Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
Geplaatst: di 28 feb 2006, 22:55
Beste mensen,
Kookfanaten kan het niet ontgaan zijn: een aantal maanden geleden verscheen het langverwachte, encyclopedisch opgezette kookboek van Johannes van Dam, Dedikkevandam, van aardappel tot zwezerik. Als iemand zich door de kwalificatie 'kookfanaat' aangesproken voelt en je hebt het nog niet in de kast staan, dan moet je je schamen. Het is namelijk een meesterwerk.
Van Dam neemt uiteraard ook een lemma op over honing. Het lemma bevat geen fouten. Hij klinkt evenmin onbenullig of onnozel, een zeldzaamheid wanneer niet-imkers over de imkerij schrijven. Van Dam zit bovendien geen dingen over te schrijven uit overbekende boeken. Sterker nog, het bevat een weetje dat onder imkers vermoedelijk niet zo bekend is. Ik citeer:
'(...) in Nepal, aan de voet van de Annapurna wordt nog steeds op deze manier op wilde honing gejaagd. Er verscheen zelfs een groot, duur plaatwerk dat geheel gewijd is aan deze Nepalese waaghalzen: Honey hunters of Nepal door Eric Valli en Diane Summers. Deze honingjagers beperken zich trouwens niet tot de honingraten. Ze ontfermen zich ook over het broedsel, dat ze uitpersen. Het larvensap wordt gekookt met zout en pepers en het resulterende, op roerei lijkende gerecht, wordt bijzonder gewaardeerd door de jagers.'
Nou jij weer. Wie is de eerste die het durft klaar te maken?
Groet,
Bart de Coo
Kookfanaten kan het niet ontgaan zijn: een aantal maanden geleden verscheen het langverwachte, encyclopedisch opgezette kookboek van Johannes van Dam, Dedikkevandam, van aardappel tot zwezerik. Als iemand zich door de kwalificatie 'kookfanaat' aangesproken voelt en je hebt het nog niet in de kast staan, dan moet je je schamen. Het is namelijk een meesterwerk.
Van Dam neemt uiteraard ook een lemma op over honing. Het lemma bevat geen fouten. Hij klinkt evenmin onbenullig of onnozel, een zeldzaamheid wanneer niet-imkers over de imkerij schrijven. Van Dam zit bovendien geen dingen over te schrijven uit overbekende boeken. Sterker nog, het bevat een weetje dat onder imkers vermoedelijk niet zo bekend is. Ik citeer:
'(...) in Nepal, aan de voet van de Annapurna wordt nog steeds op deze manier op wilde honing gejaagd. Er verscheen zelfs een groot, duur plaatwerk dat geheel gewijd is aan deze Nepalese waaghalzen: Honey hunters of Nepal door Eric Valli en Diane Summers. Deze honingjagers beperken zich trouwens niet tot de honingraten. Ze ontfermen zich ook over het broedsel, dat ze uitpersen. Het larvensap wordt gekookt met zout en pepers en het resulterende, op roerei lijkende gerecht, wordt bijzonder gewaardeerd door de jagers.'
Nou jij weer. Wie is de eerste die het durft klaar te maken?
Groet,
Bart de Coo