onbenullig of onnozel, een zeldzaamheid wanneer niet-imkers over de imkerij schrijven. Van Dam zit bovendien geen dingen over te schrijven uit overbekende boeken. Sterker nog, het bevat een weetje dat onder imkers vermoedelijk niet zo bekend is. Ik citeer:

'(...) in Nepal, aan de voet van de Annapurna wordt nog steeds op deze manier op wilde honing gejaagd. Er verscheen zelfs een groot, duur plaatwerk dat geheel gewijd is aan deze Nepalese waaghalzen: Honey hunters of Nepal door Eric Valli en Diane Summers. Deze honingjagers beperken zich trouwens niet tot de honingraten. Ze ontfermen zich ook over het broedsel, dat ze uitpersen. Het larvensap wordt gekookt met zout en pepers en het resulterende, op roerei lijkende gerecht, wordt bijzonder gewaardeerd door de jagers.'

Nou jij weer. Wie is de eerste die het durft klaar te maken?


Groet,

Bart de Coo

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:4
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Bericht door Hans van der Post. » di 28 feb 2006, 23:37

Nu Bart dank voor deze suggestie:
Het larvensap wordt gekookt met zout en pepers en het resulterende, op roerei lijkende gerecht.
Weet ik eindelijk als ik de darrenraat methode toepas om de varroa uit mijn bijenvolk te vangen wat met het darrenbroed moet doen.
De varroa die gevangen is gebruik ik als smaakmaker :)
Hans

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten:3562
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Bericht door Oude Essink » wo 01 mar 2006, 00:29

larven als lekkernij

Ook larven worden opgediend als een heerlijke lekkernij; en laten wij wel zijn: gezondere ingrediënten zijn nauwelijks denkbaar, vooral de eiwitten!!
De afbeeldingen spreken voor zich; ik publiceerde ze eerder in de rubriek: Bijenproducten.
Achtereenvolgend: spoelen - bakken - opdienen
.
Afbeelding
.
.
Afbeelding
.
.
Afbeelding

Eet Smakelijk

hennie oes

Afbeelding

Lammert van Beek
Berichten:176
Lid geworden op:do 08 aug 2002, 18:02
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Bericht door Lammert van Beek » wo 01 mar 2006, 11:38

Op de website van de ANI (http://www.anibijen.nl) vond ik bij de link naar http://www.xs4all.nl/%7Ejtemp/maaltijd.html nog het volgende recept + foto’s van een maaltijd van darrenpoppen:
Ontzegel de cellen van een raam met gesloten darrenbroed.
Klop het raam met het ontsloten darrenbroed leeg in een grote kom.
Neem een bakpan en fruit daarin wat fijngesneden ui, voeg de darrenpoppen toe en bak de totale inhoud van de bakpan nog eens ongeveer 5 minuten.
En daarna....eet smakelijk, het ruikt en smaakt heerlijk (waarom niet, wij eten toch ook slakken, mosselen en oesters)
Lammert van Beek

Gebruikersavatar
Ati
Berichten:201
Lid geworden op:vr 18 feb 2005, 16:52
Imker sinds:2003
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Bericht door Ati » wo 01 mar 2006, 23:48

Nu nog een mooie franse quasi-culinaire naam bedenken!

Gebruikersavatar
Harmen vd Ende
Berichten:258
Lid geworden op:za 04 jan 2003, 23:48
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Bericht door Harmen vd Ende » do 02 mar 2006, 15:49

Hallo

Hoe reageren wij op de varroa?![:)]

Harmen

Lammert van Beek
Berichten:176
Lid geworden op:do 08 aug 2002, 18:02
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Bericht door Lammert van Beek » do 02 mar 2006, 21:48

Door de darrenraatmethode tegen Varroa toe te passen, kunnen wij dit overheerlijke darrenpoppengerecht maken.
Mmmmmmm……[:p]
Lammert

J.R.
Berichten:318
Lid geworden op:ma 18 jul 2005, 21:50
Imker sinds:2005
Aantal volken:5
Bijenras(sen):mellifera
Locatie:Marum Nederland
Contacteer:

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Bericht door J.R. » do 02 mar 2006, 21:51

citaat: Geplaatst door ende
Hallo
Hoe reageren wij op de varroa?![:)]
Harmen

Hallo Harmen , net als met kip goed doorbakken, dan kan het vast geen kwaad.

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten:3562
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Bericht door Oude Essink » vr 03 mar 2006, 10:25

Nu nog een mooie franse quasi-culinaire naam bedenken! :)

Afbeelding

Gebruikersavatar
Ati
Berichten:201
Lid geworden op:vr 18 feb 2005, 16:52
Imker sinds:2003
Locatie:Nederland
Contacteer:

Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal

Bericht door Ati » vr 03 mar 2006, 23:19

...en als ze vragen wat het is, zeggen we gewoon dat het veldgarnalen zijn!
(een aardig voorgerecht bij waterkonijn).

Nou eens kijken of jullie weten wat waterkonijn is.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten